Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2021, σε υψηλά 13 ετών - Ανησυχία για πρόωρο tapering

ΗΠΑ: Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο 2021, σε υψηλά 13 ετών - Ανησυχία για πρόωρο tapering
Ξεπέρασε τις εκτιμήσεις ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ - Ανησυχία για πρόωρη tapering από τη Federal Reserve.
Σχετικά Άρθρα
Στο 5% εκτοξεύθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Μάιο του 2021, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2008, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη άνοδο από το +5,3% που είχε καταγραφεί τον Αύγουστο του 2008, πριν το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης που προκάλεσε τη χειρότερη ύφεση της αμερικανικής οικονομίας, μετά τη Μεγάλη Ύφεση.
Ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) ενισχύθηκε πάνω από το 4,7% που ανέμεναν οι καταναλωτές, από το +4,2% του Απριλίου.
Ο δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της Ενέργειας, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε στο 3,8%, έναντι εκτιμήσεων για 3,5%.
Σε μηνιαία βάση ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,8% ενώ ο δομικός κατά 0,7%, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για άνοδο +0,5%.

Οι επενδυτές είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι ότι τα μέτρα στήριξης λόγω της πανδημίας θα οδηγήσουν σε εκτίναξη του πληθωρισμού παγκοσμίως και θα αναγκάσουν τις κεντρικές τράπεζες να συσφίξουν τη νομισματική τους πολιτική, απειλώντας την ανάκαμψη, παρά τις διαβεβαιώσεις των αξιωματούχων της Fed για διατήρηση των μέτρων στήριξης και προσωρινή αύξηση του πληθωρισμού.

usa1_1.jpg


usa2.jpg
Η προειδοποίηση της Deutsche Bank για τις ΗΠΑ

Η άνοδος του πληθωρισμού μπορεί να θεωρείται ένα πρόσκαιρο πρόβλημα, αλλά το πιθανότερο είναι ότι θα παραμείνει και θα οδηγήσει σε κρίση τα επόμενα χρόνια, προειδοποιούν οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank.

Στην προειδοποίησή τους, η οποία απέχει παρασάγγας από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικών και των αναλυτών της Wall Street, οι οικονομολόγοι της γερμανικής τράπεζας τονίζουν ότι η εστίαση στα δημοσιονομικά μέτρα τόνωσης της οικονομίας χωρίς να δίνεται σημασία στους φόβους που προκαλεί η άνοδος του πληθωρισμού θα αποδειχθεί λανθασμένη τακτική αν όχι στο εγγύς μέλλον από το 2023 και μετά.

Κίνδυνος για ντόμινο

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank «κουνούν το δάκτυλο» κυρίως στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στο νέο πλαίσιο νομισματικής πολιτικής της, με βάση το οποίο θα ανεχθεί ένα υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού για χάρη της πλήρους οικονομικής ανάκαμψης.
Η τράπεζα υποστηρίζει ότι η πρόθεση της Federal Reserve να μην συσφίξει τη νομισματική πολιτική της έως ότου ο πληθωρισμός δείξει σημάδια συνεχούς ανόδου, θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις.
«Η καθυστέρηση θα έχει ως συνέπεια μεγαλύτερη αναταραχή της οικονομικής και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας από ό,τι εάν η Fed αναλάμβανε τελικά δράση», αναφέρει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank, David Folkerts-Landau, και η ομάδα του. "
Αυτό με τη σειρά του θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντική ύφεση και να προκαλέσει ένα ντόμινο χρηματοοικονομικών προβλημάτων σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις αναδυόμενες αγορές».
Σημειώνεται ότι η Fed έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να αυξήσει τα επιτόκια, ούτε να περιορίσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων μέχρι να δει "σημαντική περαιτέρω πρόοδο” ως προς την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση της απασχόλησης.
Πολλοί δε αξιωματούχοι της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν τονίσει ότι η επίτευξη των στόχων αυτών απέχει πολύ.
Εν τω μεταξύ, όμως, τόσο ο δείκτης των Τιμών Καταναλωτή όσο και ο δείκτης των καταναλωτικών δαπανών δείκτες έχουν υπερβεί κατά πολύ τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed για τον πληθωρισμό.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής υποστηρίζουν ότι η τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού είναι πρόσκαιρη και οι τιμές θα μειωθούν μόλις εξαλειφθούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού και οι κύριες επιπτώσεις που προκλήθηκαν τους πρώτους μήνες της πανδημίας του κορωνοϊού.

Καταστροφικές επιπτώσεις

Η ομάδα οικονομολόγων της Deutsche Bank διαφωνεί, επισημαίνοντας ότι η επιθετική δημοσιονομική τόνωση και οι θεμελιώδεις οικονομικές αλλαγές θα ενισχύσουν τον πληθωρισμό στο μέλλον και η Fed δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την άνοδο των τιμών.
"Ενδεχομένως να χρειαστεί ένας χρόνος ακόμη, έως το 2023, αλλά ο πληθωρισμός θα ενισχυθεί ξανά.
Και παρότι είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι οι προτεραιότητες της Fed έχουν κοινωνικό πρόσημο, το να αγνοείται ο πληθωρισμός έχει ως αποτέλεσμα οι παγκόσμιες οικονομίες να κάθονται πάνω σε μια ωρολογιακή βόμβα», σημειώνει ο Folkerts-Landau.
"Οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι καταστροφικές, ιδιαίτερα για τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης