Τελευταία Νέα
Πολιτική

Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους, όλα τα σενάρια – Πέτσας: Στα μέσα του Ιουνίου οι αποφάσεις

Έρχονται προνόμια για τους εμβολιασμένους, όλα τα σενάρια – Πέτσας: Στα μέσα του Ιουνίου οι αποφάσεις

Τα προνόμια των εμβολιασμένων στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης

Σειρά προνομίων έρχεται για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, έχοντας λάβει και τις δύο δόσεις.
Ήδη, στην κυβέρνηση η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και ένα μήνα, όπως αποκάλυψε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος και ανέφερε ότι τα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Έτσι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας, να μπαίνουν σε κλειστούς  χώρους, όπως γυμναστήρια, θέατρα, κλπ, χωρίς μάσκες.
Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η συζήτηση και για την μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από όσους έχουν εμβολιαστεί

Πέτσας: Προνόμια σε όσους εμβολιάζονται

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας», ανέφερε ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας.
Ο κ. Πέτσας μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ επισήμανε πως εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια, πλέον πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους.
Μάλιστα, ανέφερε ότι αυτό είναι κάτι που συζητείται εδώ και ένα μήνα.
Εκτίμησε ότι στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.
Σε ό,τι αφορά τα προνόμια για όσους εμβολιάζονται, μίλησε για μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας, δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί τώρα και θα ανοίξουν και παρόμοιες ελευθερίες.

Η συζήτηση

Έχει ανοίξει πλέον στην κυβέρνηση η συζήτηση για τα προνόμια που μπορεί να δοθούν σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους κατά της Covid-19, αλλά και του χρόνου που μπορεί να βγάλουν τις μάσκες, αρχικά σε εξωτερικούς χώρους.
Χρονικά, αυτό τοποθετείται τον Αύγουστο, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews , ενώ τα προνόμια αφορούν το φθινόπωρο, καθώς τότε θα έχει χτιστεί το τείχος ανοσίας και θα υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα στους κλειστούς χώρους.
Μάλιστα, τα επόμενα 24ωρα πρόκειται να διεξαχθεί η πρώτη τηλεδιάσκεψη των ειδικών, στην οποία θα συμμετέχουν και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, προκειμένου να εξετάσουν μια σειρά προνομίων που θα δοθούν σε όσους πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.
Σκοπός μάλιστα είναι τα προνόμια αυτά να λειτουργήσουν και ως κίνητρα, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι σχεδόν σε όλες τις ηλικιακές ομάδες υπάρχει σημαντικό ποσοστό πολιτών που διστάζει να εμβολιαστεί.

Τα σενάρια

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχει μια σειρά προτάσεων για όσους έχουν εμβολιαστεί ή πρόκειται να το κάνουν το επόμενο διάστημα.
Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και εξετάζονται, σύμφωνα με την  Realnews, αφορούν τα εξής:
-Οι εμβολιασμένοι, εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά και το επιτρέπουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, θα μπορούν το φθινόπωρο να μπαίνουν ελεύθερα στους εσωτερικούς χώρους, στα καφέ, εστιατόρια, μπαρ, χώρους αναψυχής και διασκέδασης, ενώ ενδέχεται να μην υπάρχει αριθμητικό όριο καθήμενων ανά τραπέζι.
Αντιθέτως, εάν κάποιοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, κάτι που θα αποδεικνύεται από το πιστοποιητικό για να μπουν στους χώρους αυτούς, ίσως να υποχρεωθούν σε τεστ μοριακού ελέγχου, rapid test και self test.
Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο σε κάποιους κλάδους, όπως η εστίαση και τα κέντρα διασκέδασης, σύμφωνα με πηροφορίες του δημοσιεύματος, να υπάρχει ισχυρή προτροπή στο προσωπικό να εμβολιαστεί μέχρι τις αρχές του φθινοπώρου, εαν δεν το έχει κάνει. 
- Θα μπορούν να προσέρχονται οι εμβολιασμένοι χωρίς μάσκες στα γυμναστήρια ή ακόμα στα σινεμά και στα θέατρα, που είναι κλειστοί χώροι, ενώ οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να υποβάλλονται τουλάχιστον σε self test.
-Να μπορούν να μετακινηθούν χωρίς τη διενέργεια μοριακού ελέγχου τις τελευταίες 72 ώρες ή rapid test και self test, στο εσωτερικό και στο εξωτερικό μέσω του πράσινου πιστοποιητικού. 
- Να μην χρειάζεται να κάνουν self test οι εργαζόμενοι τόσο στον δημόσιο, όοσ και στον ιδιωτικό τομέα για να προσέλθουν στον χώρο εργασίας τους.Σημειώνεται όιτ αυτό ήδη συζητείται και μπορεί να εφαρμοστεί και μέσα στον Ιούνιο.

Για εξωτερικούς χώρους

 Μπορεί να έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για την μη χρήσης μάσκας σε εξωτερικούς χώρους από όσους έχουν εμβολιαστεί, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται ότι θα εφαρμοστεί πριν από το τελευταίο 10ήμερο του Ιουλίου, καθώς οι ειδικοί θέλουν να έχει χτιστεί ένα πρώτο τείχος ανοσίας μέχρι τότε, ενώ υπάρχουν φόβοι να σταλεί λανθασμένο μήνυμα ότι τελειώσαμε με την πανδημία.
Το επικρατέστερο σενάριο είναι να αφαιρεθούν οι μάσκες από το τελευταίο 10ημερο του Ιουλίου και μετά.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης