Τελευταία Νέα
Οικονομία

«Πανδημικό» και «ανακριτικό» μαζί το νέο έντυπο Ε3 για 1 εκατ. εταιρίες

«Πανδημικό» και «ανακριτικό» μαζί το νέο έντυπο Ε3 για 1 εκατ.  εταιρίες

Πως θα δηλωθούν οι αποζημιώσεις που δόθηκαν από το κράτος

Σχετικά Άρθρα

Νέους κωδικούς και ειδικό πίνακα για τις αποζημιώσεις που έλαβαν πέρυσι εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες λόγω της πανδημίας περιλαμβάνει το νέο έντυπο Ε3 με στόχο την πληρέστερη απεικόνιση των οικονομικών τους στοιχείων έτσι ώστε να είναι ευκολότερη η διασταύρωση των στοιχείων από τις φορολογικές αρχές.

Πέραν δηλαδή από τους δυναμικούς πίνακες με τα στοιχεία για τις αγορές, τις πωλήσεις, τα έξοδα, τους λογαριασμούς της επιχείρησης και τους ανακριτικούς κωδικούς για την μετοχική σύνθεση των ανωνύμων εταιρειών, των POS και των ηλεκτρονικών πωλήσεων, στο έντυπο έχουν προστεθεί υποπίνακες και δεκάδες έξτρα κωδικοί για την χρήση του 2020.

Πάνω σε αυτούς οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν όλα τα ποσά των ενισχύσεων που έλαβαν τον περασμένο χρόνο μέσω των κρατικών μέτρων στήριξης συμπεριλαμβανομένων των φθηνών δανείων από τους 7 κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Οι αποζημιώσεις μπορεί να είναι αφορολόγητες καθώς δεν συνυπολογίζονται στα ετήσια φορολογητέα εισοδήματα των υπόχρεων όμως θα πρέπει να δηλωθούν στο σύνολο τους από τα νομικά πρόσωπα.

Τι αφορά τους επαγγελματίες;

Ειδικότερα οι επαγγελματίες θα πρέπει να δηλώσουν μεταξύ άλλων: την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την ενίσχυση που δόθηκε στους πληγέντες από τον κυκλώνα ΙΑΝΟΣ, την αποζημίωση για τις μισθώσεις των τουριστικών καταλυμάτων, την ενίσχυση στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοΐού COVID 19 στον πρωτογενή τομέα, την επιδότηση για την προμήθεια θερμαντικών σωμάτων και την ωφέλεια από την μη είσπραξη μισθωμάτων στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων του κορωνοϊού.

Την ίδια ώρα οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή χαρακτηρίστηκαν πληττόμενοι με βάση τους ΚΑΔ απαλλάσσονται για τα εισοδήματα του 2020 από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων ενώ δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τα τεκμήρια διαβίωσης καθώς απενεργοποιούνται εφόσον πληρούν σωρευτικά τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Σε τουλάχιστον ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν φορολογήθηκαν με βάση τα τεκμήρια.
  • Δεν υπήρξε αύξηση των αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών (τεκμηρίων) το φορολογικό έτος 2020 σε σχέση με το φορολογικό έτος 2019
  • Σε περίπτωση δαπάνης απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, η εν λόγω δαπάνη δικαιολογείται από τα αναγραφόμενα στη δήλωση χρηματικά ποσά.

Πάντως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες είναι οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων καθώς θα δουν το λογαριασμό της Εφορίας να ξεφουσκώνει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια ενώ αναμένεται και μπαράζ επιστροφών φόρου εισοδήματος. Το όφελος που θα αποτυπωθεί στα εκκαθαριστικά είναι τριπλό καθώς:

  • Ενεργοποιήθηκε η νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που προβλέπει συντελεστή φόρου 9% για το κλιμάκιο εισοδήματος έως 10.000 ευρώ και μειωμένους συντελεστές για τα υψηλότερα εισοδήματα.
  • «Πάγωσε» η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Μειώθηκε ο συντελεστής υπολογισμού της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 100% στο 55% του κύριου φόρου εισοδήματος.

Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με καθαρά κέρδη 10.000 ευρώ το 2020, ο οποίος πέρυσι είχε μείωση της προκαταβολής φόρου κατά 50%, θα κληθεί να πληρώσει φέτος φόρο εισοδήματος και προκαταβολή φόρου συνολικού ύψους 1.395 ευρώ όταν πέρυσι παρά το κούρεμα της προκαταβολής φόρου επιβαρύνθηκε με φόρο 3.300 ευρώ (μείωση φόρου 57,73%).

Στους «τυχερούς» περιλαμβάνονται και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι» καθώς οι περισσότεροι αναμένεται να έχουν επιστροφή φόρου λόγω της μείωσης του πρώτου φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 9% για τα πρώτα 10.000 ευρώ εισοδήματος αλλά και του γεγονότος ότι η παρακράτηση του φόρου εισοδήματος στους εργαζόμενους με «μπλοκάκια, έγινε το 2020, με 20% επί του ποσού που αναγράφονταν στην απόδειξη.
Οι περισσότεροι με εισοδήματα έως 20.000 ευρώ θα λάβουν επιστροφή φόρου ενώ αν δικαιούνται και το αφορολόγητο των μισθωτών τότε το ποσό της επιστροφής αυξάνεται σημαντικά.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης