Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Προς σύγκρουση Draghi με τα συνδικάτα για τα δημόσια έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Ιταλία: Προς σύγκρουση Draghi με τα συνδικάτα για τα δημόσια έργα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης

Το επίμαχο σχέδιο νόμου αφορά την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για τους δημόσιους διαγωνισμούς για δημόσια έργα με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης

Σχετικά Άρθρα
Σχέδιο νόμου της ιταλικής κυβέρνησης με αντικείμενο την επιτάχυνση των δημοσίων έργων, με βάση τους κανόνες που έχουν τεθεί στο εθνικό σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης το οποίο έχει υποβληθεί στις Βρυξέλλες τον προηγούμενο μήνα προκάλεσε την απειλή απεργιακών κινητοποιήσεων από τα συνδικάτα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Reuters τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2021.

Μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με το εθνικό σχέδιο της Ρώμης για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που υποβλήθηκε τον περασμένο μήνα, περιελάμβανε τη δέσμευση να ψηφιστεί νομοθεσία έως τις 20 Μαΐου για την απλούστευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών – πρόκειται για την πρώτη από μια σειρά μεταρρυθμίσεων οι οποίες αποτελούν προαπαιτούμενο για να «ξεκλειδωθούν» περισσότερα από 200 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και φθηνά δάνεια.

Εργασιακό καθεστώς

Το σχετικό σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση στους διαγωνισμούς δημόσιων έργων που κατέθεσε η κυβέρνηση του τεχνοκράτη πρωθυπουργού Mario Draghi προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις.
Τα συνδικάτα και από κοινού Δημοκρατικό Κόμμα επισημαίνουν ότι θα πλήξει το καθεστώς της εργασιακής ασφάλειας, θα ενισχύσει τις παράνομες δραστηριότητες και θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο το φυσικό τοπίο και την καλλιτεχνική κληρονομιά της Ιταλίας.
Ένα βασικό σημείο διαφωνίας είναι ένα μέτρο που διευκολύνει τις επιχειρήσεις που συμμετέχουν στους δημόσιου διαγωνισμούς πραγματοποιώντας δημόσιες προσφορές να προχωρούν σε υπεργολαβίες για την εκτέλεση των έργων, περιορίζονται τις νομικές ευθύνες του κύριου εργολάβου.
Τα συνδικάτα επισημαίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε μείωση του μισθολογικού κόστους και αρνητικές εξελίξεις για τους εργαζόμενους.

Συνδικάτα

«Αυτό που κάνει η κυβέρνηση δεν συνάδει με το δημόσιο αίσθημα», δήλωσε ο Maurizio Landini, επικεφαλής της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ομοσπονδίας, CGIL.
«Αν δεν αλλάξει τακτική, θα εξετάσουμε όλες τις μορφές διαμαρτυρίας, χωρίς να αποκλείουμε καμία», δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica, απειλώντας για συντονισμένες απεργίες με τα άλλα μεγάλα συνδικάτα της Ιταλίας.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι είναι πρόθυμη να συζητήσει τις αντιρρήσεις σχετικά με το σχέδιο πριν από την τελική έγκρισή του.

Η μαφία

Η Paola De Micheli, πρώην υπουργός Υποδομών από το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, προειδοποίησε ότι η απορρύθμιση του νομικού καθεστώτος των δημοσίων έργων θα «ανοίξει ρωγμές από τις οποίες θα εισέλθει η μαφία».
Η Ιταλία έχει εκδώσει πολλούς νόμους με την πάροδο των ετών με στόχο τον εξορθολογισμό της γραφειοκρατίας της - αλλά με μικρό απτό αποτέλεσμα.
Η προηγούμενη κυβέρνηση υπό τον Giuseppe Conte υιοθέτησε σχετικό νόμο λιγότερο από ένα χρόνο πριν, αποκαλώντας το «τη μητέρα όλων των μεταρρυθμίσεων».

Ταμείο Ανάκαμψης

Οι κρίσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκτησης καθιστούν μεγαλύτερη την αναγκαιότητα για την εξεύρεση συμβιβασμού μεταξύ της απλοποίησης των διαδικασιών και αποφυγής απαράδεκτων λαθροχειριών όσον αφορά τις διαδικασίες, επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης