Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Κομισιόν – Bill Gates για επενδύσεις 1 δισ. δολ. σε καθαρές μορφές ενέργειας

Συμφωνία Κομισιόν – Bill Gates για επενδύσεις 1 δισ. δολ. σε καθαρές μορφές ενέργειας
Η Επιτροπή και το Breakthrough Energy Catalyst, ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Gates, φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια το διάστημα 2022-2026 για την κατασκευή μεγάλων έργων που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στο διοξείδιο του άνθρακα
Σχετικά Άρθρα

Ενώνουν τις δυνάμεις τους η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Bill Gates σε μια πρωτοβουλία με στόχο την ενεργοποίηση επενδύσεων ύψους 1 δισ. δολαρίων για «καθαρές» τεχνολογίες στο πεδίο της ενέργειας όπως το πράσινο υδρογόνο και τα βιώσιμα καύσιμα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021.
Η Επιτροπή και το “Breakthrough Energy Catalyst”, ένα πρόγραμμα που δημιούργησε ο Gates, φιλοδοξούν να συγκεντρώσουν τα κεφάλαια το διάστημα 2022-2026 για την κατασκευή μεγάλων έργων που θα επιφέρουν σημαντικές μειώσεις στο διοξείδιο του άνθρακα, ανακοίνωσε Τετάρτη 2 Ιουνίου η Κομισιόν.
Η συνεργασία θα αφορά επίσης στην άμεση μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και την μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας.

Χωρίς άνθρακα

«Η απο-ανθρακοποίηση της παγκόσμιας οικονομίας είναι η μεγαλύτερη πρόκληση καινοτομίας παγκοσμίως», αναφέρει στη δήλωσή του ο Gates σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΕ. «Η Ευρώπη θα διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο, έχοντας εγκαίρως και με συνέπεια δεσμευτεί για το κλίμα, παράλληλα με τη μακροχρόνια ηγετική της θέση στην επιστήμη, τη μηχανική και την τεχνολογία».

Ορυκτά καύσιμα

Η ΕΕ θα πρέπει να επιταχύνει τη μετάβασή της από τα ορυκτά καύσιμα και να στραφεί σε πηγές ενέργειας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, προκειμένου να επιτύχει τους φιλόδοξους στόχους της για την κλιματική αλλαγή όπως αυτοί αποτυπώνονται στην Πράσινη Συμφωνία. Η συμφωνία των στοχεύει σε τεχνολογίες που επιβεβαιωμένα μειώνουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου αλλά παραμένουν πολύ ακριβές γαι να εφαρμοστούν σε ευρεία κλίμακα.

«Horizon Europe»

Η στήριξη των έργων θα γίνει με χρηματοδοτικά εργαλεία και επιχορηγήσεων, ανέφερε η Επιτροπή.
Το μερίδιο χρηματοδότησης της ΕΕ θα προέλθει από το πρόγραμμα «Horizon Europe» και το Ταμείο Καινοτομίας, που χρηματοδοτούνται από την πώληση δικαιωμάτων άνθρακα στο Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών του μπλοκ.
«Το πρόγραμμα Breakthrough Energy Catalyst θα κινητοποιήσει ισοδύναμα ιδιωτικά κεφάλαια και πόρους για τη χρηματοδότηση των επιλεγμένων έργων», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Layen και πρόσθεσε ότι «η συνεργασία θα είναι “ανοικτή” σε εθνικές επενδύσεις από κράτη μέλη της ΕΕ μέσω του InvestEU ή σε επίπεδο έργου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης