Τελευταία Νέα
Οικονομία

Καραμούζης (Grant Thornton): Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, δεν είναι πανάκεια το Ταμείο Ανάκαμψης

Καραμούζης (Grant Thornton): Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς, δεν είναι πανάκεια το Ταμείο Ανάκαμψης
H οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο ανάκαμψης, εκτίμησε ο πρόεδρος της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης
Σχετικά Άρθρα

Σταδιακά επιστρέφουμε σε μια κανονικότητα.
Από το τρίτο τρίμηνο του 2021 και μετά, η οικονομία θα γυρίσει σε θετικό πρόσημο ανάκαμψης, εκτίμησε ο πρόεδρος της Grant Thornton, Νικόλαος Καραμούζης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και στην εκπομπή «Ναι μεν αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή.
Ο κ. Καραμούζης εξέφρασε την άποψη ότι οι επόμενοι 12 με 18 μήνες θα είναι καλοί για την οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
Όπως είπε, «η κατανάλωση θα επανέλθει το επόμενο διάστημα, ενώ θα ανακάμψει και η εξαγωγή υπηρεσιών». Τόνισε δε ότι «το Ταμείο Ανάκαμψης – το οποίο συμπεριλαμβάνει 30 δισεκατομμύρια – είναι ένα πολύ καλό εργαλείο, αλλά δεν αποτελεί πανάκεια, καθώς χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε πολλούς τομείς – όπως η Παιδεία, η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Διοίκηση – για να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις.
Σημαντικός παράγοντας είναι η υλοποίηση των προγραμμάτων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς θα πρέπει να προκηρυχθούν 400 δημόσιοι διαγωνισμοί τα επόμενα δύο χρόνια».
Ο κ. Καραμούζης τόνισε ότι λόγω της κρίσης υπήρξε εντυπωσιακή στήριξη των εθνικών οικονομιών με έκτακτα μέτρα.
«Οι κεντρικές τράπεζες πέντε βασικών χωρών έχουν τροφοδοτήσει την αγορά με πάνω από 5 τρισεκατομμύρια δολάρια τους τελευταίους μήνες.
Ωστόσο από το 2022 και μετά, θα αυξηθεί η πίεση για δημοσιονομική διόρθωση και πειθαρχία, με αποτέλεσμα οι κεντρικές τράπεζες και οι δημοσιονομικές αρχές θα αρχίσουν να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.
Αυτό σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό, θα είναι τα δυο μεγάλα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε το επόμενο διάστημα.
Ο κ. Καραμούζης είπε ότι υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, για εξαγορά υφιστάμενων παραγωγικών μονάδων και υπηρεσιών.
Σημείωσε πάντως, ότι χρειάζονται νέες επενδύσεις, σε τομείς όπως η ενέργεια, η τεχνολογία και ο αγροτικός τομέας που έχει τεράστιες δυνατότητες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης