Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Με τις τράπεζες στο επίκεντρο, ήπια ανοδικά το ΧΑ +0,48% στις 887 μον. - Μόνο με τραπεζική ώθηση η προσέγγιση των 950 μον.

Με τις τράπεζες στο επίκεντρο, ήπια ανοδικά το ΧΑ +0,48% στις 887 μον. - Μόνο με τραπεζική ώθηση η προσέγγιση των 950 μον.
Μόνο με τραπεζική άνοδο θα επιτευχθεί η προσέγγιση των 950 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd16) Ήπια ανοδικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 887 μονάδες, από τις 892 μονάδες υψηλό ημέρας, με επίκεντρο για μια ακόμη συνεδρίαση τις τράπεζες ενώ με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με τη Jumbo να ξεχωρίζει στο +4%.
Πακέτο για το 9,5% της Ελλάκτωρ στα 1,20 ευρώ ανά μετοχή ή 24,4 εκατ. ευρώ  πραγματοποιήθηκε στο κλείσιμο της συνεδρίασης καθώς ενεργοποιήθηκε η option της Reggeborgh επί του ποσοστού του Μπόμπολα, μετά από μήνες αναβολών.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών μονοπωλεί ο τραπεζικός κλάδος γεγονός που επιβεβαιώνεται από τον όγκο συναλλαγών ενώ η προσέγγιση των 950 μονάδων θα επιτευχθεί με την άνοδο των τραπεζικών τίτλων.
Στην σημερινή συνεδρίαση, ανοδικά έκλεισαν Εθνική +1,97% και ακολούθησαν Alpha Bank +0,84%, Πειραιώς +0,74% ενώ οριακά υποχώρησε η Eurobank +0,10% από υψηλό ημέρας +3,24%.
Σημειώνεται ότι η Alpha Bank ενδοσυνεδριακά έφτασε στα 1,1 ευρώ ενώ το επόμενο διάστημα η τιμή θα φτάσει στα 1,2 ευρώ και θα εξωραΐζει τις στρεβλώσεις με τις υπόλοιπες τράπεζες ενώ θα διαπραγματεύεται με ένα premium 20% από την τιμή της αύξησης κεφαλαίου στα 1 ευρώ όπως έχει αποκαλύψει το Bankingnews.
Στο επίκεντρο βρέθηκε η Εurobank με την αναβάθμιση της στον δείκτη MSCI standard index ενώ οι χθεσινές πιέσεις 27/5 αποδίδονται στο γεγονός ότι το Hellikon Investments επιτυγχάνοντας τους επενδυτικούς του στόχους μειώνει δραστικά την θέση από 5,3% που κατέχει  κάτω από 3%.
Εν τω μεταξύ, τα κέρδη των 70 εκατ ευρώ που ανακοίνωσε χθες 27/5 η Eurobank για το α’ τρίμηνο του 2021, ήταν μια καλή επίδοση εάν ληφθεί υπόψη ότι διαθέτει κρυφά έκτακτα έσοδα από ομόλογα 200-230 εκατ τα οποία ακόμη δεν έχει εγγράψει.
Τα NPEs ανέρχονται σε 14,2% ή 5,8 δισεκ. και η Eurobank θα γίνει η πρώτη τράπεζα στην Ελλάδα που θα υποχωρήσει κάτω από 10% στο 7,4% ή 3 δισεκ. NPEs.
Η Eurobank δεν θα υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου το 2021 ενώ το ΤΧΣ έως τις 16 Ιουλίου  αποεπενδύει από τη Eurobank πουλώντας το ποσοστό του 1,34%, εξέλιξη μεγάλης σημειολογίας καθώς θα σηματοδοτήσει την οριστική αποχώρηση του ελληνικού Δημοσίου από το μετοχικό κεφάλαιο μιας τράπεζας.
Επόμενη κίνηση, είναι η πώληση του 10% με 15% που κατέχει το Fairfax ενώ όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews υπάρχουν ενδιαφερόμενοι 4 funds από τις ΗΠΑ και ένα από την Σκανδιναβία.
Iσχυρά κέρδη 557 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε η Εθνική για το α’ τριμήνου κλείνοντας την αυλαία των αποτελεσμάτων και των 4 συστημικών τραπεζών.
Στα στατιστικά, της εβδομάδος, με κέρδη έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, με τον Τραπεζικό Δείκτη με την μεγαλύτερη άνοδο +7,39% και ακολούθησε ο FTSE 25 με κέρδη +3% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,31%. 


 Στο επίκεντρο τα αποτελέσματα της Εθνικής
 
Η Εθνική τράπεζα ανακοίνωσε  σήμερα Παρασκευή 28 Μαΐου 2021 τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου με κέρδη ρεκόρ 557 εκατ. ευρώ, επιβεβαιώνοντας το Bankingnews.
H κεφαλαιακή επάρκεια, βελτιώθηκε, με τον δείκτη CET1 και τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχονται σε 16,1% και 17,1% αντίστοιχα, αυξημένοι κατά 40 μ.β. περίπου σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Επίσης, η ολοκλήρωση της συναλλαγής Frontier και της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής θα ενισχύσει τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της Τράπεζας κατά περίπου 170μ.β. σε 18,8%.
Με τα κέρδη του α΄ τριμήνου 2021 η Εθνική τράπεζα απέδειξε ότι  δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου.
Να σημειωθεί ότι το 2020 ενέγραψε από έκτακτα κέρδη σχεδόν 1,3 δισεκ. ευρώ που βοήθησαν την Εθνική να εξυγιάνει μεγάλο μέρος του ισολογισμού της.

Η Ελλάδα θα εκταμιεύσει έως τα μέσα Ιουλίου 7,9 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης

Επιταχύνονται οι διαδικασίες που συνδέονται με το Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έως τα τέλη Ιουνίου εγκρίνεται το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης αντί τέλη Αυγούστου ή Σεπτέμβριο που αναμενόταν, ενώ άμεσα, ακόμη και στα μέσα Ιουλίου, θα εκταμιευτούν τα πρώτα 7,9 δισ. προς την Ελλάδα.
Η Ελλάδα με βάση το σχεδιασμό αναμένεται να εκταμιεύσει από το Ταμείο Ανάκαμψης περίπου 31,8 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 12,5 δισ. δάνεια και περίπου 18 δισ. επιδοτήσεις.
Μάλιστα οι τράπεζες μέσω του μηχανισμού μόχλευσης αναμένεται να χορηγήσουν άλλα 13 με 14 δισ. δάνεια, αυξάνοντας έτσι τη χρηματοδότηση προς την ελληνική οικονομία.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισαν Jumbo +4,29%, Φουρλής +3,21%, Τιτάν +1,51% ... ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η  Aegean -4,14% μετά το χθεσινό κλείσιμο 27/5 στις δημοπρασίες στο +8,41%
Σε συμφωνία για την πώληση της συμμετοχής της στις εταιρείες Cardlink και Cardlink One στην γαλλική εταιρεία Worldline κατέληξε η Quest Συμμετοχών.
Η Cardlink και η Cardlink One δραστηριοποιούνται στις ηλεκτρονικές πληρωμές, που εξελίσσονται σήμερα σε μία αυτόνομη αγορά υψηλής τεχνολογίας, η οποία συγκεντρώνει το ενδιαφέρον μεγάλων διεθνών εταιρειών.
Υπό αυτές τις συνθήκες ο όμιλος Quest, αποφάσισε να αποεπενδύσει από την Cardlink και την Cardlink One, σε κάθε μία εκ των οποίων κατά τη στιγμή της πώλησης θα κατέχει το 65% του συνόλου των μετοχών τους, εισπράττοντας περίπου 93 εκατ. ευρώ σε μετρητά και εξασφαλίζοντας δεκαπενταπλάσια (15x) απόδοση (υπεραξία €87 εκατ. περίπου) επί των ιδίων κεφαλαίων της αρχικής επένδυσης, σε διάστημα μικρότερο των 7 ετών.
Η ολοκλήρωση της συναλλαγής να τελεί υπό προϋποθέσεις και όρους μεταξύ των οποίων η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος και της κεντρικής Τράπεζας του Βελγίου...

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται  σήμερα 28/5 στα ελληνικά ομόλογα και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης μετά την βελτίωση των τελευταίων ημερών.
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες απομακρύνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και συνεχίζονται οι υποστηρικτικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης
Το τελευταίο διάστημα η  εικόνα  ήταν πλήρως διαφορετική λόγω των έντονων ανησυχιών ότι η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομίας θα ωθήσει την ΕΚΤ να μειώσει τις αγορές ομολόγων.
Οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,84% και το ιταλικό 10ετές στο 0,92% και με το μεταξύ τους spread στις -8 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 77 μονάδες ή 0,77% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +1,36% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,24%.
Λίγο πριν τις 11:00 με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, με Eurobank +3,24%..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,51%.
Λίγο μετά τις 11:30 με την άνοδο στις τράπεζες αλλά και με αγοραστικές παρεμβάσεις σε επιλεγμένες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25, με Jumbo +4%... ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,03%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,48% στις 887 μονάδες έχοντας υψηλό στις 892,50 μονάδες και χαμηλό 885,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα αν εξαιρέσουμε το πακέτο στον Ελλάκτωρα.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε  στα 91,4 εκατ. ευρώ, ο όγκος 54,7 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 24,4 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26 εκατ. ευρώ και όγκου 20,6 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, ο Ελλάκτωρ διακίνησε 20,36 εκατ. τεμάχια αξίας 24,4 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 36 χιλ. τεμάχια αξίας 530 χιλ. ευρώ και ο Φουρλής 972 χιλ. τεμάχια αξίας 1,08 εκατ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 887 μονάδες, πλησίον στην πρώτη αντίσταση των 885 μονάδων και ακολουθούν οι 900, οι 915 και οι 950  μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 860 - 850 μονάδες και ακολουθούν οι 820 και οι 800 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 542 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 550 - 555 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 530 μονάδες και ακολουθούν οι 500, οι 480 και οι 450 μονάδες.

ΟΙ εξελίξεις στον Ελλάκτωρ - Προς τα μέσα Ιουλίου η ΑΜΚ των 120,5 εκατ. ευρώ

Ζημιές ύψους 10 εκατ. ευρώ ανακοίνωσε ο Όμιλος Ελλάκτωρ για το Α’ τρίμηνο 2021 με τα ενοποιημένα έσοδα να εμφανίζουν κάμψη 14%, ανερχόμενα σε 193 εκατ. ευρώ εν συγκρίσει με 225 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2020. Κατασκευές και παραχωρήσεις συμπίεσαν τις επιδόσεις του Ομίλου με τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) να υποχωρούν στα 40 εκατ. ευρώ, έναντι 51 εκατ. ευρώ το Α’ τρίμηνο 2020.
Όπως σχολίασε η διοίκηση του Ομίλου κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, το ομολογιακό των 50 εκατ. ευρώ έχει βελτιώσει το κεφάλαιο κίνησης της Άκτωρ ενώ περαιτέρω βελτίωση αναμένεται και από την επερχόμενη ΑΜΚ 120,5 εκατ. ευρώ την οποία τοποθέτησαν μέσα στον Ιούλιο.
Όπως ανέφεραν τα στελέχη του Ελλάκτωρ, η διαδικασία αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο της κατάθεσης των φακέλων, εκτιμώντας πως μέχρι τα μέσα Ιουνίου θα δοθεί η έγκριση για την εκκίνηση της διαδικασίας..

Η επικαιρότητα

Με την αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας να «γράφει» καθημερινά νέα επεισόδια σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού και με το εάν αυτός προήλθε ή όχι από διαρροή εργαστηρίου στην Wuhan, οι περιοχές της νότιας Ασίας και της Αφρικής καταγράφουν τεράστιες ελλείψεις εμβολίων, τη στιγμή που ο ιός «τρέχει» σε αυτές με ιδιαίτερη ταχύτητα.
Και ενώ ο COVAX επιβεβαιώνει ότι έως τα τέλη Ιουνίου θα υπάρξει ένα έλλειμμα 190 εκατομμύριων δόσεων εμβολίων που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα και καλεί τις πλούσιες χώρες να διαθέσουν τουλάχιστον 1 δις δόσεων εμβολίων στις φτωχότερες χώρες προκειμένου να εμβολιάσουν τον πληθυσμό τους έως τα τέλη του 2021, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν πως το 50% των ενήλικων Αμερικάνων έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση τη στιγμή που στη Γερμανία προχωρά από τις αρχές Ιουνίου και στον εμβολιασμό των παιδιών 12 – 15 ετών.
Στην Ελλάδα, η επιδημία του κορωνοϊού βρίσκεται σε φάση σταδιακής αποκλιμάκωσης  ενώ και τα νοσοκομεία επιστρέφουν αργά αλλά σταθερά στην κανονικότητα τους.
Σήμερα Παρασκευή 28/5, οι επιστήμονες του υπουργείου Υγείας αναμένεται να συνεδριάσουν για την περαιτέρω άρση των περιοριστικών μέτρων
Στόχος της κυβέρνησης είναι το σύνολο της οικονομίας και της κοινωνίας να έχει επανέλθει σε κανονικούς ρυθμούς, με το πλήρες άνοιγμα του τουρισμού, και για αυτό το λόγο ποντάρει στο στοίχημα των εμβολιασμών.
Από αύριο Σάββατο 29/5 θα μπορούν πλέον και τα άτομα ηλικίας 30 - 34 ετών να έχουν πρόσβαση και στα τέσσερα εμβόλια κατά της covid, γεγονός που σημαίνει ότι όλοι οι άνθρωποι άνω των 30 ετών θα μπορούν να επιλέξουν ποιο εμβόλιο θέλουν να κάνουν.
Σε μια προσπάθεια περαιτέρω τόνωσης των εμβολιασμών έτσι ώστε να δημιουργηθεί εντός του καλοκαιριού ένα πρώτο τείχος ανοσίας, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να αρχίσουν οι εμβολιασμοί των 18 – 29 ετών καθώς και οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 396.970, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 11.955 θάνατοι.

Κέρδη στις ασιατικές αγορές

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα 28/5 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, με επίκεντρο τα μέτρα στήριξης της αμερικανικής οικονομίας από την κυβέρνηση Biden. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +2,1%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,22%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,08% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,73%.

Aνοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 28/5 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε θετικό πρόσημο βρίσκονται οι βασικοί δείτκες στην Wall Street
Το «ράλι» του πληθωρισμού και πιο ειδικά των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ, το οποίο τον Απρίλιο συνεχίστηκε με αμείωτο ρυθμό, με βάση τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα (+3,1% σε ετήσια βάση), προβληματίζει τους αναλυτές, αν και τα περισσότερα στελέχη της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) κάνουν λόγο για ένα παροδικό φαινόμενο το οποίο δεν αναμένεται να επηρεάσει την πορεία της νομισματικής πολιτικής.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,80%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,75%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,45%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,35% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,40%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο +0,35%, ο S&P 500 στο +0,25%, ο Nasdaq στο +0,35% και το ETF GREC στο +0,18% ( 28,49 δολ.).

Ήπιες ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα
 
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, περιορίζοντας τα αρχικά κέρδη στις δημοπρασίες και με την Eurobank να υποχωρεί οριακά.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,48 ευρώ, με άνοδο +1,97% με όγκο 1,67 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,27 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0775 ευρώ, με άνοδο +0,84%%  με όγκο 8,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,67 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,5010 ευρώ, με άνοδο +0,74% με όγκο 2,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,88 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,77 ευρώ, με πτώση -0,13% με όγκο 11,6 εκατ. εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,97 ευρώ, με άνοδο +1,04% και κεφαλαιοποίηση 433 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1720 ευρώ με άνοδο +2,14% με όγκο 599 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 79 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,10 ευρώ, με πτώση -0,66% και  κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν τα μη τραπεζικά blue chips με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα, αν εξαιρέσουμε το πακέτο του Ελλάκτωρα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Jumbo, Φουρλής, Tιτάν, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΠΕ..
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Aegean, Sarantis, Viohalco.....
H Coca Cola έκλεισε στα 29,97 ευρώ, με άνοδο +0,37% και κεφαλαιοποίηση στα 11,10 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,6450 ευρώ, με άνοδο +1,03% και αποτίμηση 6,74 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,0150 ευρώ, με πτώση -0,17% και αποτίμηση 2,09 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,68 ευρώ, με άνοδο +1,32% και κεφαλαιοποίηση 622 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση -0,39% και αποτίμηση 4,4 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,50 ευρώ, με άνοδο +1,51% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,20 ευρώ, με άνοδο +1,31% και κεφαλαιοποίηση 1,89 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,44 ευρώ, με πτώση -0,30% και κεφαλαιοποίηση 1,49 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,23 ευρώ, με πτώση -1,04% και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με άνοδο +4,29% και κεφαλαιοποίηση 2,15 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,58 ευρώ, με πτώση -0,46% και κεφαλαιοποίηση 914 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,3350 ευρώ, με άνοδο +3,21% και κεφαλαιοποίηση 226 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0247 ευρώ, με άνοδο +1,23% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,84% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -8 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 28/5 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης..
Η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις που καθοδηγήθηκαν από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,84% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,92%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,84% με το αμερικανικό 10ετές 1,61% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 37 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,82% με απόδοση αγοράς 0,84% με απόδοση πώλησης 0,83%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 103 μονάδες βάσης από 104 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 77 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,77% ή 77 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Σταθεροποίηση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα 28/5 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα ήταν απόρροια άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων που παρέσυρε και τα ομόλογα της Ευρωζώνης..
Ωστόσο οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 28 Μαΐου του 2021 στο 0,94%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 28/5/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,20% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,47% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,48% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,92% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,46%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης