Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σφαγή για τα οικονομικά της ΝΔ - Πλήρης εξορθολογισμός επί Μητσοτάκη - Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα

Σφαγή για τα οικονομικά της ΝΔ - Πλήρης εξορθολογισμός επί Μητσοτάκη - Επίκαιρη ερώτηση Τσίπρα
Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν από 9 εκατομμύρια το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020 αναφέρει η ΝΔ
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Οξεία αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τα χρέη του κυβερνώντος κόμματος με τη μεν ΝΔ να κάνει λόγο για πλήρη εξορθολογικό των οικονομικών της επί της προεδρίας Μητσοτάκη και τη δε αξιωματική αντιπολίτευση να την χαρακτηρίζει στρατηγικό κακοπληρωτή που λειτουργεί αυγατίζοντας τα χρέη της και φεσώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.
Είχε προηγηθεί η απάντηση της ΝΔ στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ
αλλά και σε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για τεράστια αύξηση του χρέους της ΝΔ επί της αρχηγίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο κ.Μητσοτάκης προχώρησε στον πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος.
Σε δημοσίευμα της Εφημερίδας των Συντακτών αναφέρεται πως από τα 343 εκατομμύρια ευρώ που είναι τα συνολικά χρέη της ΝΔ, τα 118 εκατομμύρια ευρώ δημιουργήθηκαν την τελευταία 4ετία, ενώ και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό με θέμα «Διαχειριστική διαφάνεια και οικονομική εξυγίανση των οικονομικών των πολιτικών κομμάτων».
Ο κ.Τσίπρας ρωτά τον κ.Μητσοτάκη για ποιο λόγο αυξήθηκαν κατά τουλάχιστον 34 εκατομμύρια ευρώ οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ προς τις τράπεζες το 2020 ενώ ζητά να μάθει ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ.

ΝΔ: Πλήρης εξορθολογισμός επί Μητσοτάκη

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αμέσως μετά την ανάληψη της αρχηγίας της Νέας Δημοκρατίας, το 2016, προχώρησε σε πλήρη εξορθολογισμό των οικονομικών του κόμματος.
Οι λειτουργικές δαπάνες μειώθηκαν δραστικά από 9 εκατ. ευρώ το 2015 σε 3,1 εκατ. το 2020.
Όλες οι τρέχουσες υποχρεώσεις εξοφλούνται κανονικά, οι παλαιότερες οφειλές σε προμηθευτές μειώνονται σημαντικά, οι ρυθμίσεις σε οφειλές προμηθευτών τηρούνται ευλαβικά και δεν υπάρχουν οφειλές στο δημόσιο, ενώ στις Τράπεζες, έναντι των δανείων, έχει εκχωρηθεί σημαντικό ποσοστό της κρατικής χρηματοδότησης» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΝΔ.

Θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα από το 2016

«Αποτέλεσμα του εξορθολογισμού είναι ότι η Νέα Δημοκρατία έχει από το 2016 θετικό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Επίσης στο πλαίσιο διάταξης που προβλέπεται στο Καταστατικό της από το 2016, η Νέα Δημοκρατία δεν επιτρέπεται να δανείζεται από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Και φυσικά δεν έχει δανειστεί.
Στον ετήσιο δημοσιευμένο απολογισμό υπάρχει συγκεκριμένη γραμμή με την ένδειξη “Αναλήψεις δανείων” που πάντα έχει ποσό 0.
Αποκλειστικός λόγος αύξησης των δανειακών υποχρεώσεων της Νέας Δημοκρατίας είναι οι ετήσιοι τόκοι.
Το 2016 οι τόκοι ανήλθαν σε 27,5 εκατ. Ευρώ, το 2017 σε 27,6 εκατ. ευρώ, το 2018 σε 30,6 εκατ. ευρώ, το 2019 σε 34,2 εκατ. ευρώ και το 2020 σε 38,1 εκατ. ευρώ.
Επομένως το σύνολο των τόκων την τελευταία πενταετία ανήλθε σε 158 εκατ. ευρώ.
Αυτός είναι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο εμφανίζεται αύξηση του τραπεζικού δανεισμού στα 342 εκατ. ευρώ σήμερα. Αυτή είναι η αλήθεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ενδιαφέρεται γι’ αυτήν αλλά για τις εντυπώσεις» καταλήγει στην ανακοίνωση της η ΝΔ.

ΣΥΡΙΖΑ: Στρατηγικός κακοπληρωτής η ΝΔ – Λειτουργεί αυγατίζοντας συνεχώς τα χρέη της

Στρατηγικό κακοπληρωτή που λειτουργεί αυγατίζοντας συνεχώς τα χρέη της και φεσώνοντας τους Έλληνες πολίτες χαρακτηρίζει τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στην ανακοίνωση του κυβερνώντος κόμματος.
«Η ΝΔ επιβεβαιώνει πλέον επισήμως με την ανακοίνωσή της, ότι αποτελεί τον υπ' αριθμόν 1 στρατηγικό κακοπληρωτή στη χώρα, αφού συνειδητά συνεχίζει να λειτουργεί δίχως καμία επίπτωση αυγατίζοντας συνεχώς τα χρέη της και φεσώνοντας τους Έλληνες φορολογούμενους.
Ο κ. Μητσοτάκης, που πουλάει δήθεν επιτελική επάρκεια στη διαχείριση των οικονομικών της χώρας, παρέλαβε τα χρέη της ΝΔ στις τράπεζες στα 216 εκατ. ευρώ και τα έχει εκτοξεύσει στα 342 εκατ.
Η κυνική ομολογία της ΝΔ ότι κάθε χρόνο οι τόκοι των χρεών της αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο, ξεπερνώντας πλέον σε ετήσια βάση τα 35 εκατ. ευρώ, αποτελεί παραδοχή ότι δεν θα τα ξεπληρώσει ποτέ παρά μόνο ίσως σε είδος με χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις τους τραπεζίτες, αφού λογιστικά τα χρέη θα διογκώνονται επ' αόριστον.
Όσο για την οικονομική ασφυξία από τα «πανωτόκια», αν έχει το θράσος ο κ. Μητσοτάκης, ας πει τον πόνο του σε κάποιον εργαζόμενο ή έμπορο, που έχει χάσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και τώρα ετοιμάζεται να χάσει και το σπίτι του από τον νέο πτωχευτικό νόμο της ΝΔ.
Περιμένουμε τουλάχιστον ο κ. Μητσοτάκης να έχει την πολιτική αξιοπρέπεια να αναλάβει τη θεσμική του ευθύνη και να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτηση του κ. Τσίπρα.
Να μην κρυφτεί εκ νέου, αυτή τη φορά ως κοινός μπαταχτσής οφειλέτης» αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας: Πρόκληση για χιλιάδες δανειολήπτες

Για το θέμα αυτό ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας πως μέσα σε έναν χρόνο οι δανειακές υποχρεώσεις της ΝΔ αυξήθηκαν κατά 11% μέσα σε έναν χρόνο, αναφέροντας παράλληλα πως είναι «πρόκληση για χιλιάδες Έλληνες δανειολήπτες η ασυλία του τραπεζικού δανεισμού της ΝΔ».

Η επίκαιρη ερώτηση

«Η δημοσιοποίηση των ισολογισμών των πολιτικών κομμάτων για το έτος 2020, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία, έφερε για ακόμη μια φορά στο προσκήνιο το ζήτημα της εξαιρετικά προβληματικής οικονομικής κατάστασης συγκεκριμένων κομμάτων και, ιδίως το θέμα του τραπεζικού τους δανεισμού, ο οποίος για το κυβερνών κόμμα της ΝΔ ανέρχεται πλέον στο αστρονομικό ποσό των 342.950.583,94 ευρώ.
Παρά τις προσπάθειες της περιόδου 2015- 2019 για την οικονομική εξυγίανση και τη διαφάνεια στην οικονομική διαχείριση των κομμάτων και σε πλήρη αντίθεση με τις διακηρύξεις του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωνε υπερήφανος που κατάφερε να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του κόμματός του, η ΝΔ αποδεικνύεται ότι συνεχίζει την ίδια «αμαρτωλή» πολιτική του παρελθόντος.
Παρά το γεγονός ότι αύξησε τα καθαρά έσοδά της μεταξύ 2019 και 2020, καθώς και τον βαθμό παγιοποίησης και την ταμειακή της ρευστότητα, εμφανίζεται να έχουν αυξηθεί οι δανειακές υποχρεώσεις της προς τις τράπεζες κατά 34.285.291,72 ευρώ, δηλαδή κατά 11%, μέσα σε έναν μόνο χρόνο!
Πρόκειται για μία κατάσταση που αποτελεί, όπως είναι προφανές, μία νάρκη διαρκείας στα θεμέλια της πολιτικής ζωής του τόπου και της υγιούς λειτουργίας της δημοκρατίας, καθώς εγείρει ζητήματα διαφάνειας και ανεξαρτησίας των πολιτικών κομμάτων, και μάλιστα του κόμματος που αυτή τη στιγμή διαχειρίζεται τις τύχες της χώρας.
Αποδεικνύεται ότι για ένα μέρος του πολιτικού συστήματος το πρόβλημα είναι δομικό και, όπως φαίνεται από τον πρόσφατα δημοσιευμένο ισολογισμό του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζεται και διευρύνεται.
Την ίδια στιγμή, οι οικονομικές επιλογές της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας αποτελούν ευθεία πρόκληση προς το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Πρόκληση, προς τους χιλιάδες μικρομεσαίους δανειολήπτες και δανειολήπτριες, που βλέπουν με τρόμο την έναρξη ισχύος του νέου πτωχευτικού νόμου (ν. 4738/2020 "Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας και άλλες διατάξεις"), ο οποίος εξισώνει τα απλά φυσικά πρόσωπα με εμπόρους και επιχειρηματίες, καταργεί κάθε είδους προστασία της πρώτης κατοικίας και αφήνει κάθε υπερχρεωμένο πολίτη αντιμέτωπο με τον κίνδυνο ρευστοποίησης του συνόλου της περιουσίας του, με απλή αίτηση των πιστωτών του.
Αλλά και πρόκληση προς τις χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά, που αντιμετώπισαν την τελευταία χρονιά τεράστια προβλήματα ρευστότητας, αντιλαμβάνονται ωστόσο ότι η «κάνουλα» του τραπεζικού δανεισμού παραμένει γι’ αυτούς κλειστή ή συνοδεύεται από ιδιαίτερα επαχθείς, αν όχι απαγορευτικές, προϋποθέσεις.

Ερωτάται ο Πρωθυπουργός

  1. Για ποιον λόγο εμφανίζεται αύξηση των δανειακών υποχρεώσεων του κυβερνώντος κόμματος προς τις τράπεζες το 2020 κατά 34.285.291,72 ευρώ, ενώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια της δήθεν εξυγίανσης το χρέος της Νέας Δημοκρατίας αυξήθηκε κατά περίπου 118 εκατομμύρια ευρώ;
  2. Ποιες είναι οι υφιστάμενες ρυθμίσεις του συνόλου των δανειακών υποχρεώσεων της ΝΔ, ποιοι οι όροι και οι προϋποθέσεις των ρυθμίσεων αυτών και για ποιόν λόγο αρνείται μέχρι σήμερα να τις δημοσιοποιήσει;»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης