Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΗΛΕΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος για το «Πράσινο Εργοστάσιο» στα Άνω Λιόσια

Η ΗΛΕΚΤΩΡ προσωρινός ανάδοχος για το «Πράσινο Εργοστάσιο» στα Άνω Λιόσια
Και τυπικά στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων
Σχετικά Άρθρα

Και τυπικά στην τελική ευθεία εισέρχεται ο διαγωνισμός για την αναβάθμιση και λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑ) Άνω Λιοσίων και τη μετατροπή του σε «Πράσινο Εργοστάσιο».
Κατά το στάδιο αξιολόγησης των τεχνικών προσφορών της Β΄ Φάσης του διαγωνισμού, ο ένας εκ των δύο συμμετεχόντων στο έργο, ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε., αποκλείστηκε αφήνοντας ως μόνο διεκδικητή του περιβαλλοντικού έργου την κοινοπραξία υπό την ΗΛΕΚΤΩΡ (ΈΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε.-W.A.T.T. Α.Ε.–ENVIROPLAN-ΑΡΣΗ Α.Ε.).
Ακολούθησε η αποσφράγιση των οικονομικών προσφορών και -σύμφωνα με την απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ στις 24/5- η κοινοπραξία της ΗΛΕΚΤΩΡ αναδείχθηκε προσωρινός ανάδοχος με προσφερόμενη τιμή 49,1 εκατ. ευρώ (60,9 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ), για το έργο με προϋπολογισμό μελέτης 52,3 εκατ. ευρώ (64,9 εκατ. ευρώ συμπ. ΦΠΑ).
Επόμενο βήμα είναι η προσκόμιση των δικαιολογητικών κατακύρωσης από τον προσωρινό ανάδοχο ανοίγοντας μετέπειτα το δρόμο για τη υπογραφή της σύμβασης.
Το έργο αναβάθμισης του ΕΜΑ στα Άνω Λιόσια έρχεται να ενισχύσει τις υποδομές διαχείρισης απορριμμάτων στην Αττική, επιτελώντας σημαντικό ρόλο και στη λειτουργία του μοντέλου της Διαλογής στην Πηγή, καθώς θα αποκτήσει τη δυνατότητα επεξεργασίας οργανικών απορριμμάτων, που θα συλλέγονται ως διακριτό ρεύμα μέσω του δικτύου καφέ κάδων, με αποτέλεσμα την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης και εκτροπής από τη ταφή.

Η ανατομία της αναβαθμισμένης μονάδας

Μετά την ολοκλήρωσή του το εργοστάσιο θα διαθέτει δυναμικότητα επεξεργασίας 300.000 τόνων/έτος, εκ των οποίων: 200.000 τόνοι/έτος σύμμεικτα, 60.000 τόνοι/έτος προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα και 40.000 τόνοι/έτος κλαδέματα.
Οι 60.000 τόνοι βιοαποβλήτων και οι 25.000 τόνοι κλαδεμάτων θα οδηγούνται προς κομποστοποίηση και παραγωγή κομπόστ ποιότητας ecolabel, ενώ οι υπόλοιποι 15.000 τόνοι κλαδεμάτων θα κομποστοποιούνται με το οργανικό των σύμμεικτων για παραγωγή κομπόστ τύπου Α (κατάλληλου για αποκαταστάσεις λατομείων, επιχωματώσεις κ.ά.).
Σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, οι ελάχιστοι στόχοι ανάκτησης είναι η συνολική υπολειμματικότητα να είναι μικρότερη του 50% (κατά βάρος) επί των συνολικών ποσοτήτων των 300.000 τόνων, δηλαδή κάτω από 150.000 τόνων/έτος.
Σημειώνεται ότι το ΕΜΑ Άνω Λιοσίων είναι σήμερα η μοναδική μονάδα επεξεργασίας αστικών στερεών αποβλήτων που λειτουργεί στην Περιφέρεια Αττικής, διαχειριζόμενη περίπου το 1/6 του συνόλου των απορριμμάτων.

Φίλιππος Παναγόπουλος
bankingnews.gr
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης