Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ολλανδία: Απόφαση - ορόσημο κατά της Shell για μείωση των αερίων ρυπών 45% έως το 2030

tags :
Ολλανδία: Απόφαση - ορόσημο κατά της Shell για μείωση των αερίων ρυπών 45% έως το 2030
Είναι η πρώτη δικαστική απόφαση που επιβάλλει τους στόχους της Συμφωνίας του Παρισιού σε μεγάλη εταιρεία – Η Royal Dutch Shell δηλώνει ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση
Σχετικά Άρθρα

Η Royal Dutch Shell θα πρέπει να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από τις δραστηριότητές της κατά 45% μέχρι το 2030, με βάση τις εκπομπές του 2019, αποφάνθηκε ολλανδικό δικαστήριο μετά από αγωγή ακτιβιστών για ζητήματα κλιματικής αλλαγής σε μια απόφαση – ορόσημο για την επιβολή των αποφάσεων της Συμφωνίας του Παρισιού όσον αφορά την κλιματική αλλαγή σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021.
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για την κλιματική αλλαγή αναγνωρίζεται ευρέως ως εξαιρετικά σημαντική για την αποφυγή μιας μη αναστρέψιμης περιβαλλοντικής κρίσης.

Οι επιπτώσεις

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, η Shell, με βάση τον σημερινό σχεδιασμό της, σκόπευε να μειώσει τις εκπομπές κατά τουλάχιστον 6% έως το 2023, κατά 20% έως το 2030, κατά 45% μέχρι το 2035 και κατά 100% έως το 2050, λαμβάνοντας ως βάση τις εκπομπές του 2016.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση αφορά τόσο τις εκπομπές της ίδιας της Shell, όσο και εκείνες των προμηθευτών της.

Έφεση

Εκπρόσωπος της Shell δήλωσε ότι η εταιρεία «αναμένει πλήρως να ασκήσει έφεση για τη σημερινή απογοητευτική δικαστική απόφαση».
«Επενδύουμε δισεκατομμύρια δολάρια σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, συμπεριλαμβανομένης της φόρτισης ηλεκτροκινήτων οχημάτων, τεχνολογίες υδρογόνου, ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και βιοκαυσίμων», δήλωσε ο εκπρόσωπος μέσω email.
«Θέλουμε να αυξήσουμε τη ζήτηση για αυτά τα προϊόντα και να επεκτείνουμε τις νέες ενεργειακές μας δραστηριότητες ακόμη ταχύτερα», σημείωσε

Συμφωνία του Παρισιού

Σύμφωνα με τη Συμφωνία του Παρισιού - μια συμφωνία που εγκρίθηκε το 2015 και υπεγράφη από 195 χώρες - τα κράτη συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο για την αποτροπή της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά περισσότερο από 2 βαθμούς Κελσίου.

Αγωγές

Ο Roger Cox, δικηγόρος ακτιβιστών, δήλωσε σε μια δήλωση ότι η απόφαση σηματοδότησε «σημείο καμπής στην ιστορία» και θα μπορούσε να έχει σημαντικές συνέπειες για άλλους μεγάλους ρυπαίνοντες.
Επιπλέον, η Sara Shaw, συντονιστής του διεθνούς προγράμματος Friends of the Earth για την κλιματική δικαιοσύνη και ενέργεια, δήλωσε ότι η οργάνωση ελπίζει ότι η απόφαση θα «πυροδοτήσει ένα κύμα δικαστικών διαφορών εναντίον μεγάλων μεγάλων ρυπαντών προκειμένου να τους αναγκάσει να σταματήσουν να εξαγάγουν και να καταναλώνουν ορυκτά καύσιμα».

Η πρωτιά

Η απόφαση-ορόσημο έρχεται σε μια στιγμή που οι εταιρείες με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου βρίσκονται υπό τεράστια πίεση για να θέσουν βραχυπρόθεσμους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους εκπομπών αερίων ρύπων που είναι σύμφωνοι με τη Συμφωνία του Παρισιού.
Όπως επισημαίνει το Reuters, η υπόθεση είναι η πρώτη στην οποία ακτιβιστές έχουν οδηγήσει μια μεγάλη ενεργειακή εταιρεία στο δικαστήριο προκειμένουν να αναθεωρήσει τη στρατηγική της κλιματική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης