Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρωσία: Αποκλείει το δολάριο και επενδύει σε ευρώ, γιουαν και χρυσό

Ρωσία: Αποκλείει το δολάριο και επενδύει σε ευρώ, γιουαν και χρυσό
Το ρωσικό μήνυμα εν όψει της συνάντησης Putin - Βiden στις 16 Ιουνίου 2021
Σχετικά Άρθρα
Η Ρωσία αποκλείει το αμερικανικό δολάριο από το κρατικό της ταμείο επενδύσεων, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου ανέρχονται σε 186 δισ. δολάρια, καθώς η Ουάσιγκτον συνεχίζει να επιβάλλει κυρώσεις στη Μόσχα, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNBC την Πέμπτη 3 Ιουνίου 2021.
Στην ανακοίνωσή αυτή προχώρησε ο Ρώσος ΥΠΟΙΚ Anton Siluanov, κατά το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Όπως και η κεντρική τράπεζα, αποφασίσαμε να μειώσουμε τις επενδύσεις του Εθνικού Ταμείου Πλούτου σε περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια», δήλωσε ο Siluanov, προσθέτοντας ότι το ταμείο θα επενδύσει σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, γιουαν και χρυσό.

Η διάρθρωση

Οι αλλαγές αυτές αναμένεται να υλοποιηθούν εντός Ιουλίου και με την ολοκλήρωσή τους το μερίδιο των περιουσιακών στοιχείων σε ευρώ στο κρατικό ρωσικό ταμείο αναμένεται να φτάσει στο 40%, σε γουάν στο 30% και σε χρυσός στο 20%.
Το ιαπωνικό γεν και η βρετανική λίρα θα έχουν μερίδιο περίπου 5% το καθένα.

Το μήνυμα

Ο Timothy Ash, ανώτερος στρατηγικός σύμβουλος για τις αναδυόμενες αγορές στην BlueBay Asset Manager, ανέφερε ότι η απόφαση αυτή έχει ως στόχο να «στείλει μήνυμα» στην κυβέρνηση Biden ενόψει της επικείμενης συνόδου κορυφής με τον Βλ. Πούτιν με τον Αμερικανό ομόλογό του.
"Το μήνυμα είναι "δεν χρειαζόμαστε τις ΗΠΑ, δεν χρειάζεται να κάνουμε συναλλαγές σε δολάρια και είμαστε άτρωτοι σε περισσότερες αμερικανικές κυρώσεις", επισήμανε ο Ash σε σημείωμά του μετά την ανακοίνωση, προσθέτοντας ότι θα μπορούσε να ερμηνευθεί και ως ένδειξη ότι η Μόσχα αναμένει περαιτέρω αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της.

Συναλλαγματικοί κίνδυνοι

Η «απο-δολαριοποίηση» της Ρωσίας φαίνεται πως αποτελεί μέρος μιας πολιτικής για τη διαχείριση των συναλλαγματικών κινδύνων.
Υποστηριζόμενο από τα χρήματα που κερδίζει η Ρωσία από το πετρέλαιο, το Εθνικό Ταμείο Πλούτου σχεδιάστηκε αρχικά για να στηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας.
Αποτελεί μέρος των αποθεμάτων χρυσού και συναλλάγματος της Ρωσίας που ανέρχονταν σε 600,9 δισ. δολάρια στις 27 Μαΐου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης