Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στη Wall Street - Οριακά κέρδη για τους δείκτες

Στάση αναμονής στη Wall Street - Οριακά κέρδη για τους δείκτες

Συγκρατημένη άνοδος στη Wall Street

Σχετικά Άρθρα

Σε ανοδικό έδαφος ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με τα κέρδη πάντως να παραμένουν περιορισμένα καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται επιφυλακτικοί εν αναμονή νέων στοιχείων στο τέλος της εβδομάδας για την πορεία του πληθωρισμού.
Το ράλι των πληθωριστικών πιέσεων έχει μονοπωλήσει την επενδυτική προσοχή το τελευταίο διάστημα, εν μέσω εντεινόμενων αμφιβολιών για την ικανότητα της Fed να διατηρήσει την ιδιαίτερα διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής εάν οι πιέσεις αυτές ενταθούν περαιτέρω ή διαρκέσουν πολύ.

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτό τον μήνα έδειξαν ότι τον Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή σημείωσε ετήσιο άλμα 4,2%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Οι επενδυτές περιμένουν πλέον τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν για τον προτιμώμενο δείκτη της Federal Reserve για τον πληθωρισμό, τον δείκτη δαπανών προσωπικής κατανάλωσης.
Τα περισσότερα στελέχη της Fed πάντως δείχνουν να μην ανησυχούν για την έξαρση των τιμών, σημειώνοντας ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελεί ένα προσωρινό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης ή των επιτοκίων.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε κέρδη +0,03% στις 34.323,05 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,19% στις 4.195,99 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε +0,59% στις 13.738 μονάδες

Από το δημοσιονομικό «μέτωπο», μια ομάδα Ρεπουμπλικάνων αναμένεται να παρουσιάσει ένα σχέδιο επενδύσεων ύψους 1 τρισ. δολαρίων σε έργα υποδομών, μετά την αρχική τους πρόταση για 568 δισ. δολάρια καθώς συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Biden.
Από την πλευρά του, ο Λευκός Οίκος την προηγούμενη εβδομάδα μείωσε στα 1,7 τρισ. δολάρια την πρόταση του για τις επενδύσεις, από 2,3 τρισ. δολάρια προηγουμένως, σε μια προσπάθεια να κερδίσει την στήριξη των Ρεπουμπλικάνων.
Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, η Amazon ανακοίνωσε ότι θα εξαγοράσει την MGM Studios (Metro-Goldwyn-Mayer Studios Inc.) έναντι 8,45 δισ. δολ., στην ισχυρότερη κίνησή της στον κλάδο των ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων και αναβαθμίζοντας τις φιλοδοξίες της στο πεδίο του τηλεοπτικού περιεχομένου streaming.
Πρόκειται για τη δεύτερη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της Amazon, μετά από εκείνη της Whole Foods το 2017 έναντι 13,7 δισ. δολάρια.

Πυρά Κίνας κατά Fauci για την προέλευση της covid – Τρόμος στην Ινδία από το μαύρο μύκητα

Πυρά κατά του κορυφαίου Αμερικάνου λοιμωξιολόγου Antony Fauci σχετικά με την αλλαγή της στάσης του ως προς την προέλευση του κορωνοϊού εξαπολύει η Κίνα με την πολεμική ρητορική να κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα.
Η πρόσφατη τοποθέτηση του Fauci ότι δεν αποκλείεται ο ιός να προήλθε από εργαστήριο και ότι πρέπει να γίνει μια διεθνής έρευνα σε συνδυασμό με την αποκάλυψη έκθεσης των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, βάσει της οποίας αρκετοί Κινέζοι επιστήμονες του Εθνικού Εργαστηρίου Ιολογίας της Wuhan στην Κίνα νόσησαν και νοσηλεύτηκαν τον Νοέμβριο του 2019, πριν δηλαδή από τις 8 Δεκεμβρίου, όταν και η Κίνα ανακοίνωσε το πρώτο επίσημο κρούσμα covid, έχουν προκαλέσει την έντονη αντίδραση και οργή του Πεκίνου.
«Οι ελίτ στις ΗΠΑ εκφυλίζονται περαιτέρω σε ηθική.
Ο Fauci είναι ένας από αυτούς» αναφέρει άρθρο γνώμης στην κινέζικη κρατική εφημερίδα Global Times ενώ άλλα δημοσιεύματα τον κατηγορούν ότι ψεύδεται κατά της Κίνας και ότι πρόδωσε τους Κινέζους επιστήμονες.
Παράλληλα η Κίνα απορρίπτει κατηγορηματικά την έκθεση των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, αναφέροντας πως δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα.
Και ενώ ο «πόλεμος» για την προέλευση του ιού συνεχίζεται χωρίς ακόμα να έχουν δοθεί απαντήσεις για το που, πότε και πώς προήλθε, οι ΗΠΑ βρίσκονται κοντά στο να κηρύξουν το τέλος της πανδημίας χάρη στους εκτεταμένους εμβολιασμούς, τη στιγμή που σε μια σχετική ύφεση φαίνεται να είναι η επιδημία και στην Ινδία.
Αντιθέτως, ανησυχία υπάρχει στη Βραζιλία όπου διαφαίνεται μια τάση αύξησης του ημερήσιου μέσου όρου κρουσμάτων από τις αρχές Μαΐου και ενώ ο ΠΟΥ ανακοίνωσε πως η άκρως μεταδοτική ινδική παράλλαξη του ιού έχει εντοπιστεί σε τουλάχιστον 53 κράτη και περιοχές.

Μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές στις ευρωαγορές

Με μικτά πρόσημα και μικρές μεταβολές ολοκλήρωσαν τις συναλλαγές τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εν μέσω των διαβεβαιώσεων από κεντρικούς τραπεζίτες ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει διευκολυντική, στηρίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας.
Ο γερμανικός DAX έχασε 0,1% στις 15.450,72 μονάδες μετά το χθεσινό του ιστορικό υψηλό.
Ο γαλλικός CAC-40 έκλεισε με οριακά κέρδη 0,02% στις 6.391,60 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε 0,04% στις 7.026,93 μονάδες.
Δεν εντοπίζει ενδείξεις διατήρησης ή και μονιμοποίησης των πληθωριστικών πιέσεων που θα επιτρέψουν την μείωση των αγορών ομολόγων από την Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Fabio Panetta, στην πλέον πρόσφατη δήλωση ανώτερου αξιωματούχου που έχει στόχο υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της αγοράς για επικείμενη αλλαγή πολιτικής, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαΐου.
Ο Panetta επίσης αναφέρθηκε στην πρόσφατη άνοδο του ευρώ, δηλώνοντας ότι «σε αυτό το περιβάλλον, δεν αποτελεί έκπληξη ότι έχουμε επίσης δει μια συνεχή, αμελητέα άνοδο της ισοτιμίας, η οποία -εάν συντηρηθεί- θα αποδυναμώσει τις πληθωριστικές πιέσεις», κατέληξε.
Συγκεκριμένα ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,20%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 επίσης κινείται πτωτικά κατά 0,07% και ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 καταγράφει πτώση 0,22%.

Ήπια άνοδος στην Ασία

Ήπια άνοδο κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, μετά τις διαβεβαιώσεις αξιωματούχων της Fed για διατήρηση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, παρά την άνοδο του πληθωρισμού.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,2% στις 4.010 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,3%, στις 28.642 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ ενισχύθηκε +0,8% στις 29.151μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχύθηκε +0,3% στις 3.593 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο 0,8% στις 51.056 μονάδες.

wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης