Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το 92,5% της Cardlink εξαγόρασε η γαλλική Wordline

Το 92,5% της Cardlink εξαγόρασε η γαλλική Wordline
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής να τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους μεταξύ των οποίων η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου
Σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink και Cardlink One στην γαλλική εταιρεία Worldline κατέληξε η Quest Συμμετοχών.
Η Cardlink και η Cardlink One δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξελίσσονται σήμερα σε μία αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο όμιλος Quest, αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Cardlink και την Cardlink One, σε κάθε μία εκ των οποίων κατά τη στιγμή της πώλησης θα κατέχει το 65% του συνόλου των μετοχών τους, εισπράττοντας περίπου 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εξασφαλίζοντας δεκαπενταπλάσια (15x) απόδοση (υπεραξία €87 εκατ. περίπου) επί των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.

Εν αναμονή των εγκρίσεων

Η ολοκλήρωση της συναλλαγής να τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους μεταξύ των οποίων η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου.
Η Quest Συμμετοχών έχει μακρά ιστορία στη δημιουργία σημαντικής αξίας στις θυγατρικές της εταιρείες αλλά και οφέλους στους εργαζόμενους και τους λοιπούς «stakeholders» τους.
Παράλληλα εξασφαλίζει υπεραξίες στους μετόχους της με την πώληση διαφόρων συμμετοχών της.
Ο σύμβουλος της Quest για την εν λόγω συναλλαγή ήταν η Deutsche Bank AG.

Η ανακοίνωση της Worldline

Η Worldline, εισηγμένη στο Euronext, παγκόσμια ηγέτις στον κλάδο των πληρωμών, ανακοίνωσε σήμερα την υπογραφή συμφωνίας υποβολής προσφορών για την απόκτηση του 92,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Cardlink, του κορυφαίου Παροχέα Υπηρεσιών Δικτύου στην Ελλάδα.
Ο Gilles Grapinet, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Worldline, δήλωσε:
«Η απόκτηση της Cardlink είναι μια σημαντική εξέλιξη στη στρατηγική ενοποίησης του Ομίλου μας στην Ευρώπη, επεκτείνοντας τις δραστηριότητες των εμπορικών υπηρεσιών μας προς τη Νότια Ευρώπη.
Χάρη σε αυτήν τη συναλλαγή, επωφελούμαστε πράγματι από μια κορυφαία θέση παροχής υπηρεσιών δικτύου στην ταχέως αναπτυσσόμενη ελληνική αγορά, με γνώμονα τη συνεχιζόμενη υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Αυτή η συναλλαγή προσφέρει ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης για την Worldline τα επόμενα χρόνια και ένα ισχυρό αποτύπωμα για την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας Cardlink στην Ελλάδα.
Είμαστε πολύ χαρούμενοι που καλωσορίζουμε σύντομα περίπου 110 νέους συναδέλφους, διευθυντές και ειδικούς πληρωμών της Worldline, με επικεφαλής τον Γιώργο Δρυμιώτη, CEO της Cardlink, ο οποίος θα παραμείνει μέτοχος της Cardlink παράλληλα με την Worldline και θα είναι υπεύθυνος, εντός του Ομίλου μας, για την επιδίωξη της ταχείας ανάπτυξης την επιχείρησή μας στην Ελλάδα με την πλήρη υποστήριξη του οργανισμού μας Merchant Services.
Ως ηγέτης της Ευρώπης στις πληρωμές, συνεχίζουμε να υλοποιούμε τον στρατηγικό μας χάρτη πορείας με έμφαση στις ευκαιρίες ενοποίησης δημιουργικής αξίας για την ενίσχυση της παγκόσμιας κλίμακας, της προσέγγισης και της άμεσης παρουσίας σε έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών".

Ο Γιώργος Δρυμιώτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Cardlink, δήλωσε:
«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για την εταιρεία μας.
Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που γινόμαστε μέλος του Worldline Group.
Αυτή η εξέλιξη θα ενισχύσει τη θέση μας στην ελληνική αγορά ως ο κορυφαίος παράγοντας στην εξέλιξη της επιχείρησης πληρωμών και θα μας δώσει πρόσβαση σε προϊόντα και υπηρεσίες που θα ενισχύσουν την προσφορά μας και θα προσφέρουν μεγαλύτερη αξία στους εμπόρους και τους τραπεζικούς πελάτες μας".

Ελλάδα: Μια ελκυστική αγορά πληρωμών

Όπως αναφέρει η Worldline με υψηλή διείσδυση μετρητών και το κατά κεφαλή ποσοστό συναλλαγών κάρτας περισσότερο από το διπλάσιο του μέσου όρου των ευρωπαϊκών χωρών, η ελληνική αγορά παρουσιάζει ελκυστικές ευκαιρίες ανάπτυξης με μια αναπτυσσόμενη αγορά που οδηγείται από τη μετάβαση στις πληρωμές καρτών και υιοθέτηση ηλεκτρονικών πληρωμών.
Αυτές οι ευνοϊκές δυναμικές θα συνεχιστούν χάρη στις ισχυρές υποκείμενες τάσεις όπως ένα θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον (αύξηση του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας και κανονισμοί που ενθαρρύνουν τις ηλεκτρονικές πληρωμές), PSD2, ανοικτή τραπεζική ανάπτυξη (σύνδεση τραπεζών με μεγάλα οικοσυστήματα μέσω API) και εξέλιξη προϊόντων (ολοκληρωμένο POS, ηλεκτρονική τιμολόγηση ή προηγμένα analytics).
Επιπλέον, η ανάπτυξη του διαδικτύου και του ηλεκτρονικού εμπορίου προσφέρει ένα ισχυρό αναπτυξιακό δυναμικό με αυξημένη πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους πολίτες τα τελευταία πέντε χρόνια, μετατρέποντας γρήγορα τη συμπεριφορά των καταναλωτών προς την ψηφιακή οικονομία και τις διαδικτυακές αγορές, καθιστώντας ένα πρότυπο στις συνήθειες των καταναλωτών.
Ως ένα επιπλέον πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό, υπενθυμίζεται ότι ο τουρισμός είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας και βασικός πυλώνας της οικονομικής του ανάπτυξης.
Με περισσότερους από 34 εκατομμύρια τουρίστες το 2019, η Ελλάδα έχει καθιερωθεί ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες επισκέψεις στην Ευρώπη και στον κόσμο εδώ και χρόνια.
Αυτό αντιπροσωπεύει ένα πολύ ελκυστικό χαρακτηριστικό της ελληνικής αγοράς πληρωμών που προσφέρει πολλές επιπλέον ευκαιρίες ανάπτυξης σε ένα μετα-Covid πλαίσιο, αξιοποιώντας το πολύ πλούσιο χαρτοφυλάκιο Worldline σε ταξιδιωτικές λύσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης