Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Με επένδυση 3 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ βάζουν πόδι στο LPG στην Κύπρο

Με επένδυση 3 εκατ. ευρώ τα ΕΛΠΕ βάζουν πόδι στο LPG στην Κύπρο
Οι λεπτομέρειες της απόκτησης του 32% της κοινοπραξίας VPLG
Σχετικά Άρθρα

Με μια επένδυση περί τα 3 εκατ. ευρω ο όμιλος των Ελληνικών Πετρελαίων διασφαλίζει την κύριαρχη θέση του στην αγορά υγραερίου LPG στην Κύπρο καθώς απέκτησε 32% στην κοινοπραξία VPLG όπου συμμετέχουν επίσης οι εταιρείες Petrolina, Ιntergas και Synergas Ltd.
Στις 2 Ιουνίου υπογράφτηκε η συμφωνία πώλησης του 15% των μετοχών της κοινοπραξίας από την Petrolina, συμφερόντων της οικογένειας Λευκαρίτη έναντι 1,1 εκατ. ευρώ, ενω, όπως θα δούμε θα ακολουθήσει η αγορά πρόσθετου ποσοστού 17% και από τους υπόλοιπους μετόχους.
Σύμφωνα με την εταιρεία του Ντίνου Λευκαρίτη, η πώληση των μετοχών πραγματοποιήθηκε σε καθαρά εμπορική βάση δίχως να χρησιμοποιηθεί εξωτερικός οικονομικός σύμβουλος και αντιπροσωπεύει τη δίκαιη αξία του ποσοστού μετοχών της VLPG. Υπενθυμίζεται ότι, η Petrolina εξαγόρασε τo δίκτυο της Silk oil στην Ελλάδα, έναντι 9 εκατ. ευρώ.

Σημαντική αγορά του υγραερίου στην Κύπρο

Για την Κύπρο, η αγορά του υγραερίου στην Κύπρο παραμένει σημαντική για επιχειρήσεις, νοικοκυριά κλπ καθώς ακομα δεν υφίσταται η χρήση του φυσικού αερίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από την αποχώρηση των ΕΛ .ΠΕ, αλλά και αλλων κυπριακών εταιρειών από εγκαταστάσεις στην Λάρνακα, τα ΕΛ.ΠΕ αρχικώς κατασκεύασαν στο Βασιλικό εγκαταστάσεις υγρών καυσίμων με Diesel και βενζίνες.
Στην συνέχεια, αναζήτησαν αρχικώς έκταση για την κατασκευή τερματικού σταθμού υγραερίου και τελικώς προέκυψε η συμμετοχή στην κοινοπραξία της Petrolina και των δυο άλλων εταιρειών υγραερίου. Οι συνολικές επενδύσεις των ΕΛ.ΠΕ στην Κύπρο ξεπερνούν τα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον Λειτουργό Συμμόρφωσης της Petrolina προς το Χρηματιστήριο Κύπρου, η VLPG δημιουργήθηκε ως κοινοπραξία μεταξύ των εταιρειών PHL, Intergaz Ltd και Synergas Ltd με σκοπό την κατασκευή τερματικού υγραερίου σε γη που θα παραχωρηθεί για τον σκοπό αυτό στη VLPG από την Κυβέρνηση εντός της Βιομηχανικής και Ενεργειακής Περιοχής Βασιλικού.
Με την ολοκλήρωση των κατασκευαστικών έργων – που αναμένονται στα τέλη του 2021 - η VLPG θα δραστηριοποιείται στον τομέα της αποθήκευσης και διαχείρισης υγραερίου εντός του τερματικού και θα λειτουργεί μονάδα ελέγχου και επιδιόρθωσης κυλίνδρων υγραερίου. Σύμφωνα με τα ΕΛ.ΠΕ
προβλέπεται να διαχειρίζεται περίπου 32.000 μετρικούς τόνους χύμα υγραερίου και περίπου 24.000 μετρικούς τόνους εμφιαλωμένου υγραερίου σε ετήσια βάση. Με βάση τον ισολογισμό της Petrolina το ενεργητικό της VLPG ανέρχεται σε 14 εκατ. ευρώ με ζημιές 241 χιλ. ευρώ, καθώς υπάρχουν τα κόστη της έναρξης της επένδυσης.

Λογιστικό κέρδος 220 χιλ ευρώ για την Petrolina

Σύμφωνα με τον Λειτουργό Συμμόρφωσης της Petrolina, η Petrolina πώλησε προς την Yugen Ltd των ΕΛ.ΠΕ 90.749 μετοχές της κοινοπραξίας οι οποίες αντιστοιχούν στο 15% των μετοχών της κοινοπραξίας, έναντι 1,1 εκατ. ευρώ το οποίο θα καταβληθεί μετά την ολοκλήρωση.
Από την πώληση της μετοχικής συμμετοχής αναμένεται να προκύψει λογιστικό κέρδος 220.000 ευρώ το οποίο θα αναγνωριστεί στις οικονομικές καταστάσεις της PHL στο οικονομικό έτος που θα ολοκληρωθεί η συμφωνία ως κέρδος από πώληση μετοχών συνδεδεμένης εταιρείας. Επίσης, η Yugen των Ελληνικών Πετρελαίων θα εξαγοράσει και το 17% από τους υπόλοιπους μετόχους και η διοίκηση της VLPG θα ασκείται σε ισοζυγισμένη βάση από τους τέσσερις μετόχους της. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης μετοχών της VLPG προς την Yugen των ΕΛ.ΠΕ υπόκειται στην έγκριση της Επιτροπής Προστασίας του Ανταγωνισμού στην οποία θα υποβληθεί σχετικό αίτημα.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης