Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,62% στις 894 μον. - Στο εύρος 860 - 915 μον. η αγορά

Ατονεί το επενδυτικό ενδιαφέρον, ελεγχόμενη πτώση στο ΧΑ -0,62% στις 894 μον. - Στο εύρος 860 - 915 μον. η αγορά
Με εμφανή τα σημάδια κόπωσης και απουσία νέου καταλύτη η αγορά διέσπασε το ψυχολογικό όριο των  900 μονάδων
Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με ελεγχόμενη πτώση έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 894 μονάδες, με σημάδια κόπωσης στις τράπεζες ενώ αρνητικα πρόσημα κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips.
Η αγορά διέσπασε το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων με εμφανή τα σημάδια κόπωσης ενώ η απουσία ισχυρού καταλύτη στέκεται εμπόδιο να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα.
Ειδικότερα στις τράπεζες, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Εθνική -1,59% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,73%, Eurobank -0,34% ενώ στις δημοπρασίες η Alpha Bank κατάφερε να κλείσει με θετικό πρόσημο +0,46%.
Κύριο χαρακτηριστικό ήταν οι ιδιαίτερα χαμηλές συναλλαγές, ειδικότερα στον τραπεζικό κλάδο γεγονός που αποδεικνύει ότι το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει ατονήσει...  

Το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί αντιληπτό από όλους ότι παρά τις εκτιμήσεις για ΑΕΠ το 2021 στο 3,5% για την Ελλάδα, τα κεφάλαια που θα έρθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και την δραστική μείωση των NPEs αλλά και τις αυξήσεις κεφαλαίου, οι τραπεζικές μετοχές… έχουν δείξει αδυναμία παρακολούθησης του ανοδικού momentum.
Μέχρι τώρα η Πειραιώς και η Alpha bank έχουν υλοποιήσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 1,38 δισεκ. και 800 εκατ αντίστοιχα.
Επίσης η Εθνική τράπεζα και η Eurobank έχουν επικοινωνήσει ότι δεν σχεδιάζουν αύξηση κεφαλαίου για το ορατό μέλλον.
Όμως θα αποδειχθεί ότι οι αυξήσεις κεφαλαίου Πειραιώς και Alpha… προεόρτια για τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (ΑΜΚ) 6 δισ που θα ακολουθήσουν τέλη 2022 με μέσα του 2023.
Με ρεαλιστικά κριτήρια ο πραγματικός γύρος των αναπτυξιακών αυξήσεων κεφαλαίου δεν έχει ακόμη ξεκινήσει... θα έρθει τέλη του 2022 με μέσα 2023.
Οι αυξήσεις κεφαλαίου της τρέχουσας περιόδου συνδέονται με την εξυγίανση των ισολογισμών και των NPEs παρά με την ανάπτυξη.
Οι πραγματικές αναπτυξιακές αυξήσεις κεφαλαίου θα έρθουν τέλος του 2022 δηλαδή σε 18 μήνες από σήμερα και θα ολοκληρωθούν έως τα μέσα του 2023 δηλαδή σε 24 μήνες από σήμερα.
Όλα τα παραπάνω έχουν αναθεωρήσει τους αισιόδοξους  στόχους για τις τραπεζικές μετοχές, αυξάνοντας την επιφυλακτικότητα για την ανάληψη νέου ρίσκου με αποτέλεσμα να επακολουθήσει μια μακρά περίοδος στασιμότητας ....

Πτωτικές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με Motor Oil -1,82%, Μυτιληναίος -1,75%, ΕΛΠΕ -1,69%....ενώ ανοδικά έκλεισαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή +0,85%, Φουρλής +0,46% και ΟΠΑΠ +0,45%.

Βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Βελτίωση  καταγράφεται σήμερα 3/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης κινούνται σταθεροποιητικά
Σημειώνεται ότι τις τελευταίες ημέρες απομακρύνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενες πληθωριστικές πιέσεις και συνεχίζονται οι υποστηρικτικές δηλώσεις διαμορφωτών νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης
Η αναγκαιότητα να παραμείνει υποστηρικτική και χαλαρή η νομισματική στην Ευρωζώνη επισημαίνεται στην χθεσινή 2/6  μελέτη της ΕΚΤ με τον απολογισμό των μέτρων που ελήφθησαν από την κεντρική τράπεζα ώστε να διατηρηθούν ευνοϊκές οι συνθήκες χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά
Ενόψει της σύγκλησης του συμβουλίου νομισματικής πολιτικής στις 10 Ιουνίου επιχειρείται μια παρέμβαση υπέρ της διατήρησης του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων PEPP.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,80% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις -8 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 76 μονάδες ή 0,76% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,63% και τον Γενικό Δείκτη στο -0,31%.
Περί τις 11:30, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με Εθνική, Alpha Bank...αλλά και στο σύνολο σχεδόν των μη τραπεζικών blue chips.....o Τραπεζικός δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,58%.
Λίγο πριν τις 13:30 εντάθηκαν οι πιέσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και με συνδυασμό τις απώλειες στις τράπεζες ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας  στο 0,89%. 
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,62% στις 894 μονάδες έχοντας υψηλό στις 899,85 μονάδες και χαμηλό 892,51 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και επικεντρώθηκε στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 49 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 15 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,28 εκατ. ευρώ και όγκου 1,26 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Eurobank διακίνησε 1 εκατ. τεμάχια αξίας 766 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ 111,18 χιλ. τεμάχια αξίας 1,49 εκατ. ευρώ, η Motor Oil διακίνησε 48,3 χιλ. τεμάχια αξίας 713 χιλ. ευρώ,  η Jumbo 20 χιλ. τεμάχια αξίας 310 χιλ. ευρώ και η Τέρνα Ενεργειακή 85 χιλ. τεμάχια αξίας 1 εκατ. ευρώ. 

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 894 μονάδες, κάτω από το ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, με πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 870 - 860 μονάδες και ακολουθούν οι 850, οι 820 και οι 800 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 900 μονάδες και ακολουθούν οι 910-915 και οι 950  μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 550 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 540 - 530 μονάδες και ακολουθούν οι 500 και οι 480 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 555 μονάδες και ακολουθούν οι 580 και οι 600 μονάδες.

Η γενική εικόνα των τραπεζών βελτιώνεται αλλά αυτό δεν μεταφράζεται σε ράλι. Ποιοι είναι οι λόγοι;

Το βασικό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι γιατί ενώ η μεγάλη εικόνα της χώρας αλλά και η γενική εικόνα των τραπεζών βελτιώνεται αυτό δεν θα μεταφραστεί σε ράλι στις τραπεζικές μετοχές;
1) Οι τράπεζες ενώ έχουν εντυπωσιακά μειώσει τα NPEs τους… ακόμη δεν έχουν εξυγιανθεί.
Υπάρχει μια αβεβαιότητα όχι για τα νέα NPEs αλλά το 5% NPEs ratio πόσα κεφάλαια ακόμη θα χρειαστεί να δαπανηθούν;
2) Οι τράπεζες υποστηρίζουν ότι θα επιτύχουν υψηλά κέρδη η Eurobank 500 εκατ το 2022, η Alpha bank 600 εκατ το 2024, η Πειραιώς 350 εκατ το 2022 και η Εθνική 490 εκατ το 2022.
Ωστόσο αυτά αποτελούν εκτιμήσεις, για το 2021 πάλι οι μισές τράπεζες εάν όχι όλες ζημίες θα εμφανίσουν.
3) Το ζήτημα του DTC της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης είναι καίρια χρηματιστηριακό και όχι εποπτικό.
Η μεγάλη παρουσία του DTC λειτουργεί ως ανασταλτικός παράγοντας χρηματιστηριακά.
Το DTC μειώνεται είτε μέσω αυξήσεων κεφαλαίου, είτε μέσω ισχυρής κερδοφορίας.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες δυνητικά το 2022 θα επιτύχουν σοβαρά κέρδη άρα τότε θα καταγραφεί η πρώτη ουσιώδης μείωσης του DTC προς τα ίδια κεφάλαια.
4) Μπορεί οι 2 από τις 4 μεγάλες τράπεζες να υλοποίησαν αυξήσεις κεφαλαίου 1,38 δισεκ. η Πειραιώς και 800 εκατ η Alpha bank αλλά αυτές οι αυξήσεις είναι προπομποί, προεόρτια, είναι τροχιοδεικτικά.
Στο τέλος του 2022 και έως τα μέσα του 2023 δηλαδή ένα διάστημα 6 με 8 μήνες θα δούμε μεγάλης κλίμακας αυξήσεις κεφαλαίου 6 δισεκ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες.
Ειδικότερα :
α) Η Eurobank στο τέλος του 2022 θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση 1,5 δισεκ. και θα επιτύχει κέρδη 500 εκατ οπότε θα μειώσει το DTC 1,2 δισεκ. ευρώ.
β) Η Εθνική θα υλοποιήσει αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ και θα επιτύχει επίσης κέρδη 450 με 500 εκατ ευρώ μειώνοντας το DTC κατά 1,2 δισεκ. ευρώ.
γ) Η Πειραιώς έως τα μέσα του 2023 θα υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,8 δισεκ. ευρώ
δ) H Alpha bank επίσης θα πραγματοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ.

Η επικαιρότητα

Το σχέδιο για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid αναμένεται να παρουσιάσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden τη στιγμή που πυκνώνουν παγκοσμίως οι φωνές που ζητούν μια δικαιότερη πρόσβαση στα εμβόλια.
Άλλωστε το επιχείρημα ότι αν δεν ενωθούν δυνάμεις και δεν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η πανδημία όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει αλλά το πιθανότερο είναι να επιστρέψει δριμύτερη με παραλλάξεις που ενδεχομένως δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αρχίζει και κερδίζει έδαφος, καθώς η περίπτωση της Ινδίας σήμανε ένα πρώτο καμπανάκι.
Πάντως, οι ΗΠΑ βαδίζουν σταθερά σε μια καθημερινότητα που θυμίζει την προ – κορωνοϊού εποχή καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικάνοι εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω της επιδημίας, η Ιαπωνία διαμηνύει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί τη στιγμή που Γερμανία, Γαλλία και Ισραήλ ετοιμάζονται να αρχίσουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά άνω των 12 ετών.
Στην Ελλάδα, παρά το γεγονός  πως οι επιδημιολογικοί δείκτες εξακολουθούν να υποχωρούν σταθερά, οι ειδικοί διατυπώνουν τον προβληματισμό για την εξαιρετικά αργή αποκλιμάκωση του γ’ κύματος της επιδημίας covid αλλά και την ανησυχία τους για τον κίνδυνο η έλευση εκατομμυρίων τουριστών να πυροδοτήσει ένα νέο τέταρτο κύμα.
Είναι προφανές πως όλο το βάρος δίνεται στους εμβολιασμούς, οι οποίοι θεωρούνται και το μόνο «όπλο» αυτή τη στιγμή ώστε αφενός να συνεχίσει χωρίς πισωγυρίσματα το άνοιγμα οικονομικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων και αφετέρου να αποτραπεί ένα νέο κύμα της επιδημίας το φθινόπωρο ή τον χειμώνα..
Ειδικότερα, οι εμβολιασμοί από τις 7 Ιουνίου θα επεκταθούν και στα άτομα ηλικίας 18 – 29 ετών ενώ βάσει των σχετικών στοιχείων οι εμβολιασμοί έχουν ξεπεράσει τις 5,7 εκατομμύρια δόσεις, αν και δεν λείπει ο προβληματισμός για το κατά πόσο θα καταφέρουμε να επιτύχουμε ένα επαρκές τείχος ανοσίας μέσα στο καλοκαίρι.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 405.542, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.145 θάνατοι.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν σήμερα 3/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο +0,39%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,36%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -1,14% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,72%.

Μεικτές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτές τάσεις καταγράφονται σήμερα 3/6 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά τα ρεκόρ των προηγούμενων ημερών.
Το ενδιαφέρον στρέφεται στα τελικά στοιχεία για τον δείκτη υπηρεσιών της IHS Markit στην Ευρωζώνης καθώς ενισχύθηκε τον Μάιο 2021 στις  57,1 μονάδες  σύμφωνα με την τελική μέτρηση, από 53,8 τον Απρίλιο.
Όχι μόνο ο Μάιος σηματοδότησε τον τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτασης, αλλά είναι και ο καλύτερος που καταγράφηκε από τον Φεβρουάριο του 2018. 
Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία 978 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ανακοίνωσε η ADP ενώ νέα πτώση για πέμπτη συνεχόμενη εβδομάδα σημείωσαν οι αιτήσεις για παροχές ανεργίας φτάνοντας στις 385 χιλ.
Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο θα δώσουν νέες ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές ανησυχούν για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,05%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο -0,25%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,25% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,50% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο -0,60%
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,35%, ο S&P 500 στο -0,45%, ο Nasdaq στο -0,85% και το ETF GREC στο -1,24% (28,71 δολ. ).

Κόπωση στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Συνεχίστηκε η κόπωση στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα. 
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5930 ευρώ, με πτώση -1,59% με όγκο 936 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,37 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,0950 ευρώ, με άνοδο +0,46% και όγκο 6,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,69 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4990 ευρώ, με πτώση -0,73% με όγκο 844 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,87 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,77 ευρώ, με πτώση -0,34% με όγκο 6,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,86 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,98 ευρώ, με πτώση -0,20% και κεφαλαιοποίηση 437 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1502 ευρώ με πτώση -1,83% με όγκο 478 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 69 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρίσκεται στα 15,10 ευρώ, με πτώση -0,66% και  κεφαλαιοποίηση 300 εκατ. ευρώ.

Πτωτικές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Πτωτικά έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν Motor Oil, Μυτιληναίος, ΕΛΠΕ, Jumbo...
Στον αντίποδα, με θετικό πρόσημο έκλεισαν μόνο Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και ΟΠΑΠ.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,07 ευρώ, με πτώση -1,12% και κεφαλαιοποίηση στα 11,14 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 14,57 ευρώ, με πτώση -1,05% και αποτίμηση 6,71 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 8,92 ευρώ, με πτώση -0,67% και αποτίμηση 2,07 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,69 ευρώ, με πτώση -0,74% και κεφαλαιοποίηση 624 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,50 ευρώ, με άνοδο +0,45% και αποτίμηση 4,61 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,48 ευρώ, με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,41 ευρώ, με πτώση -1,69% και κεφαλαιοποίηση 1,96 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,60 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 1,62 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με πτώση -1,75% και κεφαλαιοποίηση 2,17 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,31 ευρώ, με πτώση -1,23% και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,75 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 932 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,44 ευρώ, με άνοδο +0,45% και κεφαλαιοποίηση 231 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0253 ευρώ, με πτώση -1,94% και κεφαλαιοποίηση 24 εκατ. ευρώ.

Βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,80% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας -8 μονάδες βάσης

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα 3/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης..
Η κατάσταση αρχίζει να σταθεροποιείται μετά τις έντονες ρευστοποιήσεις που καθοδηγήθηκαν από τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τις βελτιωμένες προοπτικές για την οικονομία.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,80% ενώ το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,88%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,80% με το αμερικανικό 10ετές 1,60% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις -8 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 35 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,78% με απόδοση αγοράς 0,80% με απόδοση πώλησης 0,79%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 99 μονάδες βάσης από 98 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 76 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,76% ή 76 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 3/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης.
Σημειώνεται ότι άνοδος στα ομόλογα της Ευρωζώνης το τελευταίο διάστημα ήταν απόρροια άνοδο της απόδοσης των αμερικανικών ομολόγων λόγω πληθωριστικών πιέσεων που παρέσυρε και τα ομόλογα της Ευρωζώνης..
Ωστόσο οι αποδόσεις άρχισαν να υποχωρούν, μετά τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΚΤ, Christine Lagarde, ότι είναι υπερβολικά πρόωρο για την ΕΚΤ να αποσύρει τα μέτρα στήριξης.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 3 Ιουνίου του 2021 στο 0,89%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 3/6/2021 στο -0,19% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,19% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,45% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,46% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,42%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης