Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γιγαντιαίο short squeeze στην αμερικανική αγορά ομολόγων – Κάτω από το 1,50% το 10ετές, ο ρόλος Biden

Γιγαντιαίο short squeeze στην αμερικανική αγορά ομολόγων – Κάτω από το 1,50% το 10ετές, ο ρόλος Biden

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός του Απριλίου ήταν παροδικός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία θέσης στα short

Το μεγάλο στοίχημα των short στα αμερικανικά ομόλογα… μάλλον θα καταλήξει σε Βατερλώ, καθώς όλος ο κόσμος αναμένει αύριο, 10 Ιουνίου 2021, να ανακοινωθούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της JP Morgan, οι long θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα ήταν στα χαμηλότερα ιστορικά επίπεδα , σε αντίθεση με τις short θέσεις που ήταν σε υψηλά όλων των εποχών.
Και αυτό διότι όλοι ανέμεναν τα στοιχεία του πληθωρισμού, για τον Μάιο, να υποχρεώσουν την Federal Reserve σε σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι τον Απρίλιο του 2021 ο δείκτης τιμών καταναλωτή ήταν στο 4,2%, πολύ πάνω από το στόχο του 2% της Fed, ενώ για τον Μάιο οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για άνοδο του δείκτη στο 4,5% με 4,6%.

«Παροδικός» ο πληθωρισμός;

Εάν τελικά επιβεβαιωθεί ότι ο πληθωρισμός του Απριλίου ήταν παροδικός, αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια τεράστια ανισορροπία θέσης στα short.
Ο κίνδυνος είναι μια μαζική σύντομη συμπίεση σε περίπτωση μιας αποπληθωριστικής κίνησης, και σύμφωνα με τους αναλυτές αυτό ακριβώς είδαμε τις τελευταίες ημέρες, ξεκινώντας από τα στοιχεία για την αγορά εργασίας της περασμένης Παρασκευής που έστειλε τις 10ετής αποδόσεις χαμηλότερα κατά 8 μονάδες.

Επιταχύνεται το short squeeze

Οι πιέσεις στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων όμως επιταχύνθηκαν μετά την αδυναμία της διοίκησης Biden να περάσει το σχέδιο στήριξης των υποδομών, ενώ σήμερα η απόδοση μειώθηκε έως και 4 μ.β., υποχωρώντας κάτω από το 1,5% για πρώτη φορά από τις 7 Μαΐου.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου κορυφώθηκε στο 1,77% το Μάρτιο και έκτοτε έχει μειωθεί στο 1,46% στις 7 Μαΐου.

Ποιος είναι τελικά ο καταλύτης;

Ενώ οι αναλυτές του Bloomberg εκτιμούν ότι δεν υπήρχε σαφής καταλύτης για την τελευταία κίνηση χαμηλότερα, "υποδηλώνοντας μια πιθανή μετατόπιση των short πριν από τα δεδομένα των ΗΠΑ και της συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη", ο Rabobank εκτιμά ότι η κίνηση "σχετίζεται με τις συνομιλίες μεταξύ του Προέδρου Biden και των Ρεπουμπλικανών για το προτεινόμενο νομοσχέδιο για τις δαπάνες υποδομής.
Όπως εξηγεί ο Michael Every της Rabobank, "αυτό υπονοεί ότι ενώ οι πιέσεις πληθωρισμού θα συνεχίσουν να αυξάνονται, λόγω του συνεχιζόμενου Bullwhip Effect, θα επανέλθουν στην πτωτική τροχιά μακροπρόθεσμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης