Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ - ΟΗΕ: Επικίνδυνο και θανατηφόρο ως αυτόνομο όπλο, το τουρκικό drone STM Kargu-2

ΗΠΑ - ΟΗΕ: Επικίνδυνο και θανατηφόρο ως αυτόνομο όπλο, το τουρκικό drone STM Kargu-2
Πέρυσι, στη Λιβύη, ένα τουρκικής κατασκευής drone (το STM Kargu-2) φαίνεται να «κλείδωσε» εξ αποστάσεως και να παρακολουθούσε μια ομάδα Λίβυων στρατιωτών πιστών στον Χαφτάρ, που αποσύρονταν και δεν αποτελούσαν απειλή

«Πόσο εύθραυστο είναι το σύστημα αναγνώρισης αντικειμένων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, (drones)»;
«Πόσο συχνά ένα drone μπορεί να αναγνωρίσει εσφαλμένα τους στόχους;» αναρωτιούνται οι συντάκτες έκθεσης που κυκλοφόρησε το αμερικανικό Πεντάγωνο που προειδοποιεί ότι τα αυτόνομα τουρκικά drones θα μπορούσαν να επιτεθούν κατά λάθος στους αμάχους, εκτός εάν ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ο προγραμματισμός τους, σύμφωνα με την New York Post.
Πέρυσι, στη Λιβύη, σύμφωνα με μια έκθεση των Ηνωμένων Έθνων, ένα τουρκικής κατασκευής drone (το STM Kargu-2) φαίνεται να "κλείδωσε εξ αποστάσεως και να παρακολουθούσε" μια ομάδα Λίβυων στρατιωτών πιστών στον Χαφτάρ, που αποσύρονταν και δεν αποτελούσαν απειλή.
"Το Kargu-2 δείχνει κάτι πολύ σημαντικό: Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τα αυτόνομα όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση και τη δολοφονία ανθρώπων με βάση την τεχνητή νοημοσύνη", επισημαίνει η έκθεση.

Θανατηφόρο όπλο

Σύμφωνα με την έκθεση, κανένα αυτόνομο όπλο δεν έχει ακόμη χρησιμοποιηθεί για να σκοτώσει κάποιον άνθρωπο.
Η έκθεση του ΟΗΕ αποκαλεί το Kargu-2 ένα θανατηφόρο αυτόνομο όπλο.
"Ο κατασκευαστής του, η STM, επισημαίνει τις δυνατότητες 'κατά του προσωπικού' του όπλου σε ένα βίντεο που δείχνει ένα μοντέλο Kargu να κάνει μια απότομη βουτιά προς έναν στόχο στη μέση μιας ομάδας ανδρεικέλων".
Υπήρξαν εκκλήσεις για απαγόρευση των αυτόνομων drones, επειδή θα μπορούσαν να σκοτώσουν χωρίς να είναι σε θέση να διακρίνουν μεταξύ στρατιωτών και πολιτών.
Τέτοιες συσκευές χρησιμοποιούν υπολογιστικά προγράμματα που είναι γνωστό ότι λαμβάνουν κακές αποφάσεις.
Απαιτείται μια παγκόσμια ρύθμιση προτού αφεθούν ελεύθερα σμήνη από αυτόνομα drones και πάρουν μια λανθασμένη απόφαση για το ποιος θα σκοτωθεί, καταλήγει η έκθεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης