Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Έως 4 Ιουνίου η πρόταση για τo DTC στην Attica bank – Τα warrants στο ΤΧΣ – Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην απορρόφηση και τα μυστικά Νότιας Κορέας της ΤτΕ

Έως 4 Ιουνίου η πρόταση για τo DTC στην Attica bank – Τα warrants στο ΤΧΣ  – Η κυβέρνηση δεν είναι αρνητική στην απορρόφηση και τα μυστικά Νότιας Κορέας της ΤτΕ
Η Attica bank είναι default η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει και η ΤτΕ επικαλείται τραπεζικό απόρρητο.
Σχετικά Άρθρα

Έως 4 Ιουνίου 2021 η ελληνική κυβέρνηση θα έχει στείλει στους θεσμούς την πρόταση της για την ενεργοποίηση του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης της Attica bank.
Το ελληνικό δημόσιο αντιμετωπίζει μια 6πλή πρόκληση

1)Η πρόταση για το DTC που στην Attica bank φθάνει στα 421 εκατ ευρώ μπορεί να αποτελέσει πρόκριμα ή να αξιοποιηθεί και από τις άλλες τράπεζες, οπότε το νομικό πλαίσιο πρέπει να είναι σαφές.
Να σημειωθεί ότι πρώτη φορά που ενεργοποιείται ο νόμος για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση στην Ελλάδα σε τέτοια κλίμακα.

2)Στην Ευρώπη το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση αναλογεί σε 105 δισ. ευρώ και προφανώς οποιοσδήποτε εθνικός νόμος πρέπει να λαμβάνει υπόψη και τα ισχύοντα στην Ευρώπη.

3)Θα πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν θα ενεργοποιηθεί το σύνολο της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης των 421 εκατ ή του φορολογικού συντελεστή που αναλογεί δηλαδή το 24% της τρέχουσας περιόδου ή ο φόρος που αναλογεί στην ζημία που εμφάνισε η Attica bank στην χρήση 2020.

4)Το ελληνικό δημόσιο ζήτησε από την Τράπεζα της Ελλάδος να ενημερώσει για το πραγματικό ύψος των κεφαλαιακών αναγκών της Attica bank και η ΤτΕ απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει τέτοιες πληροφορίες γιατί είναι… απόρρητες.
Η Attica bank είναι default η τράπεζα έχει χρεοκοπήσει και η ΤτΕ επικαλείται τραπεζικό απόρρητο.

5)Τα warrants οι παραστατικοί τίτλοι δικαιωμάτων προαίρεσης θα αποκτηθούν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας;
Εάν ναι θα εξασκούνται σε τακτές περιόδους δηλαδή θα είναι Bermuda warrants ή αμερικανικού τύπου δηλαδή εξάσκηση στο τέλος της έκδοσης τους;

6)Η ενεργοποίηση του DTC είναι επαρκής για την Attica bank ή θα χρειαστεί συνολικά 400 εκατ ευρώ κεφάλαια;


Η κυβέρνηση θέλει να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως η Attica bank

Η κυβέρνηση θέλει να ανακεφαλαιοποιηθεί πλήρως η Attica bank ακόμη και εάν οδηγηθεί σε κρατικοποίηση σε ποσοστό 60% κατ΄ ελάχιστο και 85% μέγιστο.
Σε επόμενη φάση που θα ξεκινήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Attica bank τέλος του 2021 ή αρχές 2022 η κυβέρνηση δεν θα ήταν αρνητική να απορροφηθεί από μεγάλη συστημική τράπεζα.
Το bankingnews στις 25 και 26 Μαΐου είχε αποκαλύψει ότι μετά την ανακεφαλαιοποίηση και εξυγίανση της Attica bank θα μπορούσε να απορροφηθεί από την Εθνική τράπεζα.
Παρά τις διαψεύσεις το σενάριο είναι υπαρκτό, μπορεί να μην είναι της παρούσης αλλά ως σχεδιασμός είναι υπαρκτός.
Βέβαια δεν μπορεί να αποκλειστεί πέραν από την Εθνική τράπεζα να εκδηλώσει ενδιαφέρον και άλλη τράπεζα π.χ. η Πειραιώς.

Η Τράπεζα της Ελλάδος συντηρεί μια φαύλη κατάσταση

Η Τράπεζα της Ελλάδος για μια ακόμη φορά βρέθηκε εκτεθειμένη καθώς αποδείχθηκε ότι διεξήγαγε πλημμελείς ελέγχους στην Attica bank ή το ακόμη χειρότερο συγκάλυπτε το πρόβλημα.
Η ΤτΕ ποντάρει στην φάση της ιδιωτικοποίησης της Attica bank να εμφανιστεί ξένος στρατηγικός επενδυτής, προφανώς όμως δεν θα πρέπει να είναι σαν τον εκπρόσωπο ενός fund από την Νότιο Κορέα ο οποίος εμφανίστηκε για την bad bank.
Η κυβέρνηση ήλεγξε τον νοτιοκορεάτη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ουσιώδες ενδιαφέρον.

Τι χρειάζεται η Attica bank;

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Attica bank δεν χρειάζεται λογιστικά τρικ αλλά πραγματικά κεφάλαια.
Με αρνητική καθαρή θέση -200 εκατ τα πραγματικά κεφάλαια που χρειάζεται η Attica bank είναι 400 εκατ τα οποία και θα πρέπει να επενδύσει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και όχι η ΔΕΚΑ η Δημόσια Εταιρία Κινητών Αξιών.

Συμπέρασμα

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το πείραμα της Attica bank απέτυχε παταγωδώς.
Η Attica bank έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια και συντηρείται από την ΤτΕ η οποία αποδείχθηκε ότι διεξήγαγε ελέγχους… ανέκδοτο.
Η Attica bank θα κρατικοποιηθεί και εν συνεχεία πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί δια της απορροφήσεως της από μεγάλη τράπεζα.
Τα αποτυχημένα πειράματα πρέπει να τελειώνουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης