Τελευταία Νέα
Οικονομία

Σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου για 2,5 δισ. προχωρά ο ΟΔΔΗΧ - Το επιτόκιο 0,91%, στα 18 δισ. οι προσφορές

Σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου για 2,5 δισ. προχωρά ο ΟΔΔΗΧ - Το επιτόκιο 0,91%, στα 18 δισ. οι προσφορές

Η έκδοση θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιουνίου 2021, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς και με βάση τους κανόνες ICMA

Σχετικά Άρθρα

Σε επανέκδοση 10ετούς ομολόγου προχωρά το ελληνικό Δημόσιο με στόχο να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, στο πλαίσιο χρηματοδότησης των αναγκών του προϋπολογισμού.
Πρόκειται για 10ετές ομόλογο λήξης Ιουνίου 2031, το οποίο είχε εκδοθεί στις αρχές του έτους.
Το επιτόκιο της έκδοσης αναμένεται να διαμορφωθεί περίπου στο 0,91% από 0,88% που είναι η τρέχουσα απόδοση του 10ετούς ομολόγου, ενώ οι προσφορές αναμένεται να φτάσουν τα 18 δισ., υπερκαλύπτοντας το ποσό λίγο πάνω από 7 φορές.
Με την νέα έξοδο στις αγορές το Δημόσιο, όπως τονίζει τραπεζικό στέλεχος στο Bankingnews, το Δημόσιο επιχειρεί να πετύχει δυο στόχους: να μειώσει αφενός το κόστος του δανεισμού και αφετέρου να επεκτείνει την μέση διάρκεια των ομολόγων.
Εξάλλου, με το δεύτερο στόχο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα είναι η αύξηση του ΑΕΠ με υψηλότερους ρυθμούς απο τον δανεισμό.

Η ανακοίνωση από τον ΟΔΔΗΧ

Η Ελληνική Δημοκρατία, με αξιολόγηση Ba3 / BB / BB / BBL (Moody's stb./S&P pos./Fitch stb./DBRS stb.), ανέθεσε στην BNP Paribas, στην Deutsche Bank, στην Goldman Sachs Bank Europe SE, στην HSBC, στην JP Morgan και την Nomura ως Joint Lead Managers την επανέναρξη των υφιστάμενων ομολόγων λήξεως στις 18 Ιουνίου 2031 (ISIN GR0124037715).
Η έκδοση θα ξεκινήσει στο εγγύς μέλλον, υπό τον όρο των συνθηκών της αγοράς και με βάση τους κανόνες ICMA.

Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews

Δάνεια και ομόλογα που σχεδιάζουν να αντλήσουν από τις αγορές Δημόσιο, εισηγμένες και ναυτιλιακές - Νέα δημοπρασία 10ετούς

Σε διαρκή τετ α τετ με τις διεθνείς αγορές για την άντληση κεφαλαίων βρίσκονται τις τελευταίες εβδομάδες Τράπεζες, επιχειρήσεις, αλλά και η Ελληνική Δημοκρατία.
Εν μέσω των παρουσιάσεων της αύξησης κεφαλαίου της Alpha bank, ύψους έως 800 εκατ. ευρώ, αλλά και της αύξησης κεφαλαίου της Aegean ( 60 εκατ. ευρώ ), τόσο οι Τράπεζες, αλλά και οι επιχειρήσεις σχεδιάζουν την προσφυγή στις διεθνείς αγορές ή την ελληνική αγορά για την άντληση κεφαλαίων.
Όπως θα δούμε, μόνο οι σχεδιαζόμενες εκδόσεις ομολόγων ενδέχεται να ξεπεράσουν το 1 δισ. ευρω, εφόσον διατηρούνται οι σημερινές συνθήκες στις αγορές.
Μέχρι τώρα, όμως, η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς, όπως και της Alpha - όπως και οι ομολογιακές εκδόσεις- υποδεικνύουν ότι, η οικονομία χρηματοδοτείται και τιμολογείται αναλόγως.

Τράπεζα Πειραιώς

Η Τράπεζα Πειραιώς ξεκίνησε ήδη τις παρουσιάσεις για την έκδοση Αdditional Tier 1 ομολόγου, μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 300 – 400 εκατ. ευρώ με κοινούς αναδόχους την Goldman Sachs, UBS, Morgan Stanley, Credit Suisse.
Το εύρος του επιτοκίου αναμένεται έως την Τετάρτη σύμφωνα με πληροφορίες απο θεσμικούς επενδυτές, ωστόσο με βάση την κατατάξη κόστους, τα AT1 ομόλογα έχουν το υψηλότερο κόστος (κοντά στο 8%) μετά τα ομόλογα Senior Preferred, Senior non preferred και τα Tier II.
H Standard& Poors επιβεβαίωσε ήδη την αξιολόγηση CCC- για την έκδοση.

Ελληνική Δημοκρατία

Μικρή ομολογιακή έκδοση, ύψους 2-3 δισ. ευρώ – πιθανότατα στην 10ετία- προετοιμάζει η Ελληνική Δημοκρατία, για το τέλος Ιουνίου, αρχές Ιουλίου σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές.
Με την νέα έξοδο στις αγορές το Δημόσιο, όπως τονίζει τραπεζικό στέλεχος, το Δημόσιο επιχειρεί να πετύχει δυο στόχους: να μειώσει αφενός το κόστος του δανεισμού και αφετέρου να επεκτείνει την μέση διάρκεια των ομολόγων.
Εξάλλου, με το δεύτερο στόχο βελτιώνεται και η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Η πενταετής έκδοση με μηδενικό κόστος βοήθησε στην μείωση του συνολικού κόστους ενω οι δυο προηγούμενες μακροχρόνιες εκδόσεις (10ετία και 30ετία ) πετυχαίνουν την χρονική επιμήκυνση βελτιώνοντας την βιωσιμότητα του χρέους.
Βεβαίως, απαραίτητη προϋπόθεση για την βιωσιμότητα είναι η αύξηση του ΑΕΠ με υψηλότερους ρυθμούς απο τον δανεισμό.

Ποιές εισηγμένες σχεδιάζουν εκδόσεις

Στο μέτωπο των εισηγμένων δεν υπάρχουν ώριμες”ομολογιακές εκδόσεις δεδομένου οι σύμβουλοι -τράπεζες εξετάζουν τα μεγέθη, αλλά και τον κατάλληλο χρονισμό για την προσφυγή κεφαλαίων απο τις αγορές.
Μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι στόχοι και οι προθέσεις οι μέχρι τώρα πληροφορίες απο αναδόχους για τις σχεδιαζόμενες ομολογιακές εκδόσεις είναι οι εξής:

Prodea: ομολογιακό δάνειο, ύψους 250-300 εκατ. ευρώ αναμένεται να προχωρήσει και η Prodea με σύμβουλο την Goldman Sachs.
Ωστόσο, κι αυτή η έκδοση δεν έχει οριστικοποιηθεί.
Eλλάκτωρ: Παράλληλα με την αύξηση κεφαλαίου, ύψους 120,5 εκατ. ευρώ της Ελλάκτωρ, η νέα διοίκηση διερευνά με τις συμβούλους Τράπεζες την έκδοση ομολογιακού δανείου ύψους 250-300 εκατ. ευρώ προκειμένου να μειωθεί το ακριβό κόστος της προηγούμενης έκδοσης 6,375%.
Φουρλής: Η εταιρεία παράλληλα με την απόσχιση των ακινήτων του ομίλου για την δημιουργία ΑΑΕΑΠ ακινήτων διερευνά την έκδοση ομολογιακού δανείου στην ελληνική εταιρική αγορά ομολόγων, ύψους 40 -50 εκατ. ευρώ.
Μοτορ Οϊλ: Την έκδοση διεθνούς πράσινου ομολόγου ή εταιρικού διερευνά η διοίκηση της εταιρείας και οι τράπεζες σύμβουλοι δίχως ακόμα να έχει
ξεκαθαρίσει η μορφή, αλλά και το ύψος του δανεισμού.
Νoval: Σε έκδοση εταιρικού ομολόγου προσανατολίζεται και η εταιρεία ακινήτων της Βιοχάλκο.

Δυο νέα ναυτιλιακά δάνεια και μια εισαγωγή στο ΧΑ

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη και χρηματιστηριακές πηγές, η επιτυχής έκδοση της Costamare ( 00 εκατ. ευρώ – κουπόνι 2,77%) άνοιξε την όρεξη και ήδη δυο ακόμα ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες εξετάζουν την εισαγωγή ομολογιακών δανείων στην ελληνική αγορά.
Παράλληλα, ο διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου κ. Σ. Λαζαρίδης σε συνέντευξη του, αναφέρθηκε στην αίτηση για την εισαγωγή μετοχών στην Εναλλακτική αγορά από εταιρεία πληροφορικής η οποία σύμφωνα με πληροφορίες είναι η Real Consulting.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης