Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προεδρικές εκλογές στη Συρία – Βέβαιη η νίκη Assad παρά τον 11ετη εμφύλιο κόστους 1 τρις ευρώ

Προεδρικές εκλογές στη Συρία – Βέβαιη η νίκη Assad παρά τον 11ετη εμφύλιο κόστους 1 τρις ευρώ
Οι Κούρδοι στο βορρά και οι αντάρτες στην Ιντλίμπ αγνοούν τις προεδρικές εκλογές
Σχετικά Άρθρα

Παρά τον 11ετή εμφύλιο πόλεμο, παρά το γεγονός ότι η χώρα εξακολουθεί να παραμένει διαιρεμένη, παρά το ότι πάνω από 6,6 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό, παρά το ότι πάνω από το 80% όσων έχουν παραμείνει στην χώρα, ζει στη φτώχεια και παρά το 1 τρις ευρώ που εκτιμάται ότι κόστισε ο πόλεμος, ο Bashar al Assad ετοιμάζεται να αναλάβει την τέταρτη θητεία του στο προεδρικό αξίωμα της Συρίας.
Οι Σύροι οδηγούνται σήμερα Τετάρτη 26/5 στις κάλπες προκειμένου να εκλέξουν τον επόμενο πρόεδρο της χώρας.
Πρόκειται για μια εκλογική διαδικασία που κάθε άλλο παρά κανονική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ποιοι θα ψηφίσουν;

Αν και οι επίσημες αρχές αναφέρουν πως περισσότεροι από 18 εκατομμύρια Σύροι έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις σημερινές εκλογές, ο αριθμός αυτός αμφισβητείται έντονα δεδομένου ότι τουλάχιστον 6,5 εκατομμύρια πολίτες έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό, τη στιγμή που εκτιμάται πως περισσότεροι από 388.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του 11ετούς πολέμου.
Και μπορεί να έχουν στηθεί περισσότερα από 12.000 εκλογικά κέντρα, αλλά ο κουρδικός πληθυσμός στα βορειοανατολικά της χώρας και οι αντάρτες, οι οποίοι εντοπίζονται κυρίως στην επαρχία Ιντλίμπ όχι μόνο αγνοούν τις προεδρικές εκλογές αλλά και τις σαμποτάρουν.
Πάντως, στις εκλογές δικαίωμα να ψηφίσουν έχουν και όσοι Σύροι διαμένουν στο εξωτερικό, κάτι που έγινε στις 20/5 σε όσες χώρες επιτρέπεται η διαδικασία αυτή.
Ενδεικτικά αναφέρεται πως στο Λίβανο από τα 1,2 εκατομμύρια των Σύρων, εκτιμάται πως ψήφισαν 50.000.

Το φαβορί

Η επικράτηση του Bashar al Assad στις σημερινές προεδρικές εκλογές θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Αναλαμβάνοντας το προεδρικό αξίωμα της Συρίας το 2000, μετά τον θάνατο του πατέρα του Hafez, ο Bashar al Assad κατάφερε με τη βοήθεια της Ρωσίας και του Ιράν να αντιμετωπίσει τους Σύρους αντάρτες και να παραμείνει ο κυρίαρχος στην χώρα.
Στις εκλογές αυτές παρουσιάζει τον εαυτό του ως τον άνθρωπο εκείνο που διαθέτει σχέδιο για να ανοικοδομήσει τη Συρία και να την βγάλει από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή που βιώνει τα τελευταία χρόνια.
Και μπορεί να μην χρειάστηκε να κάνει προεκλογικές συγκεντρώσεις ή να δώσει συνεντεύξεις, αλλά εδώ και έναν χρόνο περίπου, όταν και «κλείδωσε» οριστικά η νίκη του επί του εμφυλίου, άρχισε τόσο ο ίδιος όσο και μέλη της οικογένειας του να κάνουν πιο συχνή την παρουσία τους και να ενισχύουν την επιρροή τους.
Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η οικογένεια Assad ελέγχει πολύ περισσότερες δομές εξουσίες από ότι στις αρχές του πολέμου, και για αυτό γίνεται λόγος για δυναστεία και δικτατορία.

Assad: Δεν μετρά η γνώμη της Δύσης

Υπό αυτά τα δεδομένα άλλωστε και τα περισσότερα κράτη της Δύσης κάνουν λόγο για «σκηνοθετημένες» εκλογές που ούτε ελεύθερες είναι ούτε δίκαιες.
Μάλιστα σε σημερινές του δηλώσεις και αφού άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα (στην πόλη Ντούμα, άλλοτε προπύργιο των ανταρτών), ο Assad υποστήριξε πως δεν δίνει σημασία στις απόψεις της Δύσης για τις προεδρικές εκλογές.
«Η αξία αυτών των απόψεων είναι μηδενική» ανέφερε ο Assad.
Σημειώνεται πως στη Ντούμα έγιναν μερικές από τις πιο σφοδρές μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου.
Η πόλη βρίσκεται στην περιοχή της ανατολικής Γούτα, στα περίχωρα της Δαμασκού, όπου τον Απρίλιο του 2018 εξαπολύθηκε επίθεση με χημικά όπλα, η οποία ώθησε τη Δύση να πραγματοποιήσει επιδρομές εναντίον αρκετών εγκαταστάσεων του καθεστώτος όπου πιστεύεται ότι παρασκευάζονταν χημικά όπλα.

Οι παντελώς άγνωστοι αντίπαλοι

Αντίπαλοι του Assad είναι ο πρώην υπουργός και βουλευτής Abdallah Saloum Abdallah και ο Mahmoud Ahmed Marei, επικεφαλής ενός μικρού αντιπολιτευτικού κόμματος.
Και οι δύο υποψήφιοι είναι άγνωστοι στο ευρύ κοινό.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως θα είναι θαύμα εάν ο Assad εκλεγεί για τη νέα 7ετή προεδρική του θητεία με ποσοστό κάτω από 90%.
Υπενθυμίζεται πως στις προεδρικές εκλογές του 2014 ο Assad συγκέντρωσε περισσότερο από το 88% των ψήφων, σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, ενώ η συμμετοχή έφτασε στο 73%.
ΗΠΑ και Ευρώπη κάνουν λόγο για παράνομες εκλογές με το επιχείρημα ότι σε αυτές δεν συμμετέχει το σύνολο της συριακής κοινωνίας και ότι δεν τηρούνται οι όροι του ΟΗΕ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Στο 1 τρις ευρώ το κόστος

Αν και οι συγκρούσεις έχουν περιοριστεί κατά πολύ, ο 11ετής εμφύλιος πόλεμος έχει καταστρέψει τα πάντα στη Συρία.
Οι υποδομές είναι κατεστραμμένες, πάνω από το 80% του πληθυσμού που ζει στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς Assad ζει στη φτώχεια ενώ το οικονομικό κόστος του πολέμου υπολογίζεται τουλάχιστον στα 1 τρις ευρώ.
Υπό αυτά τα δεδομένα, ο Bashar al Assad εκτιμάται πως θα χρησιμοποιήσει τις εκλογές για να στείλει το μήνυμα στους εκτοπισμένους Σύρους να επιστρέψουν στην χώρα τους, μια και η ομαλότητα έχει επανέλθει.
Παρόλο αυτά ο οικονομικός μαρασμός και η επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης έχει ως αποτέλεσμα να πυροδοτούνται νέες εντάσεις και συγκρούσεις σε πολλές περιοχές της Συρίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης