Τελευταία Νέα
Speculator

Το νομοθετικό δώρο Άδωνι σε φορέα οικονομικό φάντασμα - Πώς τα σήματα «πέταξαν» από το ΥΠΑΝ στον ΟΒΙ

Το νομοθετικό δώρο Άδωνι σε φορέα οικονομικό φάντασμα - Πώς τα σήματα «πέταξαν» από το ΥΠΑΝ στον ΟΒΙ
Άλλοι έκαναν τη δουλειά και άλλοι εισπράττουν τα λεφτά
Σχετικά Άρθρα

Στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, τον περίφημο ΟΒΙ, μεταφέρθηκε η αρμοδιότητα περί καταχώρισης σημάτων από την αρμόδια Δ/νση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (Δ/νση Σημάτων) με τον Ν. 4796/2021.
Επί της ουσίας η σχετική Δ/νση καταργείται και παραμένει μόνο η αρμοδιότητα περί "Ελληνικού Σήματος κ Υπηρεσιών".
Μαζί με την "φυγή" της αρμοδιότητας φεύγουν φυσικά και εισπράξεις εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για τα οποία η αιτιολογική έκθεση του νόμου (έκθεση Γενικού Λογιστηρίου) για ευνόητους λόγους … έκανε γαργάρα.
Αντίθετα κάνει λόγο για εξοικονόμηση δαπανών με την κατάργηση θέσεων ειδικού επιστημονικού προσωπικού ύψους 147.000 οι οποίοι ποτέ δεν εργάστηκαν και ποτέ δεν προσλήφθηκαν στην εν λόγω Υπηρεσία.

Έτοιμη δουλειά

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται είναι αν καλώς μεταφέρθηκαν τα σήματα στον ΟΒΙ. Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι είναι μια κίνηση που έχει λογική αν δεν είχαν ξοδευτεί χρήματα προκειμένου Διεύθυνση Σημάτων να αναπτύξει Πληροφοριακό Σύστημα για την υποβολή ηλεκτρονικά των εμπορικών σημάτων.
Ο ΟΒΙ έτσι χωρίς δικά του έξοδα αναλαμβάνει "έτοιμη" την Υπηρεσία δηλαδή οι υποβολές να είναι πλήρως ηλεκτρονικές και οι πληρωμές των εμπορικών σημάτων επίσης ηλεκτρονικές.
Ουσιαστικά με ένα … νόμο αποκτά μια έτοιμη ηλεκτρονική Υπηρεσία με ζεστό χρήμα που μπαίνει στα ταμεία του ΟΒΙ χωρίς καμία ανάπτυξη.

Συστηματικά χωρίς ισολογισμό

Είναι όμως ο ΟΒΙ ο κατάλληλος φορέας;
Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων θεωρεί ότι είναι το κατάλληλο ΝΠΔΔ για την δουλειά αυτή.
Είναι όμως;
Ο ΟΒΙ οφείλει κατ' έτος να συντάσσει ετήσιες οικονομικές καταστάσεις.
Στο site του OBI είναι δημοσιευμένες οι οικονομικές καταστάσεις οι οποίες παραδόξως σταματούν στις 31/12/2014. Δηλαδή οι τελευταίες νομίμως δημοσιευμένες είναι αυτές της περιόδου 01/01-31/12/2014 οι οποίες μάλιστα συντάχθηκαν μόλις την 20/03/2018.
Φαίνεται ότι η Διοίκηση του ΟΒΙ δεν έχει ενδιαφέρον στο να δημοσιεύει οικονομικές καταστάσεις και έτσι λοιπόν την τελευταία 6ετία δεν υπάρχει ενδιαφέρον από την πλευρά του Υπουργείου για το καθεστώς οικονομικής λειτουργίας του Οργανισμού.
Κατά τα άλλα είναι ο κατάλληλος οργανισμός για να πάνε τα εμπορικά σήματα ενώ δεν γνωρίζουμε την πραγματική οικονομική κατάσταση του. Δεν θα έπρεπε ο ΟΒΙ να είναι τυπικός σε αυτό το σκέλος;
Δεν φέρει ευθύνη η Διοίκησή του;
Δεν φέρει ευθύνη η πολιτική ηγεσία ως εποπτεύον Υπουργείο? Υπάρχει τελικά κάποιος που να φέρει την ευθύνη;

Ο φίλος του Άδωνι

Βέβαια στον ΟΒΙ έχει τοποθετηθεί επικεφαλής από το 2019 ο στενός συνεργάτης του κ. Άδωνι Γεωργιάδη κ. Δημήτρης Χρόνης εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος και εκ Ναυπλίου γεννηθείς και οι κακές γλώσσες αναφέρουν ότι η νομοθέτηση δεν είχε καμία άλλη σκοπιμότητα παρά του να βοηθηθεί οικονομικά ο ΟΒΙ που πνέει οικονομικά τα λοίσθια.

Νίκος Καρούτζος
Nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης