Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κροατία: Αγορά 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale από τη Γαλλία

Κροατία: Αγορά 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale από τη Γαλλία
Τα πρώτα έξι Rafale αναμένεται να παραδοθούν στην κροατική Πολεμική Αεροπορία το 2024

Την αγορά 12 μεταχειρισμένων μαχητικών αεροσκαφών πολλαπλών ρόλων Rafale F3R από τη Γαλλία, αποφάσισε η κυβέρνηση της Κροατίας, χώρας μέλους του NATO από το 2009 και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2013.
‘Όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή 28/5 ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenković, το τίμημα της αγοράς των αεροσκαφών, 10 εκ των οποίων θα είναι μονοθέσια και 2 διθέσια, θα ανέλθει σε 999 εκατομμύρια ευρώ.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού που έχει κάνει από τη δεκαετία του 1990, όταν απέκτησε την ανεξαρτησία της, η Κροατία.
Σήμερα η Πολεμική Αεροπορία της Κροατίας διαθέτει μερικά πεπαλαιωμένα MiG-21 σοβιετικής κατασκευής, από την περίοδο που αποτελούσε ομόσπονδη Δημοκρατία της πάλαι ποτέ Γιουγκοσλαβίας.
Για τον Andrej Plenković «η γαλλική προσφορά αποδείχθηκε η καλύτερη» διότι το Ζάγκρεμπ αποκτά «τα αεροσκάφη με την υψηλότερη αξία και τον καλύτερο εξοπλισμό στη χαμηλότερη τιμή».

Ο διαγωνισμός

Στον διαγωνισμό για την απόκτηση των μαχητικών αεροσκαφών συμμετείχαν, εκτός από τα Rafale (Dassault Aviation), οι ΗΠΑ που προσέφεραν μαχητικά F-16, το Ισραήλ που προσέφερε τη δική του εκδοχή των F-16,αλλά και η Σουηδία με τα Gripen.

Το 2024 η πρώτη παράδοση Rafale

Τα πρώτα έξι Rafale αναμένεται να παραδοθούν στην κροατική Πολεμική Αεροπορία το 2024, σύμφωνα με τις πληροφορίες κροατικών ΜΜΕ.
Το ποσό του τιμήματος συμπεριλαμβάνει την εκπαίδευση των χειριστών και οπλισμό.
Σύμφωνα με τον Andrej Plenković , το προσδόκιμο της επιχειρησιακής ζωής των MiG-21 «εξέπνεε το 2024».
Η απόφαση «δείχνει την ενίσχυση των στρατηγικών δεσμών της Γαλλίας και της Κροατίας», ανέφερε με ικανοποίηση η γαλλίδα υπουργός Άμυνας, Florence Parly.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης