Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σκάνδαλο κατασκοπείας συγκλονίζει την ΕΕ - Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Merkel και άλλους ηγέτες μέσω… Δανίας

Σκάνδαλο κατασκοπείας συγκλονίζει την ΕΕ - Οι ΗΠΑ παρακολουθούσαν τη Merkel και άλλους ηγέτες μέσω… Δανίας
H NSA κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Angela Merkel από το 2012 ως το 2014

Συγκλονίζει την Ευρωπαϊκή Ένωση το σκάνδαλο κατασκοπείας που είδε το φως της δημοσιότητας, μετά τις αποκαλύψεις δανέζικων και ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης.
Όπως αποκάλυψαν, η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Angela Merkel από το 2012 ως το 2014, επί προεδρίας του Barack Obama, χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας.

Πως είχε στηθεί το δίκτυο παρακολούθησης

Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές για να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.
Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.
Το DR αποκάλυψε τις πληροφορίες αυτές μετά από έρευνα που έκανε από κοινού με τη σουηδική δημόσια τηλεόραση SVT, τη νορβηγική δημόσια τηλεόραση NRK, τα γερμανικά τηλεοπτικά δίκτυα NDR και WDR, τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και τη γαλλική εφημερίδα Le Monde.
Η υπουργός Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen, η οποία ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούνιο του 2019, ενημερώθηκε για την ιστορία αυτή τον Αύγουστο του 2020, σύμφωνα με το DR.
Το υπουργείο Άμυνας της Δανίας, με το οποίο επικοινώνησε το Γαλλικό Πρακτορείο, δεν θέλησε να σχολιάσει.
Η Bramsen όμως δήλωσε στο DR ότι «η συστηματική κατασκοπεία από συμμάχους είναι απαράδεκτη».
Η Angela Merkel, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Frank Walter Steinmaier και ο τότε αρχηγός της αντιπολίτευσης Peer Steinbruck ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που κατασκόπευε η NSA, διευκρίνισε το DR.
Η NSA είχε πρόσβαση στα μηνύματα, στις τηλεφωνικές κλήσεις, καθώς και στο ιστορικό της χρήσης του Διαδικτύου που έκαναν, συμπεριλαμβανομένων των αναζητήσεων, των ανταλλαγών μηνυμάτων σε εφαρμογές chat ή ανταλλαγής μηνυμάτων και σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, απαρίθμησε το DR.
Η κατασκοπεία της NSA αναφέρεται σε εσωτερικό έγγραφο της FE με τον τίτλο «Operation Dunhammer» που υποβλήθηκε στη διοίκησή της τον Μάιο του 2015, σύμφωνα με το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας.
Το DR ανέφερε πως οι πληροφορίες που συγκέντρωσε επιβεβαιώθηκαν από εννέα πηγές και ότι μπόρεσε να αποκτήσει πρόσβαση σε απόρρητα έγγραφα της FE.
Τα στοιχεία, διευκρίνισε, επιβεβαιώθηκαν ανεξάρτητα και από αρκετές άλλες πηγές.
Τον Νοέμβριο του 2020, το DR είχε αποκαλύψει πως οι ΗΠΑ αξιοποίησαν καλωδιακές υποδομές της Δανίας για να κατασκοπεύουν τη δανική και την ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία από το 2012 ως το 2015.
Το 2014 άρχισε να διενεργείται εσωτερική έρευνα στη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Δανίας, μετά τις αποκαλύψεις του Edward Snowden για τον τρόπο που δρα η NSA, σύμφωνα με τη δανική δημόσια τηλεόραση.
Η NSA δεν απάντησε όταν της ζητήθηκε σχόλιο από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
«Είναι αστείο το ότι υπηρεσίες πληροφοριών φίλιων χωρών πράγματι κατασκοπεύουν κορυφαίους αξιωματούχους», τόνισε ο κ. Steinbruck στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
«Πολιτικά, το θεωρώ σκάνδαλο», πρόσθεσε.

Γαλλία: Εξαιρετικά σοβαρή υπόθεση, εφόσον αποδειχθεί

Η κατασκοπία Ευρωπαίων αξιωματούχων από τις αμερικανικές υπηρεσίες με τη βοήθεια της Δανίας θα είναι εξαιρετικά σοβαρή, εάν αποδειχθεί, εκτίμησε σήμερα ο Γάλλος υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Είναι εξαιρετικά σοβαρό, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί αν οι εταίροι μας στην ΕΕ, οι Δανοί, διέπραξαν λάθη ή υπερβάσεις στη συνεργασία τους με τις αμερικανικές υπηρεσίες (...) Και στη συνέχεια να δούμε αν πραγματικά υπήρξαν από την αμερικανική πλευρά (...) οι υποκλοπές, η κατασκοπία πολιτικών αξιωματούχων", δήλωσε ο Βeaune στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο France Info, χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να υπάρξουν συνέπειες στη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Δεν ζούμε σε έναν ιδανικό κόσμο, άρα αυτού του είδους η συμπεριφορά δυστυχώς μπορεί να συμβεί, θα το επιβεβαιώσουμε», τόνισε.
«Μεταξύ συμμάχων πρέπει να υπάρχει εμπιστοσύνη, μια ελάχιστη συνεργασία, άρα αυτά τα πιθανά γεγονότα είναι σοβαρά, πρέπει να τα επιβεβαιώσουμε και στη συνέχεια να υπάρξουν οι συνέπειες σε όρους συνεργασίας», πρόσθεσε ο Γάλλος υπουργός.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης