Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τσίπρας: Πόλεμος της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας – Πρωτοφανής επίθεση η κατάργηση του 8ωρου

Τσίπρας: Πόλεμος της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας – Πρωτοφανής επίθεση η κατάργηση του 8ωρου
Περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Χαλκίδα
Σχετικά Άρθρα

Για κήρυξη πολέμου της κυβέρνησης στον κόσμο της εργασίας και για πρωτοφανή επίθεση με την κατάργηση του 8ωρου έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στο εργασιακό νομοσχέδιο που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Κατά τη συνάντηση του με εκπροσώπους της Ένωσης Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Χαλκίδα, ο κ.Τσίπρας είπε ότι «οι νομοθετικές παρεμβάσεις στα εργασιακά είναι ταφόπλακα για τον κόσμο της εργασίας και γίνονται κατ΄εντολή του ΣΕΒ και μιας μικρής μερίδας επιχειρηματικών ομίλων που θέλουν να κερδοσκοπήσουν εις βάρος των εργαζόμενων».
«Ο ΣΕΒ δηλώνει δυσαρεστημένος απ' αυτόν τον νόμο, προφανώς σε συνεννόηση με τον κ. Χατζηδάκη, για να το παίξουν ότι διαφωνούν μεταξύ τους μπας και γλιτώσει ο υπουργός απ' το εμφανιστεί ως υπερασπιστής των συμφερόντων μιας ολιγαρχίας και ως ο άνθρωπος που βάζει ταφόπλακα στο 8ωρο και θεσμοθετεί τις απλήρωτες υπερωρίες.
Όποια επικοινωνιακά παιχνίδια κι αν παίξουν, δεν θα καταφέρουν να αλλάξουν την εικόνα ότι μας γυρίζουν πάρα πολλά χρόνια πίσω, ότι βυθίζουν τον κόσμο στην αβεβαιότητα για την επόμενη μέρα.
Είμαστε εδώ γιατί συνειδητοποιούμε ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τον κόσμο της εργασίας και γιατί συμμεριζόμαστε την αγωνία σας για τις θέσεις εργασίας, για τη δουλειά σας, για την επόμενη μέρα» υποστήριξε ο κ.Τσίπρας.

Έχουν κηρύξει πόλεμο

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει αποφασίσει να κηρύξει τον πόλεμο στον κόσμο εργασίας.
Το νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή - που καταργεί το 8ωρο, μια κατάκτηση αιώνων για τον κόσμο της εργασίας, που νομιμοποιεί τις απλήρωτες υπερωρίες, που θεσμοθετεί το 10ωρο εργασίας, που στην πραγματικότητα θεσμοθετεί τις ατομικές συμβάσεις, δηλαδή την ατομική διαπραγμάτευση του εργαζόμενου με τον εργοδότη - είναι μια πρωτοφανής επίθεση στον κόσμο της εργασίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας, υποστηρίζοντας ότι οι βιομηχανικοί εργάτες, όπως οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, θα υποστούν τις μεγαλύτερες συνέπειες αν περάσει και υλοποιηθεί «αυτό το εργασιακό έκτρωμα».
«Για τους εξής λόγους.
Πρώτον, διότι γνωρίζετε από την εμπειρία σας ότι τα περισσότερα εργατικά ατυχήματα γίνονται τις ώρες των υπερωριών που τώρα θα νομιμοποιηθούν, διότι υπάρχει η κούραση μετά το 8ωρο εργασίας και είναι λογικό.
Δεύτερον, γιατί γνωρίζετε ότι αυτή η θεσμοθέτηση στην ουσία θα μειώσει τον μισθό, διότι όταν θα δουλεύεις για τον ίδιο μισθό 10 ώρες, στην πραγματικότητα μειώνεται ο μισθός.
Τρίτον, διότι αντιλαμβάνεστε καλύτερα απ' όλους τους άλλους εσείς οι εργαζόμενοι ότι η όποια παραβατικότητα της εργοδοσίας υπάρχει σήμερα, μέσα από αυτή τη θεσμοθέτηση του ξεχειλώματος των ωραρίων, θα γίνει κανόνας και όχι εξαίρεση» υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κυβέρνηση ξεπληρώνει γραμμάτια στο ΣΕΒ

Ο κ.Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έρχεται σήμερα να ξεπληρώσει τα γραμμάτια του ΣΕΒ και μιας μικρής μερίδας μεγαλοεπιχειρηματιών που της υπαγορεύουν αυτή την πολιτική για να αυξήσουν τα κέρδη τους».
«Το πρώτο πράγμα που έκανε η κυβέρνηση όταν εξελέγη ήταν να διαλύσουν την θεσμοθετημένη από εμάς επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, να ακυρώσουν το νομοθετήματα μας για τον αιτιολογημένο λόγο απόλυσης και να απαξιώσουν το ΣΕΠΕ» είπε ο κ.Τσίπρας, αναφέροντας πως «με αυτό το νομοσχέδιο έρχονται για να θεσμοθετήσουν τις ατομικές συμβάσεις που στην πραγματικότητα τύποις θα διαπραγμάτευται -γιατί δεν θα έχει προφανώς ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη- ο κάθε εργαζόμενος ξεχωριστά με τον εργοδότη υπό την απειλή της απόλυσης».

Δεν διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ΛΑΡΚΟ

Αναφορικά με τη ΛΑΡΚΟ είπε ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «δεν διασφαλίζουν δυστυχώς ούτε τη βιωσιμότητα της επιχείρησης ούτε τη συνεχή λειτουργία της επιχείρησης με το όποιο πλαίσιο έχουν επιλέξει, κυρίως όμως δεν διασφαλίζουν τις θέσεις εργασίας.
Ο κ. Τσίπρας δεσμεύτηκε ότι «θα δώσουμε τη μάχη για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας» ενώ επισήμανε ότι είναι επιχείρηση με σημαντικό ρόλο στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία «και που αν είχαμε ολοκληρώσει έναν σχεδιασμό εξυγίανσης και αναπροσανατολισμού της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας μας, μπορεί να είχε μια άλλη προοπτική».
«Συμμεριζόμαστε την αγωνία και συμβάλουμε στον αγώνα και τη διεκδίκηση για να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας», είπε, τονίζοντας ότι «το κρισιμότερο είναι και εσείς μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας, ενισχύοντας τα εργατικά κέντρα, τα συνδικάτα, να ενταχθείτε σε συλλογικές και ενιαίες μορφές αγώνα για να ακουστεί η φωνή των εργαζόμενων για να αισθανθεί η κυβέρνηση το πολιτικό κόστος από αυτή την απόπειρα να ξεκινήσει τον πόλεμο με τον κόσμο της εργασίας».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης