Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor’s: Αξιολόγηση με CCC- των ομολογιών Additional Tier 1 της Πειραιώς

Standard & Poor’s: Αξιολόγηση με CCC- των ομολογιών Additional Tier 1 της Πειραιώς

H Standard & Poor’s αξιολόγησε με CCC- τις ομολογίες Additional Tier 1 της Πειραιώς Holdings

Σχετικά Άρθρα

Η Τράπεζα Πειραιώς θα επιχειρήσει την πρώτη έκδοση ομολογιών Additional Tier I, μειωμένης εξασφάλισης, στο πλαίσιο της προσπάθειας πλήρους εξυγίανσης του ισολογισμού της και της περαιτέρω κεφαλαιακής της ενίσχυσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης S&P Global Ratings επιβεβαίωσε την αξιολόγηση CCC- για την έκδοση.
Η βαθμολογία αντικατοπτρίζει το υψηλό επίπεδο κινδύνου αθέτησης των Additional Tier I.
Αντίθετα με τα ομόλογα υψηλής εξασφάλισης (senior bonds), η S&P διατυπώνει ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο θα μπορούσε να υπάρξει παράλειψη πληρωμής του κουπονιού AT1, χωρίς μάλιστα να έχει προκύψει κάποια προηγούμενη σχετική αναστάτωση. 
Σε ό,τι αφορά τους όρους και τις συνθήκες, η Πειραιώς θα μπορούσε να αθετήσει την πληρωμή του κουπονιού σε περίπτωση που υπάρξει ανάλογη οδηγία από την αρμόδια εποπτική αρχή.
Η αναστολή πληρωμής είναι υποχρεωτική αν το ποσό των διανεμήσιμων αντικειμένων δεν επαρκεί για την κάλυψη των πληρωμών άλλων κουπονιών ή εάν η τράπεζα δεν συμμορφώνεται με τις ελάχιστες κανονιστικές απαιτήσεις φερεγγυότητας (solvency). 
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, ο υψηλότερος κίνδυνος αθέτησης απορρέει από τα σχετικά περιορισμένα κεφάλαια της Πειραιώς σε σύγκριση με τις απαιτήσεις της κανονιστικής αρχής.
Όπως αναμένεται, η τράπεζα θα διατηρήσει ένα μάξιμουμ διανεμόμενο buffer για το 2021 - διαμορφώθηκε στις 165 μονάδες βάσης (bps) στα τέλη του 2020 και κοντά στα 300 bps στα τέλη Μαρτίου 2021. 

Η Πειραιώς έχει αθετήσει πληρωμές

Για να δικαιολογήσει την επιφύλαξή της, η S&P υπενθυμίζει την αθέτηση πληρωμών εν σχέσει με το κουπόνι ομολογιών (CoCo) ύψους 2 δισεκ. ευρώ δύο φορές τα τελευταία τρία χρόνια, με αποτέλεσμα τα CoCo να μετατραπούν σε μετοχές.
Για αυτούς τους λόγους, ο οίκος καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος αθέτησης των AT1 είναι σύμφωνος με την αξιολόγηση «CCC +»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης