Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση - Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Στο επίκεντρο τα στοιχεία για την απασχόληση - Ήπιες απώλειες στη Wall Street

Αναταράξεις στην Wall παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ

Σχετικά Άρθρα

Με αρνητικά πρόσημα έκλεισαν σήμερα 3/6οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, παρά τα θετικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ και εν μέσω έντονων κινήσεων κερδοσκοπικής δραστηριότητας, με τον κλάδο της τεχνολογίας να κινείται με απώλειες της τάξης του 1%.
Ο πρόεδρος Biden προσφέρθηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο για αύξηση των εταιρικών φορολογικών συντελεστών έως και στο 28% και πρότεινε να οριστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής στο 15%, δήλωσαν οι πηγές.
Σε αντάλλαγμα, οι Ρεπουμπλικανοί θα πρέπει να συμφωνήσουν σε δαπάνες για το πρόγραμμα υποδομών ύψους τουλάχιστον 1 τρισ. δολαρίων, ανέφερε η μια πηγή στο Reuters.

Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε -0,07% στις 34.577,04 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε πτώση -0,34% στις στις 4.193,80
Ο δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες -1,03% στις 13.614,51 μονάδες

Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα 3/6 έδειξαν ότι οι αμερικανικές επιχειρήσεις αύξησαν τις προσλήψεις τον Μάιο καθώς η άρση των περιοριστικών μέτρων συνεχίζει να ενισχύει την ζήτηση για υπηρεσίες και αγαθά.
Η πορεία της απασχόλησης βρίσκεται στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν τις επόμενες κινήσεις της Fed. Στόχος της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ είναι μαζί με τη σταθερότητα των τιμών να διασφαλίζει και τη μέγιστη απασχόληση.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ θα δημοσιεύσει την έκθεση του για την πορεία της απασχόλησης τον Μάιο, με τους αναλυτές να περιμένουν περίπου 650.000 θέσεις εργασίας μετά την απογοητευτική αύξηση του Απριλίου κατά 266.000 θέσεις εργασίας.
Η AMC Entertainment, η οποία έχει βρεθεί από τις αρχές του έτους μαζί με την GameStop και άλλες εταιρείες στο επίκεντρο της φρενίτιδας Reddit, ανακοίνωσε ότι σκόπευε να πωλήσει 11,5 εκατ. ίδιες μετοχές της, οδηγώντας τη μετοχή της, που έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακό ράλι το τελευταίο διάστημα, σε άμεση καταβύθιση έως και 33%.
Λίγο αργότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει ήδη στην πώληση, συγκεντρώνοντας 587,4 εκατ. δολ.
Η πώληση έγινε περίπου στα 50,85 δολ. ανά μετοχή, με την τελευταία να ανατρέπει την μέχρι εκείνη τη στιγμή βουτιά της, να φτάνει να κερδίζει 4% και τελικώς να κλείνει με απώλειες 17,97%.
106891672-1622719460556-newplot_-_2021-06-03T072355515.png

Άλλη μία meme stock, εκείνη της BlackBerry, σημείωσε ράλι 27%, με τα κέρδη της από τις αρχές της εβδομάδας να προσεγγίζουν το 90%.
Η μετοχή της General Motors ενισχύθηκε κατά 6,40%, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα αποτελέσματα α' εξαμήνου του 2021 αναμένονται σημαντικά καλύτερα σε σχέση με το guidance της.

ΗΠΑ: Πτώση για τις νέες αιτήσεις στα επιδόματα ανεργίας - Έφτασαν τις 385.000

Νέα πτώση για πέμτπη συνεχόμενη εβδομάδα σημείωσαν οι αιτήσεις για παροχές ανεργίας στις Ηνωμένες πολιτείες Αμερικής.
Ειδικότερα, οι αιτήσεις κινήθηκαν πτωτικά κατά 20.000 φτάνοντας έτσι τις 385.000, τον καλύτερο αριθμό από τότε που η πανδημία δημιούργησε τεράστιο πλήγμα στην αμερικανική οικονομία.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, οι αιτήσεις διολίσθησαν στο επίπεδο των 385.00 την εβδομάδα που έληξε στις 29 Μαίου από 405.000 προηγουμένως.
Οι αναλυτές του Dow Jones προέβλεπαν πτώση στις 393.000.
Την προηγούμενη φορά που οι αιτήσεις κινήθηκαν σε τόσο χαμηλό επίπεδο ήταν στις 14 Μαρτίου του 2020, όταν είχαν διαμορφωθεί στις 256.000. Την επόμενη εβδομάδα εκτινάχτηκαν στα 3 εκατ. και έφτασαν ως και τα 6,1 εκατ. τον Απρίλιο.
Παρά την πτώση των νέων αιτήσεων, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας αυξήθηκε κατά 169.000 στα 3.77 εκατ.

ΗΠΑ: Δημιουργία 978 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα (ADP)

Τη δημιουργία 978 χιλ. θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ανακοίνωσε η ADP.
Οι αναλυτές ανέμεναν τη δημιουργία 640 χιλ. θέσεων εργασίας.
Οι μισθοδοσίες στον ιδιωτικό τομέα εμφάνισαν σημαντική βελτίωση από τους τελευταίους μήνες και την ισχυρότερη άνοδο από τις πρώτες μέρες της ανάκαμψης», δήλωσε η Nela Richardson, επικεφαλής οικονομολόγος της ADP.
Σημειώνεται ότι αύριο Παρασκευή αναμένονται τα στοιχεία για τις καταστάσεις μισθοδοσίας εκτός γεωργικού τομέα στις ΗΠΑ.

Covid: 80 εκατ. δόσεις εμβολίων δίνουν οι ΗΠΑ – Κανονικά στις 23/7 οι Ολυμπιακοί Αγώνες

Το σχέδιο για τη διανομή 80 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων κατά της covid αναμένεται να παρουσιάσει ενδεχομένως και εντός της ημέρας ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden τη στιγμή που πυκνώνουν παγκοσμίως οι φωνές που ζητούν μια δικαιότερη πρόσβαση στα εμβόλια.
Άλλωστε το επιχείρημα ότι αν δεν ενωθούν δυνάμεις και δεν εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού, η πανδημία όχι μόνο δεν πρόκειται να υποχωρήσει αλλά το πιθανότερο είναι να επιστρέψει δριμύτερη με παραλλάξεις που ενδεχομένως δεν θα καλύπτονται από τα υπάρχοντα εμβόλια, αρχίζει και κερδίζει έδαφος, καθώς η περίπτωση της Ινδίας σήμανε ένα πρώτο καμπανάκι.
Πάντως, οι ΗΠΑ βαδίζουν σταθερά σε μια καθημερινότητα που θυμίζει την προ – κορωνοϊού εποχή καθώς ολοένα και περισσότεροι Αμερικάνοι εμβολιάζονται με αποτέλεσμα να μειώνονται δραματικά τα κρούσματα και οι θάνατοι λόγω της επιδημίας, η Ιαπωνία διαμηνύει πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο θα γίνουν κανονικά όπως έχουν προγραμματιστεί τη στιγμή που Γερμανία, Γαλλία και Ισραήλ ετοιμάζονται να αρχίσουν τους εμβολιασμούς στα παιδιά άνω των 12 ετών.

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα μάκρο

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το βλέμμα των επενδυτών να στρέφεται στους δείκτες PMI για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη και σε μάκρο από τις ΗΠΑ.
Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 σημείωσε απώλειες -0,12% στις 450,79 μονάδες, με τον κλάδο πρώτων υλών να ηγείται των απωλειών με πτώση 1,9% ενώ οι μετοχές των Anglo American και Antofagasta διολίσθησαν -2,9% και -3,6% αντίστοιχα.
Παράλληλα, ο έτερος πανευρωπαϊκός Stoxx 50 κατέγραψε πτώση -0,23% στις 4.079,24 μονάδες.
Στο υπόλοιπο ταμπλό, ο γερμανικός DAX σημείωσε ανοδο +0,19% στις 15.632,67 μονάδες, ο FTSE 100 διολίσθησε -0,61% στις 7.064,35 μονάδες και ο CAC-40 υποχώρησε -0,21% στις 6.507,92 μονάδες.
Το ενδιαφέρον των επενδυτών στρέφεται στα τελικά στοιχεία για τον δείκτη υπηρεσιών της IHS Markit στην Ευρωζώνη, τις θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ (ARD) και τις νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας.
Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται αύριο θα δώσουν νέες ενδείξεις για τον ρυθμό ανάκαμψης στη μεγαλύτερη παγκοσμίως οικονομία, καθώς και για την πορεία του πληθωρισμού σε μια περίοδο κατά την οποία οι επενδυτές ανησυχούν για πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.
Σε αναβάθμιση των προβλέψεων του για την ανάπτυξη της ιταλικής οικονομίας το 2021 και το 2022 προχωρά το ΔΝΤ.
Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ιταλίας αναμένεται να αυξηθεί κατά 4,3% και 4% το 2021 και 2022 αντίστοιχα, έναντι εκτιμήσεων τον Απρίλιο για αύξηση 4,2% και 3,6%, πλησιέστερα στις προβλέψεις της κυβέρνησης για αύξηση 4,5% φέτος και 4,8% το επόμενο έτος.
Στις ενδείξεις ότι η οικονομία της Ρωσίας υπερθερμαίνεται με τον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού να διαμορφώνεται στο 5,9%, αναφέρθηκε ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC, την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
«Εάν συνεχίσουμε με τις αυξημένες δαπάνες, τι θα πάρουμε;
Υπερθέρμανση.

Τα στοιχεία υπερθέρμανσης είναι ήδη ορατά - υψηλός πληθωρισμός », δήλωσε ο Siluanov στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Πτώση σημειώνει η λίρα Τουρκίας, καθώς ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε τον Μάιο σε επίπεδα χαμηλότερα των εκτιμήσεων.
Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός της Τουρκίας διαμορφώθηκε τον Μάιο στο 16,59%, την ώρα που οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters ανέμεναν αύξηση στο 17,25%.
Η λίρα διεύρυνε τις απώλειές της στο 0,6% πριν ανακτήσει το χαμένο έδαφος, ωστόσο παραμένει μακριά από το χαμηλό της Τετάρτης.

Ευρωζώνη: Στις 57,1 μονάδες ο σύνθετος PMI - Σε υψηλά από τον Φεβρουάριο 2018

Στις 57,1 μονάδες ενισχύθηκε τον Μάιο 2021 ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit, σύμφωνα με την τελική μέτρηση, από 53,8 τον Απρίλιο.
Όχι μόνο ο Μάιος σηματοδότησε τον τρίτο διαδοχικό μήνα επέκτασης, αλλά είναι και ο καλύτερος που καταγράφηκε από τον Φεβρουάριο του 2018.
Η άνοδος του δείκτη καθορίστηκε κυρίως από μια αξιοσημείωτη επιτάχυνση της αύξησης της ενεργότητας των υπηρεσιών.
Τα δεδομένα του Μαΐου κατέδειξαν τη δεύτερη διαδοχική μηνιαία αύξηση της παραγωγής στον τομέα των υπηρεσιών και την καλύτερη που καταγράφηκε για σχεδόν τρία χρόνια.
Παρ 'όλα αυτά, παρά τη βραδύτερη ανάπτυξη για τρεις μήνες, η παραγωγή συνέχισε να αυξάνεται με υψηλότερο ρυθμό από τη δραστηριότητα των υπηρεσιών.
Σε επίπεδο χώρας, η Ιρλανδία πρωτοστάτησε, με την ανάπτυξη να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο πάνω από 21 χρόνια συλλογής δεδομένων.
Η Ισπανία σημείωσε επίσης εξαιρετική απόδοση, καταγράφοντας τις καλύτερες επιδόσεις της σε δεκατέσσερα ενάμισι χρόνια, ενώ η ανάπτυξη στη Γαλλία έφτασε στο υψηλό δέκα μηνών.
Η Γερμανία είδε την ανάπτυξη να βελτιώνεται ελαφρώς, αλλά ήταν η Ιταλία που κατέγραψε την ασθενέστερη καθαρή άνοδο της παραγωγής του ιδιωτικού τομέα παρά την απότομη ανάπτυξη σε διάστημα τριών ετών.
Χάρη στη συνεχιζόμενη αύξηση της ζήτησης για μεταποιημένα προϊόντα και μια αξιοσημείωτη βελτίωση στις νέες υπηρεσίες υπηρεσιών, οι νέες εργασίες του ιδιωτικού τομέα αυξήθηκαν με τον ισχυρότερο ρυθμό από τον Ιούνιο του 2006.

Κέρδη στην Ασία με την προσοχή των επενδυτών στα μάκρο

Με θετικό πρόσημο κινήθηκαν τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα τελευταία οικονομικά στοιχεία από την Κίνα και την Αυστραλία.
Ο ιαπωνικός δείκτης Nikkei 225 ενισχύθηκε +0,4%, στις 29.058,11 μονάδες, ενώ ο Topix σημείωσε άνοδο +0,8%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κατέγραψε πτώση -0,4%.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai composite σημείωσε κέρδη +0,1%, ενώ ο Shenzhen component κατέγραψε άνοδο +0,41%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα στην Κίνα έδειξαν ότι η δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών επιβράδυνε τον Μάιο. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI των Caixin/Markit διαμορφώθηκε στις 55,1 μονάδες τον Μάιο από 56,3 μονάδες τον Απρίλιο. Ο δείκτης πάντως παραμένει αρκετά πάνω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.
Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο +0,9%.
Στην Αυστραλία ο S&P/ASX 200 ενισχύθηκε +0,6%μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1,1% τον Απρίλιο από τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης