Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Επιστροφή στην κανονικότητα – Πρεμιέρα για γυμναστήρια, μειώνεται η τηλεργασία – Self test για 18 – 30

Επιστροφή στην κανονικότητα – Πρεμιέρα για γυμναστήρια, μειώνεται η τηλεργασία – Self test για 18 – 30
Με τοπικά lockdown σε όσες περιοχές καταγράφουν αύξηση κρουσμάτων
Σχετικά Άρθρα

(upd6) Με την επιδημία του κορωνοϊού στην Ελλάδα να συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, επιταχύνεται αφενός η διαδικασία των εμβολιασμών και αφετέρου η πορεία προς την κανονικότητα.
Από σήμερα Δευτέρα 31/5 επαναλειτουργούν σε όλη την χώρα τα γυμναστήρια με αυστηρούς όρους, τα γήπεδα 5x5 και το μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους, μειώνεται στο 25% η τηλεργασία στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα ενώ επιτρέπονται και πάλι οι εκλογές αιρετών εκπροσώπων δια ζώσης, εφόσον τα εγκεκριμένα μέλη δεν είναι πάνω από 150.
Και ενώ ολοένα και περισσότερες δραστηριότητες ανοίγουν, στέλνοντας το μήνυμα πως είμαστε κοντά στην κανονικότητα, αρκετές περιοχές στην χώρα (Ρόδος, Μυτιλήνη, Σύρος, Χανιά, Τροιζηνία) προβληματίζουν για την έξαρση κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, με την κυβέρνηση και τους ειδικούς να προειδοποιούν ακόμα και με τοπικά lockdown, εξέλιξη ιδιαίτερα αρνητική δεδομένου ότι αρχίζει να «ζεσταίνεται» για τα καλά και ο τουρισμός.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως εφόσον οι εμβολιασμοί συνεχιστούν με την ίδια ένταση, στα τέλη Ιουνίου θα έχουμε πετύχει ένα πρώτο ικανοποιητικό τείχος ανοσίας, το οποίο εφόσον όλα πάνε καλά σχετικά με την προμήθεια των εμβολίων, μπορεί να φτάσει ακόμα και στο 70% με 80% στα τέλη Αυγούστου.
Πέρα όμως από τους εμβολιασμούς, μεγάλη βαρύτητα δίνεται και στα self test, τα οποία και αυτά με τη σειρά τους συνδράμουν ώστε να υπάρχει ένας καλύτερος έλεγχος της πορείας της επιδημίας.
Από σήμερα 31/5 διευρύνεται ο κύκλος των δικαιούχων, καθώς θα μπορούν να προμηθευτούν δύο self test και οι άνθρωποι ηλικίας 18 – 30 ετών.

Παγώνη: Εάν δεν προσέξουμε, θα έχουμε και 4ο κύμα επιδημίας

Τη θέση πως εάν δεν προσέξουμε, θα έχουμε και 4ο κύμα επιδημίας διατύπωσε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, η οποία για ακόμα μια φορά κάλεσε τους πολίτες άνω των 60 ετών να εμβολιαστούν.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ η κα.Παγώνη είπε ότι το πρόβλημα είναι ότι κάποιες ηλικιακές ομάδες έχουν χαμηλά ποσοστά σε εμβολιασμούς.
«Αν συνεχίσουμε να είμαστε με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού σε συγκεκριμένες ομάδες τα πράγματα δεν θα πάνε καλά.
Οι 60 ετών και άνω πρέπει να εμβολιαστούν» υπογράμμισε η κα.Παγώνη, η οποία εκτίμησε σχετικά με το τείχος ανοσίας, ότι τέλη Ιουνίου θα έχουμε μια σχετική ανοσία και τέλος Αυγούστου θα έχουμε 75-80% ανοσία εάν έχουμε όλες τις ποσότητες εμβολίων.
«Αν φτάσουμε σε αυτό το ποσοστό ανοσίας θα μπορούμε από 20 Σεπτέμβρη και μετά να βγάλουμε τη μάσκα» είπε η κα.Παγώνη, η οποία σχετικά με τον εμβολιασμό των παιδιών υποστήριξε ότι «οι παιδίατροι λένε πως πρέπει τα παιδιά να εμβολιαστούν από τον Σεπτέμβρη».
Όσον αφορά την τρίτη δόση του εμβολίου, τόνισε ότι θα γίνεται περίπου 9-12 μήνες μετά τον πρώτο εμβολιασμό, δηλαδή όσοι εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο, θα κάνουν πρώτοι την τρίτη δόση.
«Οι μεταλλάξεις μέχρι αυτή τη στιγμή είναι αντιμετωπίσιμες» ανέφερε η κα.Παγώνη.

Δωρεάν self test για τους 18 - 30 ετών

Δωρεάν self test θα μπορούν να παραλάβουν από σήμερα Δευτέρα 31/5 οι πολίτες ηλικίας 18 – 30 ετών.
Συγκεκριμένα, από σήμερα 31/5 ο κύκλος δικαιούχων των δωρεάν self tests διευρύνεται περαιτέρω, περιλαμβάνοντας πλέον και όλους τους πολίτες 18 έως 30 ετών.
Με αυτή την προσθήκη στις ομάδες του πληθυσμού που ήδη λαμβάνουν δωρεάν αυτοδιαγνωστικά τεστ - δηλαδή τους μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα - οι δικαιούχοι ξεπερνούν, πλέον, τους 6,5 εκατομμύρια πολίτες.
Από τις 31 Μαΐου έως τις 5 Ιουνίου, θα μπορούν να παραλαμβάνουν, με επίδειξη του ΑΜΚΑ τους, 2 self tests από τα φαρμακεία:

  • οι μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • οι εκπαιδευτικοί και το διοικητικό προσωπικό δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων
  • καθώς και όσοι συμπολίτες μας είναι από 18 έως 30 ετών (χωρίς υποχρέωση δήλωσης του αποτελέσματος στην πλατφόρμα εφόσον δεν εργάζονται ή δεν είναι φοιτητές/σπουδαστές).

Τι ανοίγει από σήμερα 31/5

Επαναλειτουργούν από σήμερα Δευτέρα 31/5 τα γυμναστήρια με αυστηρούς όμως όρους και προϋποθέσεις ενώ επιτρέπεται η χρήση γηπέδων 5χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε ερασιτεχνικό επίπεδο.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι ενώ μειώνεται και το ποσοστό της τηλεργασίας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ΚΥΑ που εκδόθηκε για τα μέτρα, στον δημόσιο τομέα ο αριθμός των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων και τις ανάγκες κάθε υπηρεσίας, σε ποσοστό 20% του ποσοστού που έχει προσδιοριστεί με το πλάνο εργασιών κάθε υπηρεσίας μέχρι την έναρξη ισχύος της παρούσας, ενώ για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις το ποσοστό των εργαζομένων με τηλεργασία καθορίζεται στο 20%.
Επιπλέον από σήμερα επιτρέπεται η χρήση των γηπέδων 5Χ5 και γηπέδων μπάσκετ σε υπαίθριους χώρους από ερασιτέχνες αθλούμενους και μόνο με τις προϋποθέσεις που ισχύουν για τους επαγγελματίες αθλητές και ειδικότερα με εβδομαδιαίο self test, τήρηση περιορισμών χωρητικότητας, καταλόγους εισερχομένων και όλων των υγειονομικών μέτρων.
Ακόμη, επιτρέπεται η διενέργεια μαθημάτων θεωρητικής εκπαίδευσης όλων των κατηγοριών και περιοδικής κατάρτισης πιστοποιητικού επαγγελματικής ικανότητας, μεταφοράς εμπορευμάτων, επιβατών καθώς και να επιτρέπεται η διενέργεια θεωρητικών εξετάσεων όλων των κατηγοριών για την απόκτηση ΠΕΙ και της ειδικής θεωρητικής εξέτασης για την ειδική άδεια υπό την προϋπόθεση διενέργειας αυτοδιαγνωστικού ελέγχου νόσησης από τον κορονοϊό έως και 24 ώρες πριν την εξέταση για τους εκπαιδευόμενους και τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα για τους εξεταστές, με τήρηση των αποστάσεων, της χωρητικότητας του 50% και των υγειονομικών μέτρων.
Περαιτέρω, τα μέλη της επιτροπής μετά από διαλογική συζήτηση εισηγήθηκαν και αποφάσισαν οι εκλογές, καθώς και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις αιρετών εκπροσώπων να διενεργούνται δια ζώσης σύμφωνα με το πρωτόκολλο των συνεδρίων εφόσον τα εγγεγραμμένα μέλη δεν υπερβαίνουν τα 150.
Στις περιπτώσεις που τα μέλη είναι 150 και άνω τόσο οι εκλογές όσο και οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις θα γίνονται με ψηφιακά μέσα. Επιπλέον η επιτροπή των επιδημιολόγων εισηγήθηκε την εξαίρεση, από την παρούσα, των εκλογικών διαδικασιών που ήδη έχουν εκκινήσει με φυσική επιστολική ψήφο και έχουν υποβληθεί και εγκριθεί βέβαια τα σχετικά πρωτόκολλα ασφαλείας.
Παράλληλα από 1η Ιουνίου αποφασίστηκε η έναρξη των αθλητικών διοργανώσεων εκτός σταδίων, εκτός οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων με προϋποθέσεις: Μέχρι 300 άτομα με μπλοκ ανά 50 άτομα με rapid test ή PCR, ηλεκτρονικές εγγραφές χωρίς απονομές, χωρίς θεατές με χρήση μάσκας πριν την εκκίνηση και μετά τον τερματισμό από την 1/6.

Πώς θα λειτουργήσουν τα γυμναστήρια

Με υποχρεωτικό αυτοδιαγνωστικό έλεγχο, μάσκες και αποστάσεις λειτουργούν από σήμερα τα γυμναστήρια.
Συγκεκριμένα όλα τα μέλη του γυμναστηρίου (εργαζόμενοι και αθλούμενοι) υποχρεούνται σε εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο είτε με self-test για όσους είναι δικαιούχοι self-testing ή με rapid test για τους υπολοίπους.
Το αποτέλεσμα είτε του self-test είτε του rapid test επιδεικνύεται στο προσωπικό υποδοχής και ισχύει μόνο για την τρέχουσα εβδομάδα κάθε φορά. Ακόμη, κατά την προσέλευσή τους οι αθλούμενοι υπογράφουν στον «Κατάλογο Εισερχομένων Εξερχομένων στην Αθλητική εγκατάσταση», όπου δηλώνουν ότι δεν έχουν συμπτώματα, καθώς και την ημερομηνία διενέργειας του τεστ.
Ακόμη οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να φορούν διπλή μάσκα ή εναλλακτικά μάσκα υψηλής αναπνευστικής προστασίας (FFP2/N95) σε όλη τη διάρκεια της εργασίας τους.
Ωστόσο, όπως διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, όσοι ασκούμενοι κάνουν αερόβια άσκηση μπορούν να μη φορούν μάσκα μόνο εφόσον υπάρχει τουλάχιστον απόσταση τριών μέτρων από άλλους ασκούμενους.
Επιπλέον, οι ασκούμενοι που αντιμετωπίζουν έντονα αναπνευστικά προβλήματα καλό είναι να αποφεύγουν την έντονη αερόβια άσκηση με μάσκα.
Τέλος, οι ασκούμενοι μπορούν να φορούν είτε διπλή απλή μάσκα είτε μονή μάσκα ΚΝ95 ή FFP2
Τα αποδυτήρια να χρησιμοποιούνται μόνο για τη φύλαξη των προσωπικών αντικειμένων των εισερχόμενων στο γυμναστήριο μελών, όπου υπάρχουν ατομικά ερμάρια, στα οποία θα γίνεται απολύμανση πριν από κάθε χρήση.
Απαγορεύεται η χρήση των λουτρών και η χρήση σάουνας, όπου υπάρχει.
Ο χώρος να αερίζεται κατά προτίμηση από ανοικτά παράθυρα.

Ακόμα ένα νέο εργαλείο από 31/5 - Ποιες «ποινές» θα επισύρει η επιδημιολογική αύξηση

Παράλληλα, η επιδημιολογική επιτήρηση περνά και «στα χέρια» των πολιτών, οι οποίοι από τις 31 Μαΐου θα μπορούν μέσω της πλατφόρμας covid-19.gov.gr να ενημερώνονται για την πορεία της πανδημίας σε τοπικό αλλά και πανελλαδικό επίπεδο -και τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν ακολούθως-, και συγκεκριμένα για:

• τον δείκτη θετικότητας (θετικά αποτελέσματα ως προς τα διενεργηθέντα τεστ)
• την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση
• την ανοδική, καθοδική ή σταθερή τάση των κρουσμάτων συγκριτικά με την προηγούμενη εβδομάδα
• τον εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού ανά περιοχή με τουλάχιστον μία δόση.
Σε περίπτωση σοβαρής επιδημιολογικής αύξησης, προβλέπονται:
• απαγόρευση κυκλοφορίας από τα μεσάνυχτα έως τις 06.00 π.μ.
• περιορισμός της λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος σε ανοιχτό, υπαίθριο χώρο, με φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών και απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο, με απολύμανση καταλόγων στην εναλλαγή των πελατών, απολυμαντικό σε κάθε τραπέζι, υποχρεωτική μάσα από προσωπικό και πελάτες
• αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης όπως live πάρτυ, εμποροπανηγύρεις, λιτανείες, λαϊκές αγορές, συναυλίες,
• απαγόρευση κάθε είδους συνάθροισης πολιτών άνω των 9 ατόμων για οποιονδήποτε λόγο σε δημόσιο και ιδιωτικό χώρο.
• έως ως 4 άτομα και έως 6 για οικογένειες σε κάθε τραπέζι στους χώρους εστίασης
• αναστολή των οικοδομικών εργασιών
• αναστολή των θρησκευτικών τελετών εξαιρουμένων των κηδειών, με παρουσία έως 9 ατόμων και τέλεση λειτουργιών μόνο από τους λειτουργούς.

Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός κατά της covid-19 προχωρά με γρήγορους ρυθμούς.

Κανονικά προχωρούν η Επιχείρηση «Ελευθερία» και η επιχείρηση «Γαλάζια Ελευθερία» και μάλιστα, αυτό αποτυπώνεται και στον επταήμερο κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών ανά 100.000 κατοίκους, όπου η χώρα μας είναι στην τρίτη θέση μεταξύ 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην πέμπτη θέση ως προς το ποσοστό του πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του.
Τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό ατόμων που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 25-29 ετών και όπως φαίνεται, με όσα τα διαθέσιμα εμβόλια.
Η επόμενη ηλικιακή ομάδα για την οποία θα ανοίξει η πλατφόρμα θα είναι αυτή των 18 και άνω.
Ήδη, άνοιξε η πλατφόρμα στο emvolio.gov.gr προκειμένου οι πολίτες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 30-34 ετών να μπορούν να κλείνουν ραντεβού για όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, δηλαδή Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson.
Είχε προηγηθεί την Τετάρτη 26 Μαΐου το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 35-39 για ραντεβού με τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια, αλλά και αντίστοιχα στις 21 Μαΐου για τους πολίτες της ηλικιακής ομάδας 40- 44.
Σημειώνεται ότι η χώρα μας θα παραλάβει τον Ιούνιο: 2.425.000 δόσεις από την Pfizer, 380.000 δόσεις από την Moderna, έως 350.000 δόσεις από AstraZeneca και από 150.000- 500.000 από την Johnson & Johnson.

Συνεχής η αποκλιμάκωση

Θετικά ήταν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (30/5/2021), καθώς καταγράφηκαν 30 θάνατοι ενώ συνεχίζεται η αποσυμπίεση του ΕΣΥ με 497 διασωληνωμένους.
Δυστυχώς οι νεκροί από την έναρξη της πανδημίας, έχουν σπάσει το φράγμα το 12.000 και ανέρχονται σε 12.054.
Τα πρωτεία διατηρεί η Αττική στα κρούσματα κορωνοϊού καθώς από τις 907 μολύνσεις που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ την Κυριακή 30/5, στο Λεκανοπέδιο εντοπίζονται οι 445.
Στη Θεσσαλονίκη κατεγράφη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα, διψήφιος αριθμός κρουσμάτων, δηλαδή 92.
Οι ειδικοί επιμένουν, πως δεν νοείται ασφαλής επιστροφή στην κανονικότητα χωρίς επαρκή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, επισημαίνοντας την ανάγκη άμεσης συμμετοχής στην εμβολιαστική εκστρατεία που προσεγγίζει τους 5,5 εκατ. εμβολιασμούς και η οποία αυξάνει συνεχώς ταχύτητες.

Στους 12.054 οι νεκροί

Στους 12.054 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα από την επιδημία του κορωνοϊού.
Πτωτική η πορεία των κρουσμάτων Covid – 19, όπως επιβεβαιώνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία του ΕΟΔΥ την Κυριακή (30/5/2021).
Ανακοινώθηκαν 907 επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου, εκ των οποίων 5 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 401.301 (ημερήσια μεταβολή +0.2%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 28 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.175 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 30, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.054 θάνατοι.
Το 95.1% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
b_2.JPGa_7.JPG

d_4.JPGc_2.JPG
Στους 497 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 497 (60.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη.
To 86.5% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.420 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 198 (ημερήσια μεταβολή - 2.46%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 213 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 44έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).

g_1.JPGdeigmata_11.JPGf_6.JPG
epitposi.JPGkabyles_13.JPGdiaspora_14.JPG


www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης