Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι αλλάζει στην στήριξη με 76 ΚΑΔ τον Ιούνιο: Ποιες δραστηριότητες επιδοτούνται, ποιες εξαιρούνται και τι αλλάζει στην τηλεργασία

Τι αλλάζει στην στήριξη με 76 ΚΑΔ τον Ιούνιο: Ποιες δραστηριότητες επιδοτούνται, ποιες εξαιρούνται και τι αλλάζει στην τηλεργασία

Για τον Ιούνιο και εφεξής, ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται για εργαζομένους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.3.2021.

Σχετικά Άρθρα
Αλλάζουν τα κριτήρια εκλεξιμότητας και «κόβονται» κλάδοι από το πρόγραμμα στήριξης τον Ιούνιο κατά τον οποίο 76 ΚΑΔ μπαίνουν στο «κάδρο» της ΕΡΓΑΝΗ, άλλοι 23 ΚΑΔ, βγαίνουν με τις νέες προθεσμίες για αναστολές να ισχύουν μέχρι τέλος του μήνα και μέχρι 8/6 οι τροποποιήσεις σε Α και Β Φάση.
Αλλαγές υπάρχουν και στην τηλεργασία και στις δηλώσεις αυτής.
Για τον Ιούνιο και εφεξής, ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ εφαρμόζεται για εργαζομένους που έχουν σχέση εξαρτημένης εργασίας πλήρους απασχόλησης την 31η.3.2021.
Ειδικότερα, η παράταση προθεσμίας υποβολής δηλώσεων για τον Μάιο (Α΄ ΦΑΣΗ), ολοκληρώνεται στις 2 Ιουνίου 2021.
ΠΡΟ.PNG

Σημειώνεται ότι πριν υποβληθούν οι διορθώσεις με το έντυπο «ΑΙΤΗΣΗ / ΔΗΛΩΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΣΤΟΝ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟ «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» (Β’ - ΦΑΣΗ) - ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» για τους εργαζόμενους, οι οποίοι αποκλείστηκαν από τις πληρωμές της Β΄ ΦΑΣΗΣ, οι εργοδότες μπορούν να αναζητούν την τελευταία δήλωση για τη Β’ ΦΑΣΗ και επιλέγοντας το κουμπί [Διαχείριση] να ενημερώνονται για τους λόγους αποκλεισμού εργαζομένων από τις πληρωμές της Β’ ΦΑΣΗΣ.

Κριτήρια Εκλεξιμότητας και οι ΚΑΔ στήριξης

Ειδικότερα, οι επιχειρήσεις – εργοδότες μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους οι οποίοι είχαν προσληφθεί έως και την 31/3/2021 ενώ εξακολουθούν να ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας για την υπαγωγή στο μέτρο της αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων, ως εξής:

  1. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν ή και έχουν επιτρεπόμενες δραστηριότητες μπορούν να θέτουν σε αναστολή ΜΟΝΟ συμβάσεις εργασίας εργαζομένων τους των οποίων το ωράριο εργασίας εβδομαδιαίως είναι τουλάχιστον 16 ώρες, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ κατά την 29/4/2021.
  2. Οι επιχειρήσεις που έχουν κάνει έναρξη εργασιών πριν την 1η Ιανουαρίου 2018, ήταν υποκείμενες σε ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και δεν άνοιξαν υποκατάστημα από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020, για να είναι επιλέξιμες πρέπει να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ καθ’ όλη την περίοδο από την 1η Απριλίου 2019 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2020 και να μην παρουσιάζουν αύξηση του κύκλου εργασιών τους την περίοδο από 1η Απριλίου 2020 έως 31 Δεκεμβρίου 2020 σε σχέση με την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 31 Δεκεμβρίου 2019, όπως προκύπτει από τα στοιχεία των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ που έχουν υποβληθεί στην ΑΑΔΕ έως και 4/3/2021.

Τι ισχύει

Ειδικότερα ισχύουν για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Α μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Ιούνιο και για τις επιχειρήσεις αυτές δεν ισχύουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας.
Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που ανήκουν στον κλάδο της Εστίασης (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Β), μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους, των οποίων δεν θα απαιτηθεί η εργασία κατά την λειτουργία των επιχειρήσεων αυτών τον μήνα Ιούνιο.
Για τις επιχειρήσεις του κλάδου αυτού ισχύει το κριτήριο που αφορά το όριο των 16 ωρών εβδομαδιαίως, εξαιρουμένων των εργαζομένων που παρέχουν καλλιτεχνικές υπηρεσίες των οποίων δεν επιτρέπεται η παροχή. Για τις επιχειρήσεις – εργοδότες δεν ισχύει το κριτήριο που αφορά τον κύκλο εργασιών.
Για τις επιχειρήσεις– εργοδότες που υπάγονται σε ΚΑΔ του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Γ μπορούν να θέτουν σε αναστολή συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για τον μήνα Ιούνιο 2021.
Για τις επιχειρήσεις αυτές ισχύουν και τα δύο κριτήρια επιλεξιμότητας.
parartima_1_1.JPG


parartima_2_1.JPG



parartima_3_1.JPG

parartima_4_1.JPG



parartima_5_1.JPG



parartima_6_1.JPG




Οι επιχειρήσεις – εργοδότες σε όλη τη χώρα, των οποίων η δραστηριότητα είχε ανασταλεί κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2021 μπορούν να υποβάλλουν δηλώσεις και ορθές επαναλήψεις δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων τους ως εξής:

ΚΑΤΤΤΤΤΤΤΤΤ.PNG

Στο 20% η τηλεργασία και αλλαγές στη δήλωση

Έως την Παρασκευή 4 Ιουνίου η προαναγγελία των υποχρεωτικώς τηλεργαζομένων από τους εργοδότες στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, ενώ στο 20%  διαμορφώνεται το ποσοστό της τηλεργασίας στον ιδιωτικό τομέα  τον Ιούνιο.
Παράλληλα, παρατείνεται έως 30/6/2021 η υποχρέωση των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, να προσαρμόζουν το ωράριο εργασίας των εργαζομένων τους, κατά την έναρξη και λήξη του με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός διώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και τη λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Για το διάστημα αυτό αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» τις αλλαγές ωραρίου που προκύπτουν από τη σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση  των εργαζομένων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης