Τελευταία Νέα
Διεθνή

Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε σε πόλεμο με την covid – Να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας

Guterres (ΟΗΕ): Είμαστε σε πόλεμο με την covid – Να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας
Βελτίωση της χρηματοδότησης του ΠΟΥ ζήτησαν Merkel και Macron
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως ο κόσμος βρίσκεται σε πόλεμο με την επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Antonio Guterres κατά την ετήσια διάσκεψη των κρατών – μελών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
«Βρισκόμαστε σε πόλεμο εναντίον ενός ιού.
Χρειαζόμαστε τη λογική και την επιτακτικότητα της οικονομίας πολέμου για να ενισχύσουμε τις ικανότητες των όπλων μας» ανέφερε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα πέρα από την αλληλεγγύη να εισέλθει «σε μια οικονομία πολέμου για να σταματήσει την εξάπλωση του ιού».
«Η πανδημία covid-19 έχει προκαλέσει ένα τσουνάμι από δεινά.
Περισσότερες από 3,4 εκατομμύρια ζωές έχουν χαθεί.
Περίπου 500 εκατομμύρια θέσεις εργασίας έχουν καταστραφεί, χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια έχουν αφαιρεθεί από τον τζίρο εταιρειών.
Οι πιο ευάλωτοι είναι αυτοί που υποφέρουν περισσότερο και φοβάμαι ότι αυτό δεν έχει τελειώσει» υποστήριξε ο Guterres, ο οποίος ζήτησε από την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει «με αποφασιστικό και αλληλέγγυο τρόπο για να σταματήσει τον ιό».
«Αν δεν δράσουμε τώρα, θα βρεθούμε σε μια κατάσταση στην οποία οι πλούσιες χώρες θα έχουν εμβολιάσει την πλειονότητα του πληθυσμού τους και θα ανοίξουν τις οικονομίες τους, ενώ ο ιός θα εξακολουθήσει να προκαλεί μεγάλα δεινά κυκλοφορώντας και δημιουργώντας μεταλλάξεις στις πιο φτωχές χώρες
Νέα ξεσπάσματα και κορυφώσεις (της πανδημίας) ενδέχεται να προκαλέσουν εκατοντάδες χιλιάδες θύματα και να καθυστερήσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη» επεσήμανε ο Guterres.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron ζήτησε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) να έχει τη δυνατότητα να επισκέπτεται άμεσα χώρες σε περίπτωση εξάρσεων που δυνητικά μπορεί να οδηγήσουν σε πανδημία καθώς και να μπορεί να έχει πρόσβαση σε στοιχεία ενώ σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα της η καγκελάριος της Γερμανίας Angela Merkel ζήτησε, όπως και ο Macron, να βελτιωθεί η χρηματοδότηση του οργανισμού αυτού, στηρίζοντας την ιδέα μιας νέας διεθνούς συνθήκης για την αποτροπή πανδημιών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης