Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενοίκια: Από τα υποχρεωτικά στα προαιρετικά «κουρέματα» τον Ιούλιο

Ενοίκια: Από τα υποχρεωτικά στα προαιρετικά «κουρέματα» τον Ιούλιο

Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα αποφασίστηκε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον Ιούνιο 

Σχετικά Άρθρα

Σχέδιο για εθελοντικά κουρέματα ενοικίων από τον Ιούλιο πλην των περιπτώσεων όπου τα περιοριστικά μέτρα θα συνεχιστούν (κέντρα διασκέδασης) βρίσκεται πάνω στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου με διατήρηση όμως της επιδότησης από το κράτος.
Ο Ιούνιος αναμένεται να είναι ο τελευταίος μήνας εφαρμογής της ρύθμισης που προβλέπει πλήρη απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ενοικίου για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, του τουρισμού, του πολιτισμού, των μεταφορών και του αθλητισμού (γυμναστήρια κ.λπ.).
Για τις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου, οι οποίες έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε κούρεμα κατά 40% του ενοικίου για τον μήνα Ιούνιο.
Επίσης μειωμένο κατά 40% ενοίκιο θα πληρώσουν και αυτό το μήνα οι εργαζόμενοι που έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας για την κύρια κατοικία καθώς και για τη φοιτητική κατοικία των παιδιών τους.

Προκαταβολικά

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν θα εισπράξουν ενοίκια τον Ιούνιο εξετάζεται να αποζημιωθούν προκαταβολικά και για τον τρέχοντα μήνα.
Δηλαδή πρώτα θα λάβουν την αποζημίωση που δικαιούνται για τα «χαμένα» ενοίκια και μετά να υποβάλλουν στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη δήλωση Covid.
Τα φυσικά πρόσωπα που εκμισθώνουν ακίνητα και δεν θα εισπράξουν ούτε τον Ιούνιο ενοίκιο θα αποζημιωθούν στο 80% του αρχικού μισθώματος ενώ για τα νομικά πρόσωπα η αποζημίωση ανέρχεται στο 60% του συμφωνημένου μισθώματος. Οι ιδιοκτήτες που θα λάβουν τον Ιούνιο μειωμένα κατά 40% μισθώματα θα αποζημιωθούν για το 50% των ενοικίων που έχουν χάσει.

ΠΟΜΙΔΑ

Μιλώντας χθες στη διαδικτυακή ημερίδα της ΠΟΜΙΔΑ ο αναπληρωτής Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης ανέφερε ότι το συνολικό κόστος του μέτρου των μηδενικών/μειωμένων ενοικίων φθάνει με την ρύθμιση του Ιουνίου στα 600 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς από την πλευρά του έβαλε πάνω στο τραπέζι της ημερίδας το θέμα των προαιρετικών μειώσεων και για συγκεκριμένους κλάδους την εστίαση και το λιανεμπόριο όπου τα πλήγματα από την πανδημική κρίση είναι ισχυρότερα.
Το αίτημα της ΠΟΜΙΔΑ αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο Οικονομικών και οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν τις επόμενες μέρες στη βάση πάντα των αντοχών του προϋπολογισμού. Το επόμενο διάστημα θα ξεκαθαρίσει το τοπίο και με τις υπεκμισθώσεις ακινήτων.

Αντικειμενικές αξίες

Μετά το τέλος των μειωμένων ενοικίων, το υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνεται στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων με το Θεόδωρο Σκυλακάκη να προεξοφλεί άνοδο της κτηματαγοράς εκτιμώντας ότι η ζήτηση από το εξωτερικό θα ενισχυθεί ενώ θα υπάρξει σημαντική αύξηση στις κατασκευές και τις ανακαινίσεις.

Δήλωσης μεταβίβασης

Στο μεταξύ η ΑΑΔΕ μετέθεσε για τις 29 Ιουνίου 2021 την υποχρεωτική υποβολή δήλωσης μεταβίβασης ακινήτων ψηφιακά, μέσω της πλατφόρμας myProperty.
Η παράταση της προθεσμίας για τις ηλεκτρονικές αγοραπωλησίες ακινήτων αποφασίστηκε μετά από αιτήματα των συμβολαιογράφων και με σκοπό την ομαλότερη μετάβαση στο νέο σύστημα.
Μέχρι και τις 28 Ιουνίου το νέο σύστημα θα είναι προαιρετικό.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης