Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό – Η Lagarde στις 10/6 θα ανακοινώσει στόχο για το 2023 στο 1,4% από 1,3%

Η ΕΚΤ δεν ανησυχεί για τον πληθωρισμό – Η Lagarde στις 10/6 θα ανακοινώσει στόχο για το 2023 στο 1,4% από 1,3%
H συνεδρίαση στις 10 Ιουνίου 2021 της ΕΚΤ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα των αγορών
Σχετικά Άρθρα
Ο φόβος για τον πληθωρισμό έχει διαδεχτεί πλέον τον φόβο για την πανδημία.
Αυτή είναι η νέα κανονικότητα στην παγκόσμια οικονομία, με τις πολιτικές τόσο της Federal Reserve όσο και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να βρίσκονται στο επίκεντρο, όχι μόνο του ενδιαφέροντος, αλλά και των αναλύσεων σχετικά με την πορεία των αγορών.
Εύλογα, η συνεδρίαση στις 10 Ιουνίου 2021, της ΕΚΤ θα συγκεντρώσει τα βλέμματα των αγορών, καθώς δεν λείπουν οι πιέσεις ότι μπορεί να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής της.

Αμετάβλητη η πολιτική, αλλαγή εκτιμήσεων

Σύμφωνα με πηγές του bankingnews.gr από τα κεντρικά της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ δεν πρόκειται στην αυριανή συνεδρίασή της να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής.
Η εύθραυστη οικονομική ανάκαμψη, αλλά και η αργή επαναφορά από την πανδημία στην κανονικότητα, δεν έχουν δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για αλλαγή της στήριξης της Ευρωζώνης.
Εντούτοις, αυτό που αναμένεται να αλλάξει είναι η εκτίμηση για τον πληθωρισμό του 2023 στο 1,4%, από 1,3% που είναι η τρέχουσα εκτίμηση.
Και αυτή η αλλαγή, σε περίπτωση που δεν συνοδευτεί και με άλλες αλλαγές στην εκτίμηση για το ΑΕΠ, δηλαδή την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, δεν είναι ικανή να αλλάξει το μείγμα της πολιτικής, όσο και αν υπάρχουν στελέχη στο εκτελεστικό συμβούλιο που θα πιέσουν προς την κατεύθυνση της σύσφιξης της πολιτικής.

Διχασμός στο Διοικητικό Συμβούλιο

Σύμφωνα με το Reuters η επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ θα είναι δύσκολη, καθώς στο Δ.Σ. της κεντρικής τράπεζας ακούγονται φωνές και από τις δύο πλευρές, για διατήρηση και συρρίκνωση του προγράμματος.
Αρκετοί αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας, μεταξύ των οποίων ο Klaas Knot από την Ολλανδία και ο Martins Kazaks από τη Λετονία, έχουν δημοσίως τοποθετηθεί υπέρ της έναρξης του μετριασμού των αγορών στο πλαίσιο του PEPP, καθώς η ανάκαμψη κερδίζει έδαφος.

Πληθωρισμός… η μεγάλη ανησυχία

Με το 4,2% του πληθωρισμού στις ΗΠΑ τον Απρίλιο να έχει προκαλέσει σοκ στις αγορές, καθώς προμηνύει ότι η Federal Reserve πιθανόν να υποχρεωθεί σε μείωση της ρευστότητας που διοχετεύει στην οικονομία, δεν είναι λίγοι οι αξιωματούχοι που τονίζουν ότι αυτό θα είναι ένα πρόσκαιρο πρόβλημα.
Ωστόσο, οι ανησυχίες υπάρχουν για την ενδεχόμενη σύσφιξη των νομισματικών πολιτικών από τις κεντρικές τράπεζες, με τους επενδυτές να αυξάνουν το μερίδιο των μετρητών στα χαρτοφυλάκια τους και περιορίζουν την έκθεση τους στις τεχνολογικές μετοχές.
Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η BofA, που αναμένει ότι οι τάσεις της αγοράς το δεύτερο εξάμηνο θα μετατοπιστούν «από την ποσοτική χαλάρωση στην ποσοτική σύσφιξη» και από «τον πληθωρισμό στον στασιμοπληθωρισμό», κάτι που σημαίνει αύξηση των τιμών παρά την υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Κίνδυνος για ντόμινο

Βέβαια, οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank «κουνούν το δάκτυλο» κυρίως στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της, με βάση το οποίο θα ανεχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού για χάρη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Federal Reserve να μην συσφίξει τη νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια συνεχούς ανόδου, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.
«Η καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη αναταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από ό,τι εάν η Fed αναλάμβανε τελικά δράση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, και η ομάδα του. "
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ύφεση και να προκαλέσει ένα ντόμινο χρηματοοικονομικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές».
Στην προειδοποίησή τους, η οποία απέχει παρασάγγας από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών και των αναλυτών της Wall Street, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι η εστίαση στα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας χωρίς να δίνεται σημασία στους φόβους που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί λανθασμένη τακτική αν όχι στο εγγύς μέλλον από το 2023 και μετά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης