Διεθνή

Σε δεινή θέση η Vestager της Κομισιόν - Επί των ημερών της το σκάνδαλο ψηφιακής κατασκοπείας της ΕΕ, γιατί βάλει κατά Apple, Google;

Σε δεινή θέση η Vestager της Κομισιόν - Επί των ημερών της το σκάνδαλο ψηφιακής κατασκοπείας της ΕΕ, γιατί βάλει κατά Apple, Google;

Το άλυτο μυστήριο κατασκοπείας του Margrethe Vestager

Σχετικά Άρθρα
Σοβαρά ερωτήματα έχουν εγερθεί για το ρόλο της Margrethe Vestager, την Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά με την υψηλής τεχνολογίας κατασκοπεία που φέρεται να έλαβε χώρα στην Ευρώπη, ενώ η επίτροπος ήταν μεταξύ των ισχυρότερων πολιτιών της Δανίας.

Η υπόθεση έχει συγκλονίσει τη χώρα, καθώς εξετάζονται στοιχεία σχετικά με το αν η Κοπεγχάγη βοήθησε τους αμερικανούς κατασκόπους να συλλέξουν πληροφορίες από τη Γερμανία, τη Σουηδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ του 2012 και του 2014 - μια περίοδο κατά την οποία η Vestager θεωρείτο ευρέως ως η πιο σημαντική προσωπικότητα στην κυβέρνηση, ως αναπληρώτρια πρωθυπουργός.
Το παράξενο είναι ότι "σημαία" της Vestager, από όταν ανέλαβε Επίτροπος Ανταγωνισμού, είναι οι αντιμονοπωλιακές υποθέσεις κατά της Google και της Apple.
Και σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης, υπάρχουν δύο πιθανά σενάρια σχετικά με την κατασκοπία των ΗΠΑ και αμφότερα αποτελούν πολιτικό κίνδυνο.
Ήξερε για την υποτιθέμενη δραστηριότητα κατασκοπίας των ΗΠΑ μέσω δανικών εγκαταστάσεων;
Ή δεν το γνώριζε, γεγονός που εγείρει βαθύτερα ερωτήματα σχετικά με τη λογοδοσία στη δανική κυβέρνηση και τις υπηρεσίες ασφαλείας κατά τη διάρκεια των χρόνων της θητείας της.
Η Vestager ανέλαβε ρόλο στις Βρυξέλλες το 2014.

Η υπόθεση

Η αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (National Security Agency, NSA) κατασκόπευε πολιτικούς ηγέτες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της καγκελαρίου Angela Merkel, από το 2012 ως το 2014 χάρη στη βοήθεια των υπηρεσιών πληροφοριών της Δανίας, αποκάλυψαν την Κυριακή (30/5) ΜΜΕ στη χώρα αυτή και στην Ευρώπη.
Το δίκτυο της δημόσιας τηλεόρασης της Δανίας, το DR (Danmarks Radio) σε ρεπορτάζ του ανέφερε πως η NSA αξιοποιούσε τις δανικές τηλεπικοινωνιακές υποδομές προκειμένου να παρακολουθεί ηγέτες και ανώτατους δημόσιους λειτουργούς στη Γερμανία, στη Σουηδία, στη Νορβηγία και στη Γαλλία.
Για να το κάνει η NSA επωφελήθηκε από τη συνεργασία της με τη δανική στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών FE.

Κάλυψη στους κρυπτογράφους

Προς το παρόν, η Vestager δεν έχει δηλώσει κάτι.
Η μόνη δήλωσή της ήταν ότι «δεν πρέπει να κατασκοπεύει κανείς τους γείτονές τους».
Αλλά δεν απάντησε όταν ρωτήθηκε αν ήξερε για την κατασκοπία κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής της, λέγοντας μόνο ότι η νοημοσύνη δεν εμπίπτει στο επίσημο χαρτοφυλάκιο της.
«Όταν ήμουν υπουργός στη Δανία, ήμουν υπουργός οικονομίας και εσωτερικών.
Το να είναι κάποιος υπουργός Εσωτερικών της Δανίας έχει την ευθύνη για τις εκλογές και τα δημοψηφίσματα, και τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών από οικονομική και νομική άποψη.
Δεν υπάρχουν υπηρεσίες πληροφοριών μέσα στις [ευθύνες] που ρωτάτε», απάντησε σε ερώτηση για το αν ήξερε για την κατασκοπία.

Διόλου περιορισμένος ο ρόλος της Vestager

Η δυσκολία με την απάντηση της Vestager σχετικά με τα όρια της υπουργικής της αρμοδιότητας είναι ότι αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ότι είχε μεγάλη επιρροή στην κυβέρνηση της Helle Thorning-Schmidt για την περίοδο 2011-2015 που έφτασε πολύ πέρα ​​από το επίσημο χαρτοφυλάκιο της.
Παρά το γεγονός ότι ήταν ηγέτης του μικρότερου κόμματος, βαθμολογήθηκε ως η πιο πολιτικός με τη μεγαλύτερη επιρροή από την Thorning-Schmidt σε μια προσεκτικά παρακολουθούμενη κατάταξη του 2012 από το altinget.dk, έναν ιστότοπο για τους Δανούς πολιτικούς.
Βέβαια, οι αναλυτές των Δανών δήλωσαν ότι θα μπορούσε να είναι ότι ο ανώτερος ρόλος της Vestager στην κυβέρνηση εξακολουθεί να μην συνεπάγεται πρόσβαση σε εξαιρετικά ευαίσθητες επιχειρησιακές πληροφορίες.
Αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο ότι η Thorning-Schmidt το απέκρυψε από αυτήν, ή επειδή η Thorning-Schmidt επίσης δεν γνώριζε για την υποτιθέμενη επιχείρηση τη NSA, πιθανώς επειδή οι υπηρεσίες πληροφοριών το απέκρυψαν από αυτήν.

Η υπόθεση δεν έκλεισε

Με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιδιώκει να προωθήσει τη νέα ρύθμιση με την επιτήρηση και την εμπιστευτικότητα των δικτύων επικοινωνίας, οι ευρωβουλευτές ζητούν τη θέση και την εμπλοκή της Vestager στους ισχυρισμούς κατασκοπίας των ΗΠΑ και της Δανίας.
Προς το παρόν, το μεγαλύτερο μέρος της πίεσης έχει πέσει στον σημερινό υπουργό Άμυνας της Δανίας Trine Bramsen, ο οποίος βρίσκεται σε αυτή τη θέση από το 2019.

Ανάγκη για μία συμφωνία «μη κατασκοπείας» με τις ΗΠΑ

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια στιγμή που βελτιώνονται οι σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ και μπορεί να οδηγήσουν σε εκκλήσεις για μία συμφωνία με τις ΗΠΑ η οποία θα δεσμεύει τις δύο πλευρές κατά της κατασκοπείας.
«Με μια συμφωνία που θα αποτρέπει την κατασκοπεία μεταξύ των κρατών μελών, θα ήταν ευκολότερο να πλησιάσουμε τις ΗΠΑ», δήλωσε ο Neumann, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ έχουν κλονίσει την εμπιστοσύνη της Ε.Ε. με το σκάνδαλο του 2013.
Το σκάνδαλο ξέσπασε το καλοκαίρι του 2013 καθώς η Γερμανία προετοιμαζόταν για τις ομοσπονδιακές εκλογές, όταν προέκυψε ότι η Merkel και ο Peer Steinbrück (SPD) είχαν βρεθεί στο στόχαστρο της αμερικανικής κατασκοπείας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης