Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΑΕΑ: Το Ιράν αύξησε την παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου εν μέσω των συνομιλιών της Βιέννης

ΙΑΕΑ: Το Ιράν αύξησε την παραγωγή απεμπλουτισμένου ουρανίου  εν μέσω των συνομιλιών της Βιέννης

Τι επισημαίνει εμπιστευτική έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας για την εξέλιξη του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, την οποία αποκαλύπτει το Bloomberg

Σχετικά Άρθρα
Σε ρεκόρ παραγωγής απεμπλουτισμένου ουρανίου το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή πυρηνικού οπλοστασίου προχώρησε το Ιράν, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα των διπλωματικών ενεργειών για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 που θα μπορούσε να θέσει φραγμό στον εξοπλισμό του κράτους του Περσικού Κόλπου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg τη Δευτέρα 31 Μαϊου 2021.

Η έκθεση αξιολόγησης

Οι επιθεωρητές του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (Ιnternational Atomic Energy Agency – IAEA) δημοσιοποίησαν εμπιστευτική έκθεση αξιολόγησης του ατομικού προγράμματος του Ιράν τη Δευτέρα (31/5), καθώς διανύουμε την όγδοη εβδομάδα διαπραγματεύσεων στη Βιέννη.
Οι διπλωμάτες προσπαθούν να επιτύχουν την επιστροφή των ΗΠΑ και συμμόρφωση του Ιράν στην πυρηνική συμφωνία ορόσημο που είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγής πυρηνικών καυσίμων της Τεχεράνης με αντάλλαγμα την χαλάρωση των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί.

Παραγωγή

Το Ιράν παρήγαγε 2,4 κιλά ουράνιου στις έξι εβδομάδες από τη στιγμή που ένα σαμποτάζ έπληξε την κύρια πυρηνική μονάδα της χώρας στο Natanz, σύμφωνα με το report του ΙΑΕΑ των 13 σελίδων το οποίο επικαλείται το δημοσίευμα του Bloomberg.
Η επίθεση της 11ης Απριλίου ώθησε το Ιράν να αρχίσει να εμπλουτίζει ουράνιο σε επίπεδα καθαρότητας 60%, ακριβώς κάτω από το όριο που χρησιμοποιείται συνήθως σε βόμβες.
Το Ιράν κατηγόρησε το Ισραήλ για την επίθεση, ενώ το Ισραήλ ούτε επιβεβαίωσε ούτε αρνήθηκε την ευθύνη.

Έλεγχοι

«Οι δραστηριότητες παρακολούθησης και ελέγχου εκ μέρους του οργανισμού έχουν επηρεαστεί ως αποτέλεσμα της απόφασης του Ιράν να σταματήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεών του σχετικά με την πυρηνική ενέργεια», υπογραμμίζεται στην έκθεση, η οποία είναι η δεύτερη που δημοσιεύθηκε από τότε που το Ιράν άρχισε να περιορίζει τις διαδικασίες επιτήρησης από το διεθνή οργανισμό τον Φεβρουάριο.
Οι επιθεωρητές δεν διαθέτουν πρόσβαση την πρόσβαση σε σημαντικά σημεία όπου η χώρα ανέπτυσσε το πυρηνικό της πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων εργαστηρίων όπου κατασκευάζονται οι μηχανές εμπλουτισμού τυο ουρανίου.

Απόθεμα

Τους τελευταίους τρεις μήνες, το απόθεμα εμπλουτισμένου ουρανίου 20% υπερδιπλασιάστηκε και έφτασε στα 63 κιλά, ενώ το απόθεμά του εμπλουτισμένου ουρανίου 5% αυξήθηκε 6% σε περίπου 3.141 κιλά.
Η ποσότητα του ουρανίου αρκεί για την παραγωγή αρκετών βομβών εάν το Ιράν επιχειρήσει τη δημιουργία πυρηνικου΄οπλοστασίου.
Η χώρα δηλώνει επίσημα ότι το πρόγραμμά της είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Ϊχνη και διευκρινήσεις

Το Ιράν δεν έχει ακόμη παράσχει διευκρινίσεις στους ερευνητές της ΙΑΕΑ για την παρουσία ιχνών ουρανίου ηλικίας δεκαετιών που ανακαλύφθηκαν σε αρκετές τοποθεσίες, σύμφωνα με μια δεύτερη έκθεση 6 σελίδων του ΔΟΑΕ.
Το Ιράν κάλεσε τον Γενικό Διευθυντή της ΙΑΕΑ Rafael Mariano Grossi να επισκεφθεί την Τεχεράνη την εβδομάδα της 21ης Ιουνίου για να συνεχίσει να συζητά το θέμα.
«Ο Γενικός Διευθυντής ανησυχεί ότι οι τεχνικές συζητήσεις μεταξύ του οργανισμού και του Ιράν δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα και την επακόλουθη έλλειψη προόδου στην αποσαφήνιση των ζητημάτων διασφαλίσεων», σημειώνεται στην έκθεση.
Το 35μελές διοικητικό συμβούλιο της ΔΟΑΕ θα συγκληθεί την επόμενη εβδομάδα στην αυστριακή πρωτεύουσα για να συζητήσει τις εκθέσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης