Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι στόχοι της επίσκεψης Biden στην Ευρώπη - Οι αμφιβολίες των συμμάχων - Η ατζέντα της συνάντησης με Putin

Οι στόχοι της επίσκεψης Biden στην Ευρώπη - Οι αμφιβολίες των συμμάχων - Η ατζέντα της συνάντησης με Putin
ΗΠΑ: Ο J. Biden στην Ευρώπη για να προωθήσει τις διατλαντικές σχέσεις και να απευθύνει προειδοποίηση προς την Μόσχα
Σχετικά Άρθρα

Για την Ευρώπη αναχωρεί αύριο 9/6 o πρόεδρος των ΗΠΑ J. Biden με διπλό στόχο: να προωθήσει τις σχέσεις με τους ευρωπαίους τους συμμάχους της Ουάσινγκτον και να απευθύνει προειδοποίηση στην Μόσχα.
Ο συμβολισμός είναι ισχυρός: στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ επέλεξε να στηρίξει τους διατλαντικούς δεσμούς, που δοκιμάστηκαν σκληρά κατά την θητεία του 45ου προέδρου.
«Το ταξίδι μου στην Ευρώπη είναι η ευκαιρία για την Αμερική να ενεργοποιήσει τις δημοκρατίες σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε θέτοντας τις ΗΠΑ στο επίκεντρο της ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τα αυταρχικά καθεστώτα , με την Κίνα και την Ρωσία επικεφαλής.
Από την είσοδό του στον Λευκό Οίκο δεν σταματά να επαναλαμβάνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιστρέψει στο τραπέζι της πολυμερούς διεθνούς συνεργασίας, αποφασισμένες να διαδραματίσουν ρόλο-κλειδί σε μία σειρά θεμάτων που ξεκινούν από την αντιμετώπιση της πανδημίας και φτάνουν μέχρι την κλιματική αλλαγή, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ.
Όμως, μετά την ανακούφιση που προκάλεσε η έξοδος του D. Trump έπειτα από την ταραγμένη θητεία του, ένα είδος ανυπομονησίας έχει αρχίζει να διακρίνεται από την πλευρά των Ευρωπαίων.
Σύμφωνα με τον Benjamin Haddad του Atlantic Council, αν και ο τόνος είναι σαφώς εποικοδομητικός, αρχίζει να διακρίνεται μία «απογοήτευση».
«Γίνεται πολύς λόγος για το ότι “η Αμερική επέστρεψε”, υπάρχει μία θετική ρητορική, αλλά τώρα πρέπει να περάσουμε στις πράξεις».
Η διανομή αμερικανικών εμβολίων σε άλλες χώρες έχει, για πολλούς, καθυστερήσει πολύ.
Η απουσία αμοιβαιότητας από την Ουάσινγκτον μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ανοίξει τις πόρτες της στους αμερικανούς ταξιδιώτες έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια.
Και ο τρόπος με τον οποίο ανακοινώθηκε η αποχώρηση από το Αφγανιστάν, χωρίς προηγούμενη διαβούλευση, δεν ικανοποίησε τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Οι συγκυριακές προτεραιότητες που συνδέθηκαν με την έναρξη της προεδρίας Biden εξηγούν την κατάσταση αυτή.
Όμως, υπάρχουν και βαθύτεροι λόγοι.
«Βασικά, η Ευρώπη καταλαμβάνει πολύ λιγότερο κεντρική θέση στην αμερικανική εξωτερική πολιτική σε σχέση με πριν από 20 ή 30 χρόνια», υπενθυμίζει ο Benjamin Haddad.

Οι αμφιβολίες των συμμάχων

Γεγονός είναι ότι η θητεία Trump, ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ ξεπερασμένο, έχει αφήσει σημάδια.
«Οι σύμμαχοι εξακολουθούν να έχουν αμφιβολίες και δεν ξεχνούν τις δυνάμεις που έφεραν τον Trump στην προεδρία του 2016», εξηγεί ο αμερικανός διπλωμάτης Αλεξάντερ Βέρσμποου, πρώην αναπληρωτής γενικός γραμματέας της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Ο Biden θα συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής της Ομάδας των 7 (G7) (Γερμανία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ηνωμένο Βασίλειο) στην Κορνουάλη την Πέμπτη, έπειτα από την συνάντησή του με τον βρετανό πρωθυπουργό B. Johnson.
Την Κυριακή, μαζί με την Πρώτη Κυρία J. Biden, θα επισκεφθεί την βασίλισσα Ελισάβετ στο κάστρο του Γουίνδσορ.
Στα 69 χρόνια της βασιλείας της η Ελισάβετ ΙΙ έχει συναντήσει όλους τους εν ενεργεία προέδρους των ΗΠΑ, εκτός του L. Jonhson Τζόνσον.
Στην συνέχεια, ο Biden θα κατευθυνθεί στις Βρυξέλλες για την σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ και για την σύνοδο κορυφής ΕΕ/ΗΠΑ, για να ολοκληρώσει την ευρωπαϊκή του περιοδεία του στην Γενεύη με την συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας V. Putin.
Ουκρανία, Λευκορωσία, A. Navalny, κυβερνοεπιθέσεις: οι αμερικανο-ρωσικές συνομιλίες θα είναι σκληρές και δύσκολες.
Ο Λευκός Οίκος εναλλάσσει συμφιλιωτικούς τόνους και σκληρές προειδοποιήσεις και δεν έχει μεγάλες προσδοκίες από την αμερικανο-ρωσική συνάντηση κορυφής.

Η ανάμνηση του Ελσίνκι

Η αμερικανική προεδρία έχει δώσει πολύ λίγα στοιχεία για το τετ-α-τετ της Γενεύης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μία κοινή συνέντευξη Τύπου δεν είναι στην ατζέντα.
Η ανάμνηση της συνάντησης κορυφής Trump - Putin τον Ιούλιο 2018 στο Ελσίνκι παραμένει έντονη και δυσάρεστη.
Ήταν τότε που ο Trump θεώρησε τα λόγια του προέδρου της Ρωσίας πιο αξιόπιστα από τα ομόφωνα συμπεράσματα των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την ρωσική ανάμειξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.
Η ομάδα του Biden διαβεβαιώνει ότι ο τόνος θα είναι αυτήν την φορά πολύ διαφορετικός.
«Δεν θεωρούμε ότι μία συνάντηση με τον ρώσο πρόεδρο θα είναι ανταμοιβή γι΄αυτόν», τονίζει ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας J. Salivan.
Κύριος λόγος για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης κορυφής; «Να κοιτάξουμε τον πρόεδρο Putin στα μάτια και να του πούμε: να τι περιμένει η αμερικανική πλευρά».
«Ο διάλογος με την Ρωσία δεν αποτελεί σημάδι αδυναμίας», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ G. Stoltenberg έπειτα από την συνάντησή του χθες με τον Biden στο Οβάλ Γραφείο.
Και σε μία συμβολική κίνηση δύο ημέρες πριν από την αναχώρησή του από την Ουάσινγκτον για την Ευρώπη, ο Biden απηύθυνε πρόσκληση προς τον ουκρανό ομόλογό του Putin V. Zelensky να τον επισκεφθεί στην Ουάσινγκτον κατά την διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα πέντε ζητήματα που αναμένεται να απασχολήσουν Biden - Putin

Κυβερνοπόλεμος

Οι κατηγορίες για διάδοση ψευδών ειδήσεων μέσω του διαδικτύου και οι κυβερνοεπιθέσεις με στόχο την παρέμβαση στις αμερικανικές εκλογές βρίσκονταν στο επίκεντρο της διμερούς έντασης και αποτέλεσαν αιτία για την επιβολή αμερικανικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, κυρίως μετά την εκλογή του D. Trump το 2016.
Πιο πρόσφατα μια σειρά μεγάλων κυβερνοεπιθέσεων ενόχλησαν την Ουάσινγκτον. SolarWinds, Colonial Pipeline, JBS: οι επιθέσεις εναντίον τους αποδόθηκαν στη Μόσχα ή σε χάκερς με έδρα τη Ρωσία.
Η Ρωσία διαψεύδει τις κατηγορίες αυτές και κατηγορεί την Ουάσινγκτον ότι παρεμβαίνει σε εσωτερικά της ζητήματα στηρίζοντας την αντιπολίτευση ή χρηματοδοτώντας οργανώσεις και μέσα ενημέρωσης που επικρίνουν το Κρεμλίνο.
Η Μόσχα θεωρεί εξάλλου ότι είναι θύμα αμερικανικών κυβερνοεπιθέσεων και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί «μια παγκόσμια συμφωνία» για να περιοριστεί η χρήση των κυβερνοόπλων.
Μια πρόταση την οποία έκανε το Κρεμλίνο ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ανθρώπινα δικαιώματα και Navalny

Ο Biden έχει δεσμευθεί ότι θα πει στον Putin πως δεν θα μείνει «με τα χέρια σταυρωμένα» μπροστά στις «παραβιάσεις» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία.
Ένα θέμα που προκαλεί την αντίδραση της Μόσχας, καθώς το Κρεμλίνο θεωρεί ότι αποτελεί απόδειξη των παρεμβάσεων της Ουάσινγκτον και του ηγεμονισμού των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές επικρίσεις αυξήθηκαν μετά τη δηλητηρίαση τον Αύγουστο του 2020 του Ρώσου αντιφρονούντα A. Navalny.
Ο Navalny επέζησε και πλέον βρίσκεται στη φυλακή, με τους συγγενείς του και τις οργανώσεις του να έχουν γίνει στόχος δικαστικής επίθεσης.
Η Ρωσία από την πλευρά της διερωτάται για τον σεβασμό των δικαιωμάτων των υποστηρικτών του τέως προέδρου Trump, οι οποίοι συνελήφθησαν μετά την εισβολή τους στο Καπιτώλιο τον Ιανουάριο.
Επικρίνει επίσης «τη λογοκρισία» στο Χόλυγουντ όπως και το διαδίκτυο από τις εταιρείες των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.
Τέλος, η Μόσχα καταγγέλλει ότι «η πολιτική ορθότητα έχει φτάσει σε επίπεδα γελοιότητας» στις ΗΠΑ.

Στρατιωτική αντιπαράθεση

Στο στρατιωτικό πεδίο -στην Ουκρανία, τη Συρία και την Αρκτική μεταξύ άλλων-οι δύο χώρες αλληλοκατηγορούνται για στρατιωτικό επεκτατισμό.
Το τέλος μιας σειράς συμφωνιών εγείρει φόβους για μια κούρσα εξοπλισμών.
Από το 2018 ο Putin εξαίρει τους «υπερηχητικούς» πυραύλους της Ρωσίας, οι οποίοι μπορούν να ξεφύγουν από τα υφιστάμενα αντιαεροπορικά συστήματα.
Η στρατηγική ισορροπία είναι πολύ πιθανό να βρεθεί στην καρδιά των συνομιλιών.
Οι ΗΠΑ θέλουν να επιμείνουν στην πρόσφατη ανάπτυξη περίπου 100.000 Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία, η οποία είχε προκαλέσει ανησυχία για μια ακόμη ρωσική εισβολή στη χώρα, μετά την απώλεια της Κριμαίας το 2014.
Η Μόσχα από την πλευρά της εκτιμά ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια και η ανάπτυξη δυνάμεων από το ΝΑΤΟ και την ανατολική Ευρώπη αποτελούν τη μεγαλύτερη περιφερειακή απειλή.

Απελάσεις

Σε κάθε νέο κύμα κυρώσεων Ρώσοι και Αμερικανοί προχωρούν στην απέλαση διπλωματών, μειώνοντας το προσωπικό των πρεσβειών τους και περιορίζοντας τους διαύλους επικοινωνίας.
Μόσχα και Ουάσινγκτον ανακάλεσαν επίσης φέτος τους πρεσβευτές τους «για διαβουλεύσεις», αφού ο Biden χαρακτήρισε τον Putin «δολοφόνο».
Η Ρωσία κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι καθυστερούν την παροχή βίζας στους Ρώσους διπλωμάτες.
Εξάλλου η Μόσχα αρνήθηκε τον Φεβρουάριο να δώσει βίζα στον εκπρόσωπο της NASA.
Η αμερικανικό προξενείο στη Μόσχα δεν εκδίδει καθόλου βίζες λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς η Ρωσία του απαγόρευσε να έχει ντόπιους υπαλλήλους.
Επίσης απειλούνται και οι υπηρεσίες που παρέχει για τους Αμερικανούς πολίτες.

Κρατούμενοι

Πολλοί κρατούμενοι ελπίζουν ο Biden και ο Putin να καταλήξουν σε συμφωνία για την τύχη τους τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες.
Ο P. Willan, που κρατείται στη Ρωσία κατηγορούμενος για κατασκοπεία, ζήτησε στις αρχές του μήνα από τον Αμερικανό πρόεδρο να συμφωνήσει στην ανταλλαγή του με έναν Ρώσο.
Η μητέρα του εμπόρου όπλων V. Butte, που κρατείται στις ΗΠΑ, επίσης απηύθυνε έκκληση στους δύο ηγέτες.
Η οικογένεια του K. Yiarosenko, ενός Ρώσου πιλότου που κρατείται στις ΗΠΑ για διακίνηση κοκαΐνης, ζητεί την απελευθέρωσή του.
Οποιαδήποτε σχετική διαπραγμάτευση θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει τον Αμερικανό T. Reed, ο οποίος είναι φυλακισμένος στη Ρωσία επειδή μεθυσμένος επιτέθηκε σε δύο Ρώσους αστυνομικούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης