Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα βήματα Trump ο Biden: Διπλασίασε τη μαύρη λίστα με κινεζικές εταιρείες - Οργή στο Πεκίνο

Στα βήματα Trump ο Biden: Διπλασίασε τη μαύρη λίστα με κινεζικές εταιρείες - Οργή στο Πεκίνο
Οι εταιρείες αυτές κατηγορούνται πως υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες
Σχετικά Άρθρα

(upd) Στα χνάρια του Donald Trump κινείται ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο οποίος διπλασίασε τη μαύρη λίστα με τις κινεζικές εταιρείες που κατηγορούνται ότι υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτές δεν μπορούν να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις.
Ο Biden, ο οποίος ακολουθεί σκληρή στάση απέναντι στο Πεκίνο, ακολουθώντας την πολιτική Trump, τροποποίησε εκτελεστικό διάταγμα για να συμπεριλάβει στη μαύρη λίστα εταιρείες που παράγουν ή αναπτύσσουν τεχνολογίες παρακολούθησης, οι οποίες – σύμφωνα με τις ΗΠΑ - μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν όχι μόνο στην Κίνα, εναντίον της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και αντιφρονούντων, αλλά και σε όλο τον κόσμο.
«Το εκτελεστικό διάταγμα αυτό επιτρέπει στις ΗΠΑ να απαγορεύουν – με στοχευμένο τρόπο – αμερικανικές επενδύσεις σε κινεζικές εταιρείες οι οποίες πλήττουν την ασφάλεια ή τις δημοκρατικές αξίες των ΗΠΑ και συμμάχων μας» ανέφερε σε ανακοίνωση του ο Λευκός Οίκος.
Η μαύρη λίστα βάζει στο στόχαστρο τόσο εταιρείες που χρησιμοποιούν «κινεζική τεχνολογία παρακολούθησης εκτός Κίνας» όσο και την «χρησιμοποίηση (κινεζικής τεχνολογίας) για τη διευκόλυνση της καταστολής ή σοβαρών παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων», αναφερόμενη κυρίως στους Ουιγούρους.

59 εταιρείες στη μαύρη λίστα

Τη λίστα αυτή είχε καταρτίσει η κυβέρνηση Trump και δημοσιοποιήσει τον περασμένο Νοέμβριο.
Σε αυτήν συμπεριλαμβάνονταν 31 εταιρείες, που θεωρείται ότι προμηθεύουν ή υποστηρίζουν το στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα και τις υπηρεσίες ασφαλείας της Κίνας.
Πλέον, στη μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνονται 59 εταιρείες.
Στους αμερικανούς ιδιώτες και στις αμερικανικές εταιρείες που έχουν συμμετοχές ή άλλα οικονομικά συμφέροντα στις κινεζικές εταιρείες αυτές δίνεται έτσι προθεσμία ως τη 2η Αυγούστου για να διακόψουν κάθε σχέση.

Ποιους περιλαμβάνει

Η μαύρη λίστα συμπεριλαμβάνει μεγάλα ονόματα των κατασκευών, των τηλεπικοινωνιών και των τεχνολογιών όπως μεταξύ άλλων την κατασκευάστρια τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού Huawei, τη γιγαντιαία δημόσια επιχείρηση πετρελαίου CNOOC, την China Railway Construction, τις China Mobile και China Telecom, την κατασκευάστρια συστημάτων βιντεοπαρακολούθησης Hikvision κ.λ.π..
Η κυβέρνηση Biden ξεκαθαρίζει πως ήθελε να «εδραιώσει και να ενισχύσει» το διάταγμα του Trump προκειμένου «να απαγορευθούν αμερικανικές επενδύσεις στο στρατιωτικοβιομηχανικό σύμπλεγμα της ΛΔ Κίνας».
Σκοπός της είναι, επιμένει, «αμερικανικές επενδύσεις να μην υποστηρίζουν κινεζικές εταιρείες που πλήττουν την ασφάλεια ή τις αξίες των ΗΠΑ και των συμμάχων μας».

Κίνα: Χρησιμοποιείτε κάθε μέσο για να περιορίσετε τις κινεζικές επιχειρήσεις

Να αποσυρθεί άμεσα η μαύρη λίστα των ΗΠΑ με τις κινέζικες εταιρείες που κατηγορούνται υποστηρίζουν στρατιωτικές ή κατασκοπευτικές δραστηριότητες, γεγονός που συνεπάγεται ότι σε αυτές δεν μπορούν να γίνουν αμερικανικές επενδύσεις ζητά η Κίνα.
«Η αμερικανική κυβέρνηση ξεχειλώνει την ιδέα της εθνικής ασφάλειας, καταχράται την εθνική ισχύ και χρησιμοποιεί κάθε πιθανό μέσο για να καταστείλει και να περιορίσει τις κινεζικές επιχειρήσεις.
Είμαστε έντονα αντίθετοι σε αυτό» υποστήριξε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, ο οποίος ζήτησε από τις ΗΠΑ να αποσύρουν τον κατάλογο, καθώς όπως, «παραβιάζει τους νόμους της αγοράς»
«Βλάπτουν όχι μόνο τα δικαιώματα και να νόμιμα συμφέροντα των κινεζικών επιχειρήσεων, αλλά και τα συμφέροντα των επενδυτών σε όλο τον κόσμο, περιλαμβανομένων των Αμερικανών» ανέφερε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ.

Αντιπαράθεση και για την προέλευση της covid

Εν τω μεταξύ, πολεμικό παραμένει το κλίμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και για την προέλευση της covid και για το εάν αυτή είναι αποτέλεσμα διαρροής εργαστηρίου.
Σε δηλώσεις του ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγης, Anthony Fauci δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο η πανδημική κρίση, που κόστισε εκατομμύρια ζωές, να οφείλεται σε ιό που διέρρευσε από κινεζικό εργαστήριο στη κινεζική πόλη Wuhan.
Φυσικά, οι νέες δηλώσεις Fauci δεν άργησαν να πυροδοτήσουν νέα αντίδραση από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο, Donald Trump.
Όπως είπε στο αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο MSNBC το βράδυ της Τετάρτης 2 Ιουνίου ο Anthony Fauci, «δεν μπορώ να εγγυηθώ για όλα όσα έχουν συμβεί στο εργαστήριο ιολογίας της Wuhan».
Πρόσθεσε, μάλιστα:
«Προσπαθούσαμε να συλλέξουμε πληροφορίες, δεν γνωρίζαμε τι συνέβαινε.
Αυτό που δεν είχε γίνει κατανοητό είναι πως η επιστήμη αποτελεί μια δυναμική διαδικασία».
Σε ό,τι αφορά την κόντρα του με τον Trump, σχολίασε:
«Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι εκεί έξω που με μισούν για αυτό που έκανα στην περίοδο της διακυβέρνησης Trump…
Δεν στρεφόμουν, όμως, με κανέναν τρόπο κατά του Προέδρου.
«Πάντα το έλεγα, και συνεχίζω να το λέω…
Πιστεύω ακόμα ότι η πιο πιθανή διαδρομή είναι από ένα ζώο σε έναν άνθρωπο, αλλά διατηρώ ανοιχτό το μυαλό μου, πως αν υπάρχουν άλλες ρίζες του ιού, τότε θα μπορούσε να έχει προέλθει από εργαστηριακή διαρροή», συνέχισε ο Αμερικανός επιδημιολόγος.

Trump: Είχα δίκιο, η Κίνα πρέπει να πληρώσει 10 τρισεκατομμύρια δολάρια

«Υπάρχουν πολλές ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν από τον Δρα Fauci.
Η χρηματοδότηση της Wuhan από τις ΗΠΑ ξεκίνησε ανόητα από την κυβέρνηση Ομπάμα το 2014, αλλά τελείωσε υπό την κυβέρνηση Trump.
Όταν το άκουσα, είπα αμέσως όχι.
Τι ήξερε ο Δρ Fauci σχετικά με την έρευνα Gain of function;» διερωτήθηκε ο Donald Trump.
«Τώρα όλοι, ακόμη και ο λεγόμενος "εχθρός", αρχίζουν να λένε ότι ο πρόεδρος Trump είχε δίκιο για τον ιό της Κίνας, ο οποίος προέρχεται από το εργαστήριο της Ουχάν.
Η αλληλογραφία μεταξύ του Δρ. Fauci και της Κίνας αποτελεί ισχυρή απόδειξη.
Η Κίνα πρέπει να πληρώσει δέκα τρισεκατομμύρια δολάρια για την καταστροφή που προκάλεσε!». 

Το σενάριο της διαρροής

Ο Trump τα «έλεγε», ωστόσο η υπόθεση της διαρροής του ιού από εργαστήριο ήλθε για πρώτη φορά εις γνώση σε αξιωματούχους της NSC όχι από τους τραμπιστές ή από Κινέζους χρήστες των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.
Στη συνέχεια, τον Φεβρουάριο, ένα ερευνητικό έγγραφο που συνέταξαν δύο Κινέζοι επιστήμονες αντιμετώπιζε ένα θεμελιώδες ερώτημα:
Πώς προέκυψε το μυθιστόρημα της νυχτερίδας σε μια αστική περιοχή με εκατομμύρια κατοίκους;
«Ελέγξαμε την περιοχή γύρω από την αγορά θαλασσινών και εντοπίσαμε δύο εργαστήρια που διεξήγαγαν έρευνες με νυχτερίδες» αποφάνθηκαν.
Το πρώτο ήταν το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Wuhan, μόλις 280 μέτρα από την αγορά.
Το δεύτερο, έγραψαν οι ερευνητές, ήταν το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan.
«ο κορωνοϊός προήλθε πιθανώς από ένα εργαστήριο...» κατέληξαν.
VF0721_Covid_Origins_PDF-04.png
Μόλις το έγγραφο εμφανίστηκε στο Διαδίκτυο, εξαφανίστηκε, αλλά δεν διέφυγε της προσοχής των Αμερικανών αξιωματούχων.
Μέχρι τότε, ο Matthew Pottinger είχε εγκρίνει μια ομάδα κρούσης για την COVID-19, υπό τη διεύθυνση της NSC που εποπτεύει θέματα που σχετίζονται με όπλα μαζικής καταστροφής.
Ένας πολύπειρος εμπειρογνώμονας της Ασίας και πρώην δημοσιογράφος, ο Pottinger, κράτησε σκόπιμα την ομάδα μικρή, για να αποφευχθούν οι διαρροές.
Η πολιτική κατάσταση έπαιξε ρόλο στη λάσπη που χύθηκε μετά για αυτή τη θεωρία της διαρροής, δήλωσε ο Pottinger.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης