Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ανεβαίνει ο πήχης για την ελληνική οικονομία - Στο στοίχημα του τουρισμού θα κριθεί η ανάκαμψη

Ανεβαίνει ο πήχης για την ελληνική οικονομία  - Στο στοίχημα του τουρισμού θα κριθεί η ανάκαμψη
Σε νέα υψηλότερη βάση μπαίνουν οι προβλέψεις για την φετινή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή
Σχετικά Άρθρα
Σε νέα υψηλότερη βάση μπαίνουν οι προβλέψεις για την φετινή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας μετά την ανακοίνωση των στοιχείων από την Ελληνική Στατιστική Αρχή που ανέτρεψαν τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αλλά και άλλων οικονομικών οργανισμών για ύφεση άνω του 10% το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η αναπάντεχα ρηχή ύφεση του 2,3% σε συνδυασμό με τους πρόδρομους δείκτες για τις βασικές συνιστώσες του ΑΕΠ δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία στο οικονομικό επιτελείο που «δεν πετάει στα σύννεφα» αναγνωρίζοντας την δυσκολία επίτευξης του νέου αναθεωρημένου στόχου για μεγέθυνση του ΑΕΠ κατά 3,6% ολόκληρο το 2021.
Είναι χαρακτηριστική η δήλωση του υπουργού Οικονομικών Χ. Σταικούρα για «τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε ακόμη μπροστά μας» για «να διασφαλίσουμε την ταχύτερη δυνατή ανάταξη της οικονομίας και την επίτευξη ισχυρής, διατηρήσιμης, έξυπνης και κοινωνικά δίκαιης ανάπτυξης».
Η ρευστότητα και οι εστίες κινδύνου για τους «κινητήρες» της ανάκαμψης παραμένουν.
Ουδείς μπορεί να προβλέψει με ασφάλεια την πορεία της πανδημίας που θα επηρεάσει καθοριστικά το κλίμα στην οικονομία και την ψυχολογία των νοικοκυριών.
Το ερώτημα είναι αν και πόσο θα ενισχυθεί η καταναλωτική δαπάνη με την συμβολή και μέρους από το μαξιλάρι των καταθέσεων ύψους 24 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε την εποχή της πανδημίας και συνεπώς ο βαθμός αναθέρμανσης του τζίρου στην αγορά.

Οι καταλύτες της ανάπτυξης

Σε πρόσφατη μελέτη της Εθνικής Τράπεζας για τους καταλύτες της ανάπτυξης επισημαίνεται ότι η «η πρωτόγνωρη, για την τελευταία δεκαετία, αύξηση της αποταμίευσης των νοικοκυριών συντείνει στην ύπαρξη ακόμη μεγαλύτερου περιθωρίου αύξησης του ΑΕΠ, μέσω ενεργοποίησης αυτής της αδρανούς ζήτησης, όταν οι επιδημιολογικές συνθήκες το επιτρέψουν και η αβεβαιότητα αρθεί».
Επισημαίνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η ιδιωτική κατανάλωση θα αυξηθεί κατά 2,6% τo 2021.
Επίσης θολό παραμένει το τοπίο για το τουρισμό καθώς τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα με πιο νωπό την απόφαση της Βρετανίας να θέσει την Ελλάδα σε τουριστική καραντίνα έως τις 21 Ιουνίου επιφέροντας πλήγμα στις ειsπράξεις του Ιουνίου δεδομένου ότι μετά τους Γερμανούς οι Βρετανοί είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή εσόδων.
Το 2019 ήρθαν στη χώρας μας 3,5 εκατομμύρια τουρίστες από τη Βρετανία με τις εισπράξεις να διαμορφώνονται στα 2,5 δις. ευρώ
Το Δημοσιονομικό Συμβούλιο σημειώνει ότι το σενάριο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,6% το 2021 έχει στηριχθεί στη σημαντική ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων.
Ωστόσο ακόμα δεν είναι εμφανές σε τι ύψος θα κυμανθεί η ζήτηση από το εξωτερικό για το «ελληνικό τουριστικό προϊόν», το 2021.

Ο ρόλος του τουρισμού

Η θετική πορεία του τουρισμού, υπόκειται στην αβεβαιότητα των διεθνών υγειονομικών εξελίξεων αφενός και, αφετέρου, υπάρχουν κάποια αρνητικά μηνύματα που αφορούν ειδικά στην Ελλάδα και είναι πιθανό να επηρεάσουν τις αφίξεις τουριστών.
Τέτοια παραδείγματα είναι η μη συμπερίληψη της Ελλάδας στην «πράσινη λίστα» του Ηνωμένου Βασιλείου που περιλαμβάνει τουριστικούς προορισμούς ασφαλείς από επιδημιολογικής άποψης και η ταξιδιωτική οδηγία της κυβέρνησης των ΗΠΑ, η οποία συμπεριέλαβε την Ελλάδα στη λίστα των χωρών «επιπέδου 4», τις οποίες οι Αμερικανοί πολίτες συμβουλεύονται να αποφεύγουν, λόγω πανδημίας, στα ταξίδια τους.
Μία ανάκαμψη των τουριστικών εισπράξεων μικρότερη του αναμενόμενου θα συγκρατήσει την αύξηση του ΑΕΠ και ως εκ τούτου αποτελεί μία σημαντική αβεβαιότητα για την επίτευξη του στόχου που έχει τεθεί για τη μεγέθυνση το 2021.
Την ίδια ώρα οι αναλυτές της Εθνικής Τράπεζες εκτιμούν ότι η ώθηση στο ΑΕΠ το 2021 από την αναμενόμενη βελτίωση των συνθηκών στον τουριστικό τομέα εκτιμάται ότι θα υπερβεί τις 1,8 ποσοστιαίες μονάδες αντανακλώντας την αύξηση των τουριστικών εσόδων κατά 80% ετησίως ή κατά 3,4 δις ευρώ υψηλότερα από το 2020, με τα ανοδικά περιθώρια να είναι ακόμη μεγαλύτερα.

Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης

Το άλλο ζητούμενο είναι ο χρόνος εισροής, το ύψος των πόρων από το Ευρωπαικό Ταμείο Ανάκαμψης και η αποτελεσματική αξιοποίηση τους δεδομένων των αυστηρών κανόνων στην έγκριση και υλοποίηση των έργων και του αμαρτωλού παρελθόντος της χώρας στη διαχείριση των κοινοτικών κονδυλίων.
Το οικονομικό επιτελείο ποντάρει στα πολλαπλασιαστικά οφέλη του Ταμείου στην οικονομία με την κινητοποίηση μεγάλου όγκου επενδύσεων βάζοντας το πήχη για της αύξησης στο 7%.
Επίσης κρίσιμοι παράγοντες για το ρυθμό ανάκαμψης είναι η διασφάλιση επαρκούς ρευστότητας στην οικονομία μέσω των χρηματοοικονομικών εργαλείων από τα κοινοτικά προγράμματα και της τραπεζικής δανειοδότησης καθώς και οι συνθήκες στην αγορά μετά την απόσυρση των παραδοσιακών μέτρων στήριξης (ειδικά επιδόματα και αποζημιώσαεις, επιστρεπτέες προκαταβολές, αναστολές πληρωμών για οφειλές στο Δημόσιο και τις τράπεζες κ.α) καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να εκδηλωθεί κύμα πτωχεύσεων κυρίως στο χώρο των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που θα οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.
Σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι δημοσιονομικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης με την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου στοχευμένων μέτρων στήριξης όπως τα ειδικά προγράμματα για τη χρηματοδότηση του τουρισμού και της εστίασης καθώς και το φορολογικό πακέτο με την αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου και των ασφαλιστικών εισφορών και την επιδότηση του μη μισθολογικού κόστους.
Εκτιμάται ότι ο συνδυαστικά οι παραπάνω παρεμβάσεις θα δώσουν ώθηση στο ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ το 2021 της τάξης του 1,4%.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης