Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Πού πήραν κέρδη και πού ενίσχυσαν θέσεις οι Έλληνες θεσμικοί στο πρώτο τρίμηνο 2021;

Πού πήραν κέρδη και πού ενίσχυσαν θέσεις οι Έλληνες θεσμικοί στο πρώτο τρίμηνο 2021;
Σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω και δεν είχαν ακολουθήσει το ράλι στράφηκαν οι διαχειριστές των αμοιβαίων κεφαλαίων
Σχετικά Άρθρα

Κινήσεις κατοχύρωσης κερδών αλλά και τοποθετήσεις σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω, δείχνουν οι κινήσεις των εγχώριων θεσμικών επενδυτών στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης και με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το ΒΝ.
Σύμφωνα λοιπόν με τις διαφοροποιήσεις του πρώτου τριμήνου, σε σύγκριση με το τέλος της χρήσης 2020, οι Έλληνες θεσμικοί δείχνουν πως στράφηκαν στη μετοχή της Alpha Bank έναντι των άλλων συστημικών τραπεζών, καθώς η Alpha δεν είχε ακολουθήσει την κίνηση και είχε μείνει συγκριτικά πίσω.
Παρά το γεγονός ότι η μετοχή προσφάτως υποχώρησε λόγω της ανακοίνωσης της αύξησης κεφαλαίου, πάλι οι τοποθετήσεις δείχνουν πως έχουν κέρδος.
Οι θέσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων ενισχύθηκαν κατά 1,75 εκατ. τεμάχια με το αμοιβαίο της 3Κ να ενισχύει σημαντικά τη θέση του, όπως και τα αμοιβαία της Alpha Bank.

Πωλήσεις στις τράπεζες

Από την άλλη στις 3 άλλες συστημικές καταγράφονται συνολικά εκροές.
Στη Eurobank μείωσαν κατά 2,12 εκατ. τεμάχια τη θέση τους, στην Εθνική κατά 1,54 εκατ. τεμάχια και στην Πειραιώς λόγω και της αύξησης κεφαλαίου η θέση μειώθηκε κατά 4,2 εκατ. τεμάχια στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Οι εγχώριοι θεσμικοί ενίσχυσαν θέσεις σε μετοχές που είχαν μείνει πίσω όπως Τιτάν, όπου καταγράφεται αύξηση 547 χιλ. τεμαχίων, Motor Oil με αύξηση θέσεων κατά 302 χιλ. τεμάχια, ΕΧΑΕ κατά 483 χιλ. τεμάχια, Fourlis κατά 420 χιλ. τεμάχια και στη Jumbo κατά 323 χιλ. τεμάχια, ενώ μείωσαν τη θέση τους στον ΟΠΑΠ κατά 250 χιλ. τεμάχια, στη ΔΕΗ κατά 885 χιλ. τεμάχια, στη Μυτιληναίος κατά 335 χιλ. τεμάχια, στη Lamda κατά 238 χιλ. τεμάχια, στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατά 420 χιλ. τεμάχια και στην Ελλάκτωρ, προφανώς λόγω αύξησης κεφαλαίου κατά 2,33 εκατ. τεμάχια.
Στη Viohalco έγιναν τοποθετήσεις 609 χιλ. τεμαχίων και στον ΑΔΜΗΕ πωλήσεις 620 χιλ. τεμαχίων.
Εκτός υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχωρίζει η ενίσχυση της θέσης στη Cenergy κατά 1,19 εκατ. τεμάχια, ενώ στην ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ έγιναν τοποθετήσεις 180 χιλ. τεμαχίων
Ξεχωρίζει επίσης η αγορά 440 χιλ. τεμαχίων στην Ιντρακόμ, στην Παπουτσάνης 265 χιλ. τεμάχια και στην Profile 144 χιλ. τεμάχια.
Στην Πλαστικά Θράκης παρά τα εξαιρετικά αποτελέσματα οι εγχώριοι θεσμικοί εμφανίζονται πωλητές κατά 230 χιλ. τεμάχια.
Τοποθετήσεις έχουν γίνει από αμοιβαία της 3Κ και πωλήσεις από αμοιβαία της Alpha Trust και αποδίδονται στο γεγονός ότι λόγω της ανόδου της τιμής, η θέση του αμοιβαίου στη μετοχή ξεπερνά το όριο του 10% στο σύνολο της αξίας του χαρτοφυλακίου και άρα πρέπει να κατέλθει του ορίου.
Τέλος, σε Quest, Revoil και Πετρόπουλος έχουν γίνει μικρές ρευστοποιήσεις, καθώς οι μετοχές έχουν ισχυρή άνοδο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης