Τελευταία Νέα
Οικονομία

Στο 0,90% το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου – Στα 26 δισ. οι προσφορές, υπερκάλυψη 10,4 φορές του στόχου των 2,5 δισ.

Στο 0,90% το επιτόκιο του νέου 10ετούς ομολόγου – Στα 26 δισ. οι προσφορές, υπερκάλυψη 10,4 φορές του στόχου των 2,5 δισ.
Οι προσφορές έφτασαν τα 26 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό των 2,5 δισ. κατά 10,4 φορές
Σχετικά Άρθρα

Στο 0,90% διαμορφώθηκε το επιτόκιο στην επανέκδοση (re-opening) του 10ετούς ελληνικού ομολόγου ή mid swap + 82 μονάδες βάσης.
Οι προσφορές έφτασαν τα 26 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό των 2,5 δισ. κατά 10,4 φορές.
Εικόνα
Τι ανέφερε νωρίτερα το Bankingnews.gr

Μια ακόμη ένεση ρευστότητας που θα ενισχύσει τα κρατικά ταμεία αναζητά σήμερα 9 Ιουνίου 2021 από τις διεθνείς αγορές η κυβέρνηση, με το βιβλίο προσφορών να ανοίγει για την την επανέκδοση του 10ετούς ομολόγου.
Οι αρχικές τιμές που έχουν δοθεί στο βιβλίο προσφορών διαμορφώνουν μια απόδοση της τάξεως του 0,99%, ωστόσο μετά τη διαμόρφωση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου στο 0,88% η τελική απόδοση του ελληνικού θα διαμορφωθεί στο 0,89% με 0,90%, όπως είχε αναφέρει το Bankingnews από τις 8 Ιουνίου 2021.

Το ελληνικό δημόσιο έχει ως στόχο να αντλήσει περί τα 2 δισ ευρώ, ενώ αν οι συνθήκες το επιτρέψουν μπορεί να πάει και λίγο ψηλότερα φθάνοντας τα 2,5 δισ, κάτι που σύμφωνα παράγοντες του οικονομικού επιτελείου θα ήταν και το ιδανικό σενάριο.
Το επιτόκιο θα καθοριστεί πέριξ του 0,90% ενώ οι συνολικές προσφορές θα φθάσουν τα 18 με 20 δισεκ. υπερκαλύποντας το ζητούμενο ποσό έως 8 φορές.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε λίγο μετά τις 10 το πρωί και η σημερινή έκδοση είναι η 4η κατά σειρά, μέσα στο 2021, ενώ στο μεσοδιάστημα είχε προηγηθεί μία ανταλλαγή ομολόγων με τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, συνολικού ύψους 3 δις. ευρώ.

  • Η πρώτη έκδοση πραγματοποιήθηκε στις 27 Ιανουαρίου με 10ετές ομόλογο. Αντλήθηκαν 3,5 δις, ενώ το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 0,807%.
  • Η δεύτερη πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου με την έκδοση 30ετούς ομολόγου. Το επιτόκιο ήταν στο 1,956% και αντλήθηκαν συνολικά 2,5 δις ευρώ.
  • Η τελευταία, πριν την σημερινή, πραγματοποιήθηκε στις 5 Μαΐου με την έκδοση 5ετούς ομολόγου, που είχε επιτόκιο 0,172% το χαμηλότερο ιστορικά για την Ελλάδα, σε σχέση με όλες τις εκδόσεις.

Συνολικά έχουν αντληθεί 12 δισ ευρώ και με την νέα έκδοση στις 9 Ιουνίου 2021 θα φτάσουν τα 14 – 14,5 δισ. ευρώ.
Εικόνα

Οι ενδείξεις δείχνουν ότι το επιτόκιο αναμένεται να διαμορφωθεί στην περιοχή του 0,9%, κάτι που σημαίνει spread 110 μονάδες βάσης, που είναι από τα χαμηλότερα που έχει δανειστεί ποτέ το ελληνικό δημόσιο, σε σχέση με το γερμανικό 10ετές.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου στην δευτερογενή αγορά, χθες όταν έγινε γνωστή η είδηση για έξοδο στις αγορές, σημειώνει άνοδο κοντά στο 6% και διαμορφώνεται στο 0,88%.

Στοίχημα βέβαια αποτελούν και οι προσφορές που θα γίνουν.
Να σημειωθεί ότι στις τρεις προηγούμενες είχε σημειωθεί σημαντική προσέλευση επενδυτών και μάλιστα των αποκαλούμενων «καλών επενδυτών», δηλαδή ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες και γενικά μακροπρόθεσμων επενδυτών.
Τα Hedge Funds έχουν περιοριστεί σε μονοψήφια νούμερα, σε ότι αφορά την συμμετοχή τους.
Απομένουν μάλιστα δύο ακόμη εκδόσεις που θα πραγματοποιηθούν από το Σεπτέμβριο και μετά με το συνολικό ποσό να αγγίζει δυνητικά ακόμη και τα 20 δισ. ευρώ

Bloomberg: Προσφορές – ρεκόρ 29 δισ. για το ελληνικό 10ετές – Περιζήτητα τα ελληνικά ομόλογα

Ρεκόρ ζήτησης καταγράφηκε στην δημοπρασία του ελληνικού 10ετούς και η Ελλάδα κατοχυρώνει τον ρόλο της ως ένας από τους πλέον περιζήτητους εκδότες χρέους στην Ευρώπη, σχολιάζει το Bloomberg σε δημοσίευμά του την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021.
Η ελληνική έκδοση συγκέντρωσε προσφορές 29 δισεκατομμυρίων ευρώ από την πώληση ομολόγων 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (3,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων) λήξεως 2031, μια ημέρα πριν από την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας όσον αφορά τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής.
Η ζήτηση υπερκάλυψε 11 φορές την προσφορά, και βρέθηκε κοντά στο ρεκόρ που καταγράφηκε τον Ιανουάριο.

Η περιφέρεια

Το στοίχημα που βάζουν οι αγορές είναι ότι η ΕΚΤ δεν θα βάλει «φρένο» στο πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων έκτακτης ανάγκης και αυξάνουν τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν με τον την έκθεσή τους στα … ριψοκίνδυνα κρατικά ομόλογα τον Νότου τον τελευταίο ενάμιση μήνα
Η Ιταλία είχε παρόμοιες επιδόσεις σε δημοπρασία χρέους την Τρίτη 8 Ιουνίου.
Οι ευρωπαίοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναμένεται να διατηρήσουν τη εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική για το καλοκαίρι.

To spread

Το spread στα ελληνικά 10ετή ομόλογα μειώθηκε κάτω από 100 μονάδες βάσης
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων είχαν μείωση κατά δύο μονάδες βάσης, τστο 0,85% την Τετάρτη 9 Ιουνίου.
Οι ιταλικοί τίτλοι ηγήθηκαν της πτώσης των αποδόσεων σε όλη την Ευρώπη με μείωση κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,81%.
Την περασμένη εβδομάδα, το spread των 10ετών ομολόγων της Ελλάδας έναντι των γερμανικών τίτλων μειώθηκε για λίγο κάτω από 100 μονάδες βάσης για πρώτη φορά από το 2008.

www.bankingnews.gr



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης