Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Συναγερμός στην Αθήνα για την επίσκεψη Cavusoglu: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

Συναγερμός στην Αθήνα για την επίσκεψη Cavusoglu: «Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα»

Πριν τη συνάντηση του με τον Νίκο Δένδια, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Θράκη, όπου αναμένεται να ανεβάσει τους τόνους με αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα

Σχετικά Άρθρα

Υπ' ατμόν βρίσκεται η ελληνική πλευρά ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό τη Θράκη την Κυριακή (30/5/2021).
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ξεχάσει τον επεισοδιακό διάλογο Δένδια-Cavusoglu στην Άγκυρα. Το ίδιο βέβαια και η τουρκική πλευρά, όπου έχει ήδη αρχίσει να ανεβάζει τους τόνους με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης να αναφέρουν ότι ο Τούρκος υπουργός θα θέσει θέμα «τουρκικής» μειονότητας. Άλλωστε, το γεγονός ότι πριν μεταβεί στην Αθήνα θα έχει επαφές στη Θράκη είναι ενδεικτικό των προθέσεων.
Από την πλευρά της, πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει φοβηθεί κάτι, ενώ διευκρίνισε ότι η επίσκεψη Cavusoglu στη Θράκη είναι ιδιωτική.

«Δεν έχουμε να φοβηθούμε»

Κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δήλωσε ότι «δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε ούτε να φοβηθούμε σε σχέση με τη μειονότητα, τα μέλη της οποίας απολαμβάνουν καθεστώτος ισονομίας και ισοπολιτείας όπως όλοι οι Έλληνες πολίτες που θυμίζω ότι είναι και Ευρωπαίοι πολίτες».
Μάλιστα, η ίδια χαρακτήρισε ιδιωτική την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη Θράκη.
«Η Ελλάδα είναι δημοκρατική χώρα, δεν απαγορεύει ιδιωτικές επισκέψεις» σημείωσε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας πως σε αντίστοιχη κίνηση μπορεί να προβεί και ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών.
Πάντως, στο Μέγαρο Μαξίμου ευελπιστούν ότι η Άγκυρα δεν θα τραβήξει το σχοινί ένα μήνα πριν τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (24-25/6/2021) με φυσική παρουσία των ηγετών, στην οποία θα συζητηθεί και το θέμα της Τουρκίας, με την Ελλάδα να επιμένει ότι η θετική πορεία των ευρωτουρκικών σχέσεων είναι αναστρέψιμη εάν συνεχιστούν οι τουρκικές προκλήσεις.
Σε κάθε περίπτωση, o υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ετοιμάζεται πυρετωδώς για κάθε πιθανή και... απίθανη τοποθέτηση του Τούρκου ομολόγου του.

Πάγια θέση της Τουρκίας για «τουρκική» μειονότητα

Αν και τα περί «τουρκικής» -και όχι μουσουλμανικής- μειονότητας στη Θράκη αποτελούν πάγια θέση της Τουρκίας, στην ελληνική πλευρά υπάρχουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ο Cavusoglu να επιδιώξει μια... ρεβάνς για τον επεισοδιακό και on camera διάλογο με τον Νίκο Δένδια.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ιδιωτική επίσκεψη του Τούρκου υπουργού στη Θράκη συνοδεύεται από «προειδοποιήσεις» των τουρκικών ΜΜΕ ότι ο Cavusoglu θα θέσει θέμα «τουρκικής μειονότητας» στην περιοχή, ενώ τη σκυτάλη πήρε ο Omer Celik και συνέχισε στο ίδιο μοτίβο δυναμιτίζοντας το κλίμα.
Ειδικότερα, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή την τηλεδιάσκεψη που είχε ο κ. Μητσοτάκης με μουσουλμάνους μαθητές της Ξάνθης πριν από μέρες. Μάλιστα, ο Celik χαρακτήρισε τα παιδιά «τουρκόπουλα».
«Δυστυχώς, το γεγονός ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Μητσοτάκης αποκάλεσε τα Τουρκόπουλα, Ελληνόπουλα στη συνάντηση με τους δασκάλους του δημοτικού ήταν μία δήλωση άρνησης απέναντι στην προσέγγιση που γίνεται.
Πρόκειται για επίθεση στην τουρκική ταυτότητα.
Τον 21ο αιώνα, αυτές οι επιθέσεις είναι απαράδεκτες και συνιστούμε στην Ελλάδα να τηρήσει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ.
Δηλώνουμε συνεχώς ότι απορρίπτουμε κατηγορηματικά τις ρατσιστικές πολιτικές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του κόμματος του Erdogan.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης