Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τριγμοί στα ομόλογα της Λευκορωσίας - Φόβοι αναλυτών για γεωπολιτική και οικονομική αναταραχή

Τριγμοί στα ομόλογα της Λευκορωσίας - Φόβοι αναλυτών για γεωπολιτική και οικονομική αναταραχή
Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το περιστατικό μπορεί να πυροδοτήσει μία γεωπολιτική αλλά και οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη
Σχετικά Άρθρα
Ισχυρές πιέσεις δέχονται τα κρατικά ομόλογα της Λευκορωσίας σε αμερικανικό δολάριο, εν μέσω της αναστάτωσης που έχει προκαλέσει η αναγκαστική προσγείωση χθες Κυριακή 23/5 του αεροσκάφους της Ryanair που εκτελούσε την πτήση Αθήνα - Βίλνιους, στο Μινσκ της Λευκορωσίας προκειμένου να συλληφθεί από το καθεστώς του προέδρου Alexander Lukashenko ο δημοσιογράφος Roman Protasevich.
Οι αναλυτές εκφράζουν φόβους ότι το περιστατικό μπορεί να πυροδοτήσει μία γεωπολιτική αλλά και οικονομική αναταραχή στην Ευρώπη, καθώς οι μικρές χώρες της Βαλτικής είναι ευάλωτες.
Tο ομόλογο λήξεως 2030, υποχωρούσε πάνω από 3 σεντς, στα 90,869 σεντς - στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2020 - σύμφωνα με τα στοιχεία της Tradeweb.
Το spread των κρατικών ομολόγων της Λευκορωσίας έναντι των αμερικανικών τίτλοων, αυξήθηκε κατά 37 μονάδες βάσεις στις 603 μ.β. σε σχέση με την Παρασκευή, σύμφωνα με την JP Morgan, όπως μεταδίδει το Reuters.

Ευάλωτες οι μικρές χώρες της Βαλτικής 

Για το ρίσκο σημαντικής γεωπολιτικής και οικονομικής αναταραχής, εάν δεν υπάρξει άμεση καταδίκη του περιστατικού από όλες τις χώρες της ΕΕ και δεν απελευθερωθεί ο Protasevich, προειδοποιεί ο Micheel Every, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της Rabobanκ.
Ξαφνικά, οι μικρές χώρες της Βαλτικής εμφανίζοντας πιο ευάλωτες, προειδοποιεί ο αναλυτής της Rabobank.
Σημειώνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν σήμερα το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων στη Λευκορωσία, στο πλαίσιο της έκτακτης Συνόδου Κορυφής.

Ποιοι κατέχουν ομόλογα της Λευκορωσίας

Τα ομόλογα σε δολάρια της χώρας, η απόδοση των οποίων ξεπερνά το 7%, βρίσκονται στην κατοχή μεγάλων asset managers, από την Amundi Asset Management και την HSBC Asset Management έως τη BlackRock Investment Management, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το Reuters.
Η Λευκορωσία έχει επανειλημμένα βρεθεί στο στόχαστρο τα τελευταία χρόνια.
Οι αμφισβητούμενες εκλογές του Αυγούστου 2020 και η καταστολή των διαδηλώσεων ώθησαν την Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τον Καναδά, να επιβάλουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε σχεδόν 90 αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου Lukashenko.
Η ΕΕ επέβαλε για πρώτη φορά κυρώσεις στη Λευκορωσία το 2004.
Οι κυρώσεις εντάθηκαν το 2011 λόγω παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των δημοκρατικών προτύπων, συμπεριλαμβανομένης της νοθείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης