Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΒοΕ: «Σήμα» για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο α΄ εξάμηνο του 2022

ΒοΕ: «Σήμα» για πιθανή αύξηση των επιτοκίων στο α΄ εξάμηνο του 2022
Τα σχόλια του αξιωματούχου της Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) οδήγησαν σε ενίσχυση της στρελίνας έναντι του ευρώ σε άνοδο των αποδόσεων των βρετανικών ομολόγων
Σχετικά Άρθρα

«Προειδοποιητικά πυρά» για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων εξαπέλυσε η Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ), διά στόματος ενός εκ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής, ο οποίος υπογράμμισε ότι μια τέτοια κίνηση εκ μέρους της κεντρικής τράπεζας θα μπορούσε να λάβει κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου της επόμενης χρονιάς, και τούτο σε περίπτωση που η αγορά εργασίας επανακάμψει νωρίτερα από τις σημερινές προβλέψεις, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 27 Μαΐου 2021.
Ωστόσο όπως υπογράμμισε ο Gertjan Vlieghe, κάτι τέτοιο (σ.σ. η ταχεία επανάκαμψη της αγοράς εργασίας) δεν αναμένεται να συμβεί νωρίτερα από τα τέλη του 2022.
Μετά τα σχόλιά του η στερλίνα ενισχύθηκε έναντι του ευρώ, ενώ και οι αποδόσεις των βρετανικών κρατικών ομολόγων κινήθηκαν ανοδικά.

Ανάπτυξη 7,25%

Μιλώντας κατά τη διάρκεια διαδικτυακής διάλεξης σε φοιτητές του πανεπιστημίου του Bath, ο Vlieghe, επανέλαβε τις εκτιμήσεις της ΒοΕ για ανάπτυξη της τάξεως του 7,25% φέτος, ωστόσο υπογράμμισε ότι η ανεργία ενδέχεται να διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από αυτά των εκτιμήσεων στα τέλη του οικονομικού έτους που ολοκληρώνεται στις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Νομισματική πολιτική

«Σε αυτό το σενάριο η πρώτη αύξηση των επιτοκίων θα είναι ενδεδειγμένη μόνο τον επόμενο χρόνο, με κάποια μέτρια περιστολή της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε.
Όμως αν η αγορά εργασίας εμφανισθεί ισχυρότερη από το αναμενόμενο κατά τη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2020, τότε η κεντρική τράπεζα θα κινηθεί κι εκείνη ταχύτερα.
«Πιθανόν θα χρειασθεί να περιμένουμε έως το α΄ τρίμηνο του επόμενου έτους για να έχουμε μια ξεκάθαρη εικόνα της ανεργίας και της δυναμικής του μισθολογικού κόστους έτσι μια αύξηση των επιτοκίων θα μοιάζει κατάλληλη  σε επόμενη φάση», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης