Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η κατ' ιδίαν συνομιλία Δένδια με Cavusoglu: «Απαράδεκτη η εμμονή στο casus belli» - Στο τραπέζι το Αιγαίο, σύμπλευση σε 25 σημεία

Η κατ' ιδίαν συνομιλία Δένδια με Cavusoglu: «Απαράδεκτη η εμμονή στο casus belli» - Στο τραπέζι το Αιγαίο, σύμπλευση σε 25 σημεία
Ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο
Σχετικά Άρθρα
(Upd) Εφ' όλη της ύλης φαίνεται πως ήταν η κατ' ιδίαν συνομιλία του Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογο του, Mevlut Cavusoglu, στο υπουργείο Εξωτερικών στην Αθήνα.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι δύο υπουργοί είχαν μια ειλικρινή συζήτηση, όπου τέθηκαν οι παραβιάσεις σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli».
Πάντως υπήρξε όπως αναφέρουν οι τουρκικοί κύκλοι συμφωνίες σε 25 θέματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε εκτενώς τόσο στις διμερείς σχέσεις όσο και στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις αυτές είναι αλληλένδετες.
Ο κ. Δένδιας -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- επεσήμανε ότι έχουν γίνει συγκρατημένα βήματα διαλόγου όπως η επανάληψη των διερευνητικών επαφών, οι πολιτικές διαβουλεύσεις, η τηλεδιάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και πιο πρόσφατα η συνάντηση του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη με τον Τούρκο ομόλογό του Σεντάτ Ονάλ, στην οποία συζητήθηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας στους οικονομικούς και εμπορικούς τομείς.

Ο κατάλογος, όπως γίνεται γνωστό, περιλαμβάνει συνολικά 25 θέματα (15 που είχε προτείνει η ελληνική πλευρά, 8 που είχε προτείνει η τουρκική, η αμοιβαία αναγνώριση των εθνικών πιστοποιητικών κατά του COVID-19, καθώς και θέματα που άπτονται περιβαλλοντικής συνεργασίας, τα οποία τέθηκαν για πρώτη φορά προς συζήτηση κατά τη συνάντηση των αρμοδίων υφυπουργών στην Καβάλα).
Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι οι εξής: Οικονομική – επιχειρηματική συνεργασία (7 θεματικές), Μεταφορές – τηλεπικοινωνίες (7 θεματικές), Τεχνολογία (2 θεματικές), Ενέργεια (1 θεματική), Τουρισμός (1 θεματική), Ναυτιλία (3 θεματική), Εκπαίδευση (1 θεματική), Κοινωνική Ασφάλιση (1 θεματική), Υγεία (1 θεματική) και Περιβάλλον (1 θεματική).
Επισημαίνεται πως οι θεματικές ενότητες προτεραιοποιήθηκαν βάσει δυνητικού χρονοδιαγράμματος υλοποίησης.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, συμφωνήθηκε όπως υπάρξει νεότερη συνάντηση των δυο υφυπουργών προκειμένου να συζητηθεί εις βάθος οδικός χάρτης της κάθε θεματικής.

Επίκειται συμφωνία Τουρκίας και Αιγύπτου;

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Mevlut Cavusoglu τόνισε ότι "συμφωνήσαμε με την Αίγυπτο να μην λειτουργούμε εις βάρος του άλλου.
Όταν η Αίγυπτος υπογράφει συμφωνία με την Τουρκία για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, θα έχει πολύ περισσότερο ζωτικό χώρο.
Στο μέλλον, μπορεί να διοριστούν πρέσβεις"

Απαράδεκτη η εμμονή στο «casus belli»

Ο υπουργός Εξωτερικών επανέλαβε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη τάσσεται υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο αυτό, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών, υπογράμμισε το απαράδεκτο της εμμονής στο «casus belli» εφόσον η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, κάτι που επανέλαβε και ο ίδιος ο Τούρκος υπουργός σε πρόσφατη συνέντευξη του.
Επίσης, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στον μη σεβασμό στις διατάξεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία αποτελεί μέρος του Εθιμικού Δικαίου και επεσήμανε ότι το «τουρκο-λιβυκό μνημόνιο» είναι παράνομο και ανυπόστατο.
Σύμφωνα με τις διπλωματικές, ο κ. Δένδιας τόνισε το απαράδεκτο της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων σε αέρα και θάλασσα, της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, καθώς και τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής που προέρχεται από ορισμένους κύκλους στην Τουρκία, ενώ υπογράμμισε εκ νέου ότι η συνέχιση της ρητορικής αναφορικά με ζητήματα που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη είναι προκλητική και αδικαιολόγητη.
Αναφέρθηκε και στην ανησυχία που προκαλεί η συνέχιση της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιού, σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή και τόνισε την ανάγκη ενημέρωσης των άλλων κρατών της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Κύπρου.
Σημειώνεται ότι, ως απόδειξη του θετικού κλίματος, η τουρκική πλευρά συμφώνησε να παρασχεθούν σχετικές πληροφορίες μέσω της ρωσικής κατασκευάστριας εταιρίας, ώστε να γνωρίζει η ελληνική πλευρά ότι η κατασκευή είναι ασφαλής παρά το σεισμογενές της περιοχής.

Κυπριακό

Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε εκτενή αναφορά στα διάφορα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, αρχής γενομένης από το Κυπριακό, όπως κάνουν γνωστό οι ίδιες πηγές.
Το μοναδικό πλαίσιο για την επίλυση του Κυπριακού είναι η Δικοινοτική Διζωνική Ομοσπονδία όπως ορίζεται από τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, τονίζουν οι ίδιες πηγές.
Η εμμονή σε προτάσεις εκτός του πλαισίου αυτού αποτελούν παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, των συναφών αποφάσεων και των σχετικών Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογραμμίζεται.
Υπογράμμισε την ανάγκη σταθεροποίησης της κατάστασης στη Λιβύη με τη διοργάνωση εκλογών τον προσεχή Δεκέμβριο και κάλεσε, εκ νέου, για την αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων και μισθοφόρων από το έδαφος της χώρας.
Dendias_Cavu11.JPGΣτις 14 Ιουνίου η συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan


Πάντως, κατά τη διάρκεια των κοινών τους δηλώσεων, Δένδιας και Cavusoglu ανακοίνωσαν τη συμφωνία για τη συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο πρόεδρο, Recep Tayyip Erdogan, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 14 Ιουνίου.
Κατά τις κοινές τους δηλώσεις, οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας κράτησαν χαμηλούς τόνους, ενώ το κλίμα δεν θύμιζε σε τίποτα τον επεισοδιακό μεταξύ τους διάλογο στην Άγκυρα, όταν ο Νίκος Δένδιας απάντησε με σαφή επιχειρήματα σε όλους τους τουρκικούς ισχυρισμούς και προκλήσεις.
Οι δηλώσεις των δύο υπουργών ήταν ιδιαίτερα σύντομες, χωρίς να δεχθούν ερωτήσεις δημοσιογράφων ενώ και οι δύο πλευρές περιορίστηκαν στα τυπικά, δείχνοντας ότι υπάρχει θετικό κλίμα μεταξύ των δύο πλευρών.
Μάλιστα, ο κ. Δένδιας συνεχάρη τον... φίλο του -όπως συχνά τον αποκαλεί- για την επιτυχία της Αναντολού Εφές, που στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.
Ιδιαίτερα... λιτός ήταν στις δηλώσεις του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. Ειδικότερα, ο Cavusoglu αρκέστηκε να αναφερθεί στη συμφωνία για τα πιστοποιητικά εμβολιασμού, στην επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη με Erdogan, ενώ επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα συνεχιστεί η θετική ατζέντα.
Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε αναφορές σε «τουρκική» μειονότητα, Ανατολική Μεσόγειο, μεταναστευτικό ή σε οποιοδήποτε άλλο θέμα θα μπορούσε να προκαλέσει την αντίδραση του Νίκου Δένδια και τελικά μια επανάληψη ενός διαλόγου που θα άφηνε έκθετη την τουρκική πλευρά, όπως συνέβη και στην Άγκυρα τον Απρίλιο.
Άλλωστε, ο Νίκος Δένδιας ήταν έτοιμος να αντικρούσε οποιαδήποτε τουρκική πρόκληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης