Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Στο +17% η Attica Bank – Η προοπτική να εισφέρει 300 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ ενισχύει τη μετοχή

tags :
Στο +17% η Attica Bank – Η προοπτική να εισφέρει 300 εκατ. ευρώ το ΤΧΣ ενισχύει τη μετοχή
Στο σενάριο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Attica bank θα οδηγηθεί σε πλήρη κρατικοποίηση
Σχετικά Άρθρα

Ισχυρή ανοδική κίνηση καταγράφηκε στη μετοχή της Attica Bank.
Ο τίτλος ενισχύθηκε +17,08% με υψηλό ημέρας +24,62% στα 0,1522 ευρώ με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και αποτίμηση 70 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η άνοδος αποδίδεται στην προοπτική να εισφέρει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας 300 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου.
Στις 21/5 το ΒΝ είχε καταγράψει τα γεγονότα αναφέροντας πως εάν αποφασιστεί η Attica Bank να παραμείνει αυτόνομη θα πρέπει να βρεθούν τουλάχιστον 400 εκατ. εκ των οποίων 90 εκατ. θα προέλθουν από ενεργοποίηση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC) ύψους 421 εκατ. ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας φαίνεται ότι θα μπορούσε να εισφέρει στην ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank περίπου 300 εκατ ευρώ.
Στο σενάριο συμμετοχής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας η Attica bank θα οδηγηθεί σε πλήρη κρατικοποίηση και θα εξαϋλωθούν όλοι οι μέτοχοι ειδικά το ΤΣΜΕΔΕ με ποσοστό 46,32% και το ΕΦΚΑ με ποσοστό 32,34%.
Πιο αναλυτικά το ρεπορτάζ ανέφερε: Τα ποσοστά αυτών των μετοχών από 79% αθροιστικά θα υποχωρήσουν κάτω από 5%.
H χρηματιστηριακή αξία της Attica bank σχδόν θα μηδενίσει.... τα 63 εκατ την καθιστούν ακόμη και σε αυτά τα τραγικά χαμηλά επίπεδα... ακριβή.
Με την ανακεφαλαιοποίηση της Attica bank θα αλλάξει και η διοίκηση αλλά και συνολικά το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας που οδήγησε την τράπεζα στην χρεοκοπία.

Μεγάλο λάθος οποιαδήποτε συμμετοχή του ΕΦΚΑ ή ΤΣΜΕΔΕ στην αύξηση κεφαλαίου της Attica bank

Το ΤΣΜΕΔΕ ο βασικός μέτοχος της Attica bank για πολλά χρόνια και το Τεχνικό Επιμελητήριο που είναι ο φυσικός προϊστάμενος του ΤΣΜΕΔΕ του Ταμείου των Μηχανικών, έχει εισφέρει σε αυξήσεις κεφαλαίου σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ η αξία των οποίων σήμερα είναι 29 εκατ ευρώ.
Η περιουσία του ΤΣΜΕΔΕ στην Attica bank αποδείχθηκε παντελώς αποτυχημένη και κάποια στιγμή θα πρέπει να αναζητηθούν και οι ευθύνες του Ταμείου για αυτές τις αποτυχημένες επενδύσεις.
Η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να επενδύσει εκ νέου κεφάλαια και το ερώτημα είναι για ποιο σκοπό όταν έχουν χαθεί τόσα κεφάλαια από τις αποτυχημένες επενδύσεις στην Attica bank.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να επενδύσουν νέα κεφάλαια το ΕΦΚΑ και το ΤΣΜΕΔΕ αλλά και το ΤΑΠΙΛΤΑΤ είναι ότι η Attica bank χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση και όχι απλή αύξηση κεφαλαίου.
Το bankingnews έχει θέσει επίμονα την εξής ερώτηση.
Η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια -200 εκατ ευρώ δηλαδή περίπου -8% συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ναι ή όχι;
Οπότε οποιαδήποτε επένδυση του ΕΦΚΑ ή του ΤΣΜΕΔΕ δεν μπορεί να γίνει τώρα στην φάση της ανακεφαλαιοποίησης και της κάλυψης της αρνητικής καθαρής θέσης.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης