Τελευταία Νέα
Διεθνή

#internetdown: Ποια είναι η Fastly που ευθύνεται για την «κατάρρευση» των μεγαλύτερων sites;

#internetdown: Ποια είναι η Fastly που ευθύνεται για την «κατάρρευση» των μεγαλύτερων sites;

Όπως το Amazon Web Services και το Azure της Microsoft, η υπηρεσία της Fastly είναι σχεδιασμένη ώστε να αποτρέπει την κατάρρευση μιας ιστοσελίδας.

Σχετικά Άρθρα

Η 8η Ιουνίου του 2021 θα μείνει στην ιστορία ως η ημέρα που οι μεγαλύτερες ιστοσελίδες στον κόσμο (New York Times, Financial Times, Blomberg, CNN, Reddit, Twich, PayPal, Amazon, Guardian κ.λπ.) αλλά και apps «έπεσαν», ξαφνικά, αλλά μας δίνει την ευκαιρία να γνωρίζουμε έναν άγνωστο πρωταγωνιστή: τη Fastly, σύμφωνα με δημοσίευμα του CNN την Τρίτη 8 Ιουνίου 2021.
H εταιρεία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο παρέχει την τεχνολογία που στην πραγματικότητα κρατά «ζωντανές» τις ιστοσελίδες εν όψει κυβερνοεπιθέσεων
Όταν το όνομά της έγινε πρώτη είδηση σε όλο τον κόσμο, δεν ήταν για καλό.
Γιατί το τελευταίο πράγμα που θέλει μία εταιρεία η οποία υποτίθεται ότι βοηθά να αυξηθεί η αξιοπιστία και η ταχύτητα των sites, είναι να συνδεθεί το όνομά της με το hashtag #internetdown.

Υποδομές cloud

Αυτό που κάνει η Fastly είναι να βοηθά τις εταιρείες που βρίσκονται πίσω από τα δημοφιλέστερα sites του κόσμου να εξυπηρετήσουν εκατομμύρια επισκέπτες ταυτόχρονα.
Αντί να φιλοξενεί όλο το περιεχόμενο ενός site σε μία ομάδα από servers που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, η Fastly βάζει υποδομές του cloud σε δεκάδες τοποθεσίες, επιτρέποντας στους επισκέπτες να κάνουν download από έναν server που βρίσκεται πιο κοντά σε αυτούς.
Όπως το Amazon Web Services και το Azure της Microsoft, η υπηρεσία της Fastly είναι σχεδιασμένη ώστε να αποτρέπει την κατάρρευση μιας ιστοσελίδας.
Χρησιμοποιώντας πολλά διαφορετικά μηχανήματα για τη φιλοξενία του ίδιου περιεχομένους, η Fastly κάνει πολύ δύσκολο στον οποιονδήποτε να «ρίξει» ένα από τα sites της.

Κερκόπορτα

Όμως όπως φάνηκε λίγο πριν τη 1 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) η υπηρεσία της Fastly μπορεί να γίνει και η «κερκόπορτα» του internet.
Στις 12:58, η εταιρεία παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, δηλώνοντας «αυτή τη στιγμή ερευνούμε πιθανή επίδραση στις επιδόσεις των υπηρεσιών CDN μας» (από το «Content Delivery Network», όπως ονομάζεται η υπηρεσία της). Στη 1:44 ανακοίνωσε ότι έχει εντοπίσει το πρόβλημα και το διορθώνει.

Ήταν hackers;

Και ενώ από την πρώτη στιγμή, το μυαλό όλων πήγε στο ενδεχόμενο μίας κυβερνοεπίθεσης, μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι το #internetdown οφείλεται στη δράση hackers.
Όσοι διαχειρίζονται μεγάλες ιστοσελίδες γνωρίζουν ότι η κατάρρευσή τους είναι μέσα στο πρόγραμμα.
Και ένα black out διάρκειας κάτω των 60 λεπτών μέσα σε έναν χρόνο δεν θεωρείται σοβαρός λόγος για να αναζητήσουν τις υπηρεσίες κάποιου ανταγωνιστή της Fastly.

Αποζημιώσεις

Παρόλα αυτά, η εταιρεία ενδεχομένως να βρεθεί τώρα αντιμέτωπη με αποζημιώσεις, ανάλογα με τη συμφωνία που έχει κάνει με τον κάθε πελάτη.
Σε κάθε περίπτωση, η αρνητική δημοσιότητα της 8ης Ιουνίου είναι μία κακή εξέλιξη για μία εταιρεία που είδε τη μετοχή της να υπερδιπλασιάζεται από το 2019, όταν και μπήκε στο χρηματιστήριο.
Ο τίτλος αντέδρασε αρχικά με πτώση άνω του 7% στην είδηση της κατάρρευσης των ιστοσελίδων, όμως στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειές του.

To 2016

Πάντως, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι χρήστες του ίντερνετ έρχονται αντιμέτωποι με τη μαζική κατάρρευση ιστοσελίδων.
Το 2016, εκατομμύρια χρήστες έχασαν την πρόσβαση σε μερικά από τα πιο δημοφιλή sites του κόσμου, αφότου hackers επιτέθηκαν στην Dyn Inc, μία εταιρεία που φιλοξενεί ιστοσελίδες.
Τότε, «εκτός» είχαν βγει οι σελίδες των Twitter, Spotify, Reddit, CNN, Etsy και The New York Times.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης