Τελευταία Νέα
Διεθνή

The National Interest: Η Hamas εξοπλίζεται από Τουρκία και Ιράν, μέσω Λιβύης

The National Interest: Η Hamas εξοπλίζεται από Τουρκία και Ιράν, μέσω Λιβύης
Λίβυοι αξιωματούχοι κατηγορούν τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την ανομία που επικρατεί στη χώρα ως «πλατφόρμα χρηματοδότησης της τρομοκρατικής ομάδας Hamas στη Γάζα»
Σχετικά Άρθρα

Παραστρατιωτικές ομάδες στη Λιβύη που χρηματοδοτούνται από το Ιράν, το Κατάρ και την Τουρκία βοηθούν την ένοπλη παλαιστινιακή ομάδα της Hamas να παρακάμψει τον αποκλεισμό που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού περιοδικού The National Interest.
Οι πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Hamas εναντίον πόλεων του Ισραήλ κατά την πρόσφατη διένεξή τους προήλθαν από το Ιράν, ανέφερε το αμερικανικό περιοδικό, επικαλούμενο πρόσφατα σχόλια ενός αξιωματούχου της παλαιστινιακής ομάδας που δημοσιεύθηκαν από το Middle East Media Research Institute.
Τα όπλα της Hamas, όμως, είναι πολύ πιθανό να προέρχονται από τη Λιβύη, όπου τόσο το Ιράν όσο και η Τουρκία υποστηρίζουν ισλαμιστικές ομάδες που εμπλέκονται στο λαθρεμπόριο όπλων στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το περιοδικό.

Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Λιβύη

Η Τουρκία έχει παρεμβεί στη Λιβύη για να στηρίξει την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας που εδρεύει στην Τρίπολη κατά του Εθνικού Στρατού του Στρατηγού Khalifa Haftar, αναπτύσσοντας drones αλλά και μισθοφόρους από τη Συρία.
Σύμφωνα με το National Interest, Λίβυοι αξιωματούχοι κατηγορούν τόσο την Τουρκία όσο και το Ιράν ότι επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν την ανομία που επικρατεί στη χώρα ως "πλατφόρμα χρηματοδότησης της τρομοκρατικής ομάδας Hamas στη Γάζα".
Όπως συνεχίζει το περιοδικό, εκτός από τη Λιβύη, η Τουρκία χρηματοδοτεί τη Hamas απευθείας, μέσω της τράπεζας Kuveyt Turk που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη.
Η Kuveyt Turk, που ανήκει εν μέρει στο τουρκικό κράτος, είχε δεχθεί μηνύσεις από αμερικανικές δικηγορικές εταιρείες τον Σεπτέμβριο του 2019 για φερόμενη βοήθεια και συνέργεια στην παλαιστινιακή ομάδα, η οποία χαρακτηρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης