Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη: «Μαγειρεύεται» από Σκυλακάκη κατάργηση του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ - Μυστικές συναντήσεις με καναλάρχες

Αποκάλυψη: «Μαγειρεύεται» από Σκυλακάκη κατάργηση του 2% υπέρ ΕΔΟΕΑΠ - Μυστικές συναντήσεις με καναλάρχες
Μυστικές συναντήσεις πραγματοποιούνται μεταξύ του Θόδωρου Σκυλακάκη με μεγαλοκαναλάρχες με αντικείμενο την εργοδοτική εισφορά 2%
Σχετικά Άρθρα

Μυστικές συναντήσεις πραγματοποιούνται σύμφωνα με πληροφορίες την τελευταία περίοδο μεταξύ του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Θόδωρου Σκυλακάκη με μεγαλοκαναλάρχες τηλεοπτικών σταθμών συνδρομητικής και ελεύθερης λήψης με αντικείμενο την εργοδοτική εισφορά 2% που επιβάλλεται με το νόμο 4498/2017 επί του κύκλου εργασιών των μέσων ενημέρωσης και αποτελούν πόρο του ΕΔΟΕΑΠ.
Οι καναλάρχες ζητούν πιεστικά την κατάργηση της εργοδοτικής εισφοράς του 2% παρά το γεγονός ότι προσέφυγαν στο ΣτΕ εναντίον της εισφοράς και προσφυγές απερρίφθησαν στο σύνολό τους.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι έχουν λάβει υπόσχεση ικανοποίησης του αιτήματός τους από τον κ. Σκυλακάκη ενώ δεν είναι γνωστό αν το Μέγαρο Μαξίμου είναι ενήμερο για τις προθέσεις και τις επιδιώξεις που υπάρχουν και αν τελικά οι συναντήσεις θα παράξουν αποτέλεσμα.
Προκαλεί δε εντύπωση το γεγονός ότι ενώ αρμόδιο για τον ΕΔΟΕΑΠ είναι κυρίως το Υπουργείο Εργασίας εμφανίζεται να εμπλέκεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Ξαφνικός θάνατος

Αξίζει να σημειωθεί ότι τυχόν κατάργηση του πόρου του 2% θα οδηγήσει ουσιαστικά σε θάνατο τον ΕΔΟΕΑΠ, το ασφαλιστικό ταμείο όλων των εργαζόμενων στα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά τη θεσμοθέτηση του πόρου.
Προηγουμένως είχαν προηγηθεί ισχυροί κλυδωνισμοί καθώς με το νόμο Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό είχε καταργηθεί το Αγγελιόσημο με αποτέλεσμα τότε ο Οργανισμός να βρεθεί ένα βήμα πριν από το κλείσιμο.
Επισημαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει κινητικότητα των Ενώσεων των εργαζομένων στα ΜΜΕ οι οποίες προφανώς δεν έχουν πάρει είδηση τι ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο.
Ωστόσο σε περίπτωση κατάργησης του 2% είναι προφανές ότι θα υπάρξει συσπείρωση των εργαζομένων στα ΜΜΕ και εκδήλωση σφοδρών αντιδράσεων καθώς στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων στον κλάδο τα τελευταία χρόνια θα προστεθεί και ένα ακόμα πιο ισχυρό πλήγμα στα ασφαλιστικά τους δικαιώματα τα οποία αποτέλεσαν προϊόν διαβούλευσης και συμφωνίας με τις εργοδοτικές οργανώσεις πολλές εκ των οποίων ενώ αρχικά συμφώνησαν στη θεσμοθέτηση του 2% στη συνέχεια υπαναχώρησαν και προχώρησαν σε προσφυγές.
Σημειώνεται ότι τυχόν κατάργηση του 2% θα ικανοποιήσει και τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης τα οποία παραβιάζοντας το νόμο δεν πλήρωναν επί χρόνια και μετά την απόφαση του ΣτΕ ήλθε η κυβέρνηση να τους επιδοτήσει τις εισφορές και τους δώσει δυνατότητα 72 δόσεων επιβραβεύοντας ουσιαστικά την ανομία.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης