Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αιτία... πολέμου από την Κίνα - Η πρώτη κίνηση μετά από 14 χρόνια για το γουάν έθεσε σε συναγερμό όλες τις Κεντρικές Τράπεζες

Αιτία... πολέμου από την Κίνα - Η πρώτη κίνηση μετά από 14 χρόνια για το γουάν έθεσε σε συναγερμό όλες τις Κεντρικές Τράπεζες

Η PBOC ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα αυξήσει την αναλογία υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα

Τα σημάδια ήταν σαφή από την περασμένη Πέμπτη, όταν η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας πραγματοποίησε μια απροσδόκητη, αυτοσχέδια συνάντηση με σημαντικούς παράγοντες της αγοράς συναλλάγματος.

Μετά από τη συνάντηση, η κεντρική τράπεζα της Κίνας δημοσίευσε μια αόριστη, αν και δυσοίωνη δήλωση ότι η συναλλαγματική ισοτιμία του γουάν "δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για την τόνωση των εξαγωγών μέσω της υποτίμησης, ούτε για την αντιστάθμιση του αντίκτυπου της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων μέσω της ανατίμησης".
Κι ενώ πολλοί παράγοντες της αγοράς κατάλαβαν ότι είχαν ληφθεί κάποιες σημαντικές αποφάσεις, με αφορμή την πρόσφατη αύξηση του γουάν, θεώρησαν ότι η ανακοίνωση της PBOC ήταν απλώς μια προειδοποίηση από το Πεκίνο ότι το έθνος εισέρχεται στην εποχή του μερκαντιλισμού.

Ήρθε το χτύπημα...

Η PBOC όμως δεν έμεινε στα λόγια... και αυτό γιατί το offshore γουάν, το οποίο χρησιμοποιείται για τις διεθνείς συναλλαγές της χώρας, έφτασε πάνω από 6,36 δολάρια.
Έτσι, η PBOC ανακοίνωσε απροσδόκητα ότι για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια θα αυξήσει την αναλογία υποχρεωτικών αποθεματικών για καταθέσεις σε ξένο νόμισμα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα από 5% σε 7%.
Η απόφαση τίθεται σε εφαρμογή από τις 15 Ιουνίου, σε μια προσπάθεια να επιβραδυνθεί η ανατίμηση του γουάν.
Αυτή ήταν η πρώτη αύξηση ελάχιστων αποθεμάτων από τον Μάιο του 2007, μετά τη μεταρρύθμιση του γουάν το 2005.

Τι σημαίνει η απόφαση της PBOC

Οι τράπεζες θα πρέπει τώρα να κρατήσουν επιπλέον δολάρια έναντι της PBOC αντί να χορηγήσουν νέα δάνεια ή να πουλήσουν τα δολάρια για γουάν στη διατραπεζική αγορά, με τις τελευταίες να πιέζουν τη PBOC να τα απορροφήσει με τη μορφή κεφαλαίων που εκκρεμούν για το συνάλλαγμα.
Βέβαια, η κεντρική τράπεζα μπορεί να είναι απρόθυμη να το πράξει, προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή ρητή παρέμβαση συναλλάγματος και περιττές ενέσεις ρευστότητας γουάν σε swaps.
Σύμφωνα με τον David Qu του Bloomberg, "η ανάπτυξη ενός εργαλείου που σπάνια χρησιμοποιείται υπογραμμίζει την αποφασιστικότητα των αρχών να διατηρήσουν τη σταθερότητα του γουάν, έναν κρίσιμο παράγοντα για το εξωτερικό εμπόριο. Σημαίνει ότι οι αρχές γίνονται λιγότερο ανεκτικές στα κέρδη του γουάν και έχουν αρχίσει να ενεργούν, μετά από λεκτικές παρεμβάσεις".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης