Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Στο +7% το ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο 2021 αλλά... με κόστος

Τουρκία: Στο +7% το ΑΕΠ στο α΄τρίμηνο 2021 αλλά... με κόστος
Σχετικά Άρθρα

Με ρυθμό 7% αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας στο α΄τρίμηνο του 2021, υπεραποδίδοντας όλων των οικονομιών της G20, εκτός της Κίνας.
Ωστόσο, σημειώνει το Bloomberg, αυτή τη ισχυρή ανάπτυξη δεν ήρθε χωρίς κόστος και δεν σημαίνει ότι οι πολίτες της Τουρκίας είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται.
Η τουρκική οικονομία έλαβε ώθηση από την ισχυρή κατανάλωση, ωστόσο η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση Erdogan εν μέσω πανδημίας ήταν σε βάρος της σταθερότητας των τιμών και της τουρκικής λίρας, με τον πληθωρισμό να εκτοξεύεται πάνω από το 17%.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση το α΄τρίμηνο του 2021 και 1,7% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ με ρυθμό 6,7% και του Bloomberg στο +6,3%.

«Ψευδαίσθηση»

«Υπάρχει μία ψευδαίσθηση στα στοιχεία οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας», σχολιάζει ο Enver Erkan, επικεφαλής οικονομολόγος της Tera Yatirim, με έδρα την Κωνταντινούπολη.
Το Bloomberg τον θεωρεί ως τον πιο αξιόπιστο αναλυτή όσον αφορά τα στοιχεία για το ΑΕΠ της Τουρκίας.
Αν σημειώσει κανείς ότι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ σε όρους δολαρίου υποχώρησε κατά 40% από το 2013, στα 7.700 δολ. το περασμένο έτος, με τον Erkan να εκτιμά ότι το οικονομικό μοντέλο που εφαρμόζει η Τουρκία δεν είναι βιώσιμο.
Κι αυτό γιατί η κατανάλωση στηρίζεται από κυβερνητικές δαπάνες και καμπάνιες δανεισμού.
Το εν λόγω μοντέλο λειτουργεί σε βάρος της λίρας και της σταθερότητας των τιμών, εξηγεί.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης