Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Επανήλθε η επενδυτική απραξία στο ΧΑ +0,17% στις 925 μον. - Ορατός ο στόχος των 950 μον. βραχυπρόθεσμα

Επανήλθε η επενδυτική απραξία στο ΧΑ +0,17% στις 925 μον. - Ορατός ο στόχος των 950 μον. βραχυπρόθεσμα

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 29/1/2020 (931,21 μονάδες)

Σχετικά Άρθρα
(upd18) Με οριακή άνοδο έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 925 μονάδες, το οποίο κινήθηκε σε ένα στενό εύρος 3 μονάδων, με ήπιες μεταβολές στις τράπεζες ενώ οι συναλλαγές παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα.
Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, με τον Ελλάκτωρα να ξεχωρίζει στο +5,53% με +6,5% υψηλό ημέρας και έχοντας συσσωρεύσει κέρδη περίπου 20% το τελευταίο πενθήμερο καθώς συνεχίζονται οι κινήσεις ωραιοποίησης λίγο πριν την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.
Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται στα υψηλά 16 μηνών, με το αμέσως υψηλότερο κλείσιμο στις 29/1/2020 (931,21 μονάδες) και με ορατό τον στόχο των 950 μονάδων βραχυπρόθεσμα.
Αναλυτικά στις τράπεζες, ανοδικά έκλεισαν Eurobank +0,82%, Alpha Bank +0,71% και  Εθνική +0,55% ενώ η Πειραιώς υποχώρησε στο -0,62%. 
Στα στατιστικά της εβδομάδος,
ανοδικά έκλεισαν οι βασικοί δείκτες, με τον Τραπεζικό Δείκτη με τα μεγαλύτερα κέρδη +6,62% και ακολούθησε ο FTSE 25 με άνοδο +2,95% και ο Γενικός Δείκτης στο +2,68%.
Αξιοσημείωτη είναι η κίνηση της Alpha Bank η οποία έκλεισε πλησίον στα 1,2 ευρώ, με όγκο που κάλυψε το 40% του συνολικού όγκου της αγοράς και έχοντας συμπληρώσει σε επτά συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις σωρευτικά κέρδη +9,95% ….καθορίζοντας την τιμή της ΑΜΚ των 800 εκατ ευρώ στο 1 ευρώ.

Θετικά επιδρούν στην επενδυτική ψυχολογία οι αποφάσεις της ΕΚΤ, τονίζοντας ότι  αγορές στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP το επόμενο τρίμηνο θα διενεργούνται με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο από ότι τους πρώτους μήνες του έτους.
Οι αποδόσεις των ομολόγων σ' ολόκληρη την Ευρωζώνη υποχώρησαν, με το 10ετές ελληνικό στο 0,76% και παρά την εκτόξευση του πληθωρισμό στο 5% στις ΗΠΑ για το μήνα Μάιο στα υψηλά 13 ετών, καθώς εκτιμάται ότι οι  πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της, με το αμερικανικό 10 ετές να βρίσκεται στο 1,43% από 1,7% τον προηγούμενο μήνα.

Μεικτές τάσεις στα μη τραπεζικά blue chips - Κινήσεις ωραιοποίησης στον Ελλάκτωρ λόγω ΑΜΚ

Στα μη τραπεζικά blue chips, καταγράφηκαν μεικτές τάσεις, ανοδικά ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +5,53% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή +1,32%, Lamda +1,19% ....... ενώ υποχώρησαν Φουρλής -1,55%, Τιτάν -1,27%....
Το τελευταίο διάστημα, κινήσεις ωραιοποίησης σημειώνονται στον Ελλάκτωρ, λίγο πριν την ΑΜΚ ύψους 120,5 εκατ. στην τιμή των 0,90 ευρώ.

Ήδη η χρηματιστηριακή τιμή του Ελλάκτωρ, λόγω της ανόδου των τελευταίων ημερών έχει αναρριχηθεί στα 1,64 ευρώ με την αποτίμηση στα 351 εκατ. ευρώ, δηλαδή ουσιαστική η μετοχή βρίσκεται 82% υψηλότερα από την καθορισμένη τιμή της αύξησης κεφαλαίου.
Το εντυπωσιακό της υπόθεσης είναι όμως ότι καταγράφεται άνοδος ενώ έχει προηγηθεί μείωση του μετοχικού κεφαλαίου από 212 εκατ. στα 8,5 εκατ. ευρώ, με ανάλογη μείωση της ονομαστικής αξίας από 1,04 ευρώ σε 0,04 ευρώ.

Εν τω μεταξύ, βελτίωση καταγράφεται και στο ομόλογο της εισηγμένης, το οποίο από τις 85 μονάδες βάσης βρίσκεται πλέον στις 96 μονάδες βάσης.
Τη συνεργασία τους ανακοινώνουν οι Όμιλοι Motor Oil και ΓΕΚ Τέρνα για την από κοινού ανάπτυξη, κατασκευή και λειτουργία του νέου υπερσύγχρονου Αεριοστροβιλικού Σταθμού Συνδυασμένου Κύκλου με καύσιμο το φυσικό αέριο, εγκατεστημένης μικτής ισχύος 877 MW, στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες επενδύσεις στην ελληνική αγορά ενέργειας, ύψους 375 εκατ. ευρώ, που θα δημιουργήσει περίπου 500 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της περιόδου κατασκευής και 100 κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ισχυρή βελτίωση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Ισχυρή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στα υπόλοιπα ομόλογα της Ευρωζώνης, μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων ενώ οι επενδυτές εκτιμούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της.
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, το ελληνικό δημόσιο κατάφερε να αντλήσει 2,5 δισ. ευρώ, μέσω της επανέκδοσης του κρατικού ομολόγου λήξεως τον Ιανουάριο του 2031.
Εν τω μεταξύ, μεγάλη υποχώριση καταγράφεται και στις αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα των ΗΠΑ στο 1,43% από 1,7% που είχαν φτάσει τον προηγούμενο μήνα.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,77% και το ιταλικό 10ετές στο 0,77% και με το μεταξύ τους spread στις 0 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 75 μονάδες ή 0,75% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με αρνητικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο -0,26%.
Περί τις 11:00 με ήπιες πιέσεις στις τράπεζες και με αρνητικό πρόσημο η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,63% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,07%.
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +0,52%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,17% στις 925 μονάδες έχοντας υψηλό στις 926,32 μονάδες και χαμηλό 923,62 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 71,3 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 7,9 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 43,3 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 31,7 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,9 εκατ. ευρώ και όγκο 3,27 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η Alpha Bank διακίνησε 1,5 εκατ. τεμάχια αξίας 1,79 εκατ. ευρώ, η Εθνική 450 χιλ. τεμάχια αξίας 1,22 εκατ. ευρώ και η Eurobank 1 εκατ. τεμάχια αξίας 865 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 180 χιλ. τεμάχια αξίας 2,73 εκατ. ευρώ, η Motor Oil 30,3 χιλ. τεμάχια αξίας 452 χιλ. ευρώ και η Lamda 111 χιλ. τεμάχια αξίας 845 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 925 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 910 - 900 μονάδες και ακολουθούν οι  890 μονάδες και ακολουθούν οι 870 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 600 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 610 μονάδες και ακολουθούν οι 640 και οι 650 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 550 μονάδες και ακολουθούν οι 540 και οι 510 μονάδες .

Έρχεται σημαντική ανατρεπτική εξέλιξη στις τιτλοποιήσεις 50 δισ NPEs των τραπεζών που θα μεταμορφώσει τους ισολογισμούς

Με βάση πληροφορίες, οι τράπεζες αλλά και οι εταιρίες διαχείρισης προβληματικών δανείων βρίσκονται σε μια διαπραγμάτευση, ώστε στο μέλλον να συμβεί κάτι σημαντικό, που θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τις εταιρίες διαχείρισης.
Η ανάλυση που θα περιγράψουμε θα είναι η επόμενη μεγάλη φάση της αναδιάρθρωσης και μετασχηματισμού των ελληνικών τραπεζών και θα είναι μια περίοδος ανάκαμψης και βελτίωσης των εσόδων από τιτλοποιήσεις ενήμερων δανείων και όχι NPEs.
Ας δώσουμε ένα παράδειγμα.
Υποθέτουμε ότι τιτλοποιείται ένα χαρτοφυλάκιο NPEs περίπου 5 δισεκ. ευρώ και στην πορεία μετά από 2-3 χρόνια το χαρτοφυλάκιο αυτό από προβληματικό έχει μετατραπεί ως εξής 2 δισεκ. έχουν μετατραπεί σε ενήμερα δάνεια και 3 δισεκ. συνεχίζουν να είναι προβληματικά.
Αυτό που θα μπορούσε να συμβεί είναι η εταιρία διαχείρισης να διενεργήσει τιτλοποίηση ενήμερων δανείων 2 δισεκ. και να το αγοράσει η τράπεζα που πραγματοποίησε την αρχική τιτλοποίηση.
Ως παράδειγμα αναφέρουμε π.χ. η Alpha bank να μπορεί να αγοράσει πίσω μέρος των NPEs αλλά ως ενήμερο δανειακό χαρτοφυλάκιο.
Μια τέτοια εξέλιξη εάν γενικευτεί σε όλες τις τράπεζες θα μπορούσε από τα 50 δισεκ. NPEs τα 15 με 18 δισεκ. δάνεια να μετατραπούν σε ενήμερα.
Αυτό θα σημάνει δύο πράγματα
α)Οι τράπεζες θα πάρουν πίσω μέρος των προβληματικών τους δανείων αλλά ως ενήμερα δάνεια αυξάνοντας δανειακό χαρτοφυλάκιο και ισολογισμό.
β)Οι εταιρίες διαχείρισης αντί να περιμένουν 10 χρόνια για να αποσβέσουν την επένδυση τους αυτό θα συμβεί π.χ. στο παράδειγμα μας σε 3 χρόνια.
Οπότε και η τράπεζα που τιτλοποίησε προβληματικά δάνεια θα βρεθεί να αυξάνει τα ενήμερα δάνεια και ταυτόχρονα να βελτιώνει την κερδοφορία και οι εταιρίες διαχείρισης να επιτυγχάνουν τους οικονομικούς στόχους τους.
Οι τράπεζες θα μπορούσαν να αυξήσουν τα ενήμερα δάνεια τους κατά 15 με 18 δισεκ. εξέλιξη άκρως σημαντική κυρίως γιατί αμέσως θα προσθέσουν στους ισολογισμούς τους έσοδα εκ τόκων.
Βέβαια θα πληρώσουν για να πάρουν τιτλτοποιήσεις ενήμερων δανείων αλλά θα είναι σαν να αγοράζουν μια ακόμη μικρή τράπεζα π.χ. των 4-5 δισεκ. ενεργητικό.

Τι πρέπει να ξέρει ο επενδυτής, ώστε να έχει πλήρη εικόνα του ρίσκου που αναλαμβάνει επενδύοντας στις τραπεζικές μετοχές;

Παρά την σημαντική εξυγίανση των τραπεζών, ειδικά στα NPEs με την υποστήριξη του Ηρακλή 1 και Ηρακλή 2 και στα κεφάλαια που αντλήθηκαν, υπάρχουν ακόμη μελανά σημεία στους ισολογισμούς.
Οπότε σε σχέση με το παρελθόν ο τραπεζικός κλάδος έχει βελτιωθεί εμφανώς αλλά ακόμη υπάρχουν θέματα στους ισολογισμούς που ο κάθε επενδυτής πρέπει να γνωρίζει.
Εθνική τράπεζα.
 α)Τα έκτακτα κέρδη προσεχώς θα τελειώσουν και η Εθνική θα δοκιμαστεί με όρους προ προβλέψεων κερδών όπου συνεχίζει να υπολείπεται των άλλων τραπεζών.
β) Η  Εθνική τράπεζα έχει 5,47 δισεκ. κεφάλαια αλλά το DTC η αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση είναι η υψηλότερη μεταξύ των 4 τραπεζών γεγονός που θα  χρειαστεί και αύξηση κεφαλαίου.
 γ) Η μεγάλη παρουσία του ΤΧΣ κατέχει το 40,3% πρέπει να μειωθεί μαζί με το DTC λειτουργούν ανασταλτικά στην αναβάθμιση από την MSCI.
δ) Η Εθνική χρειάζεται μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό – αν και αυτός συντελείται σταδιακά ειδικά με τα νέα επιχειρηματικά δάνεια προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις μέσω internet που θα ανακοινώσει η τράπεζα χωρίς φυσική παρουσία σε κατάστημα.
ε) Όλες οι τράπεζες έχουν αντλήσει ρευστότητα από την ΕΚΤ όπως και η Εθνική προσεγγίζουν τα 45 δισεκ. και ειδικά η Εθνική 11,6 δισεκ. αυτή η ρευστότητα δεν μπορεί να μετατραπεί σε δάνεια… καθώς πρέπει να επιστραφεί εκ νέου στην ΕΚΤ. στ ) Ένα θέμα που θεωρούμε αρνητικό για την Εθνική είναι ότι θέλει να εστιάσει στην Ελλάδα, για ορατό μέλλον έχει αποκλείσει επέκταση στο εξωτερικό. Μάλιστα κλείσει και το κατάστημα της στο Λονδίνο.
Τράπεζα Πειραιώς
α)Η τράπεζα Πειραιώς παρουσιάζει μια εικόνα που ενώ εξυγιαίνεται αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο στον ισολογισμό. Τα έξοδα εκ τόκων έχουν αυξηθεί με additional tier 1 ομόλογο 600 εκατ με επιτόκιο 8,75% περίπου 52 εκατ ευρώ. Ήδη πληρώνει σε ομόλογα tier 2 επιτόκια 9,75% και 5,5%. Αθροιστικά τα έξοδα εκ τόκων μόνο από εκδόσεις ομολόγων θα πληρώνει τον χρόνο σχεδόν 130 εκατ ευρώ.  
β) Υπολογίζεται ότι θα έχει την μεγαλύτερη εκροή εσόδων από τόκους καθώς λόγω της μεγάλης εξυγίανσης των NPEs οι τόκοι που λογιστικοποιούνται από προβληματικά δάνεια δεν θα εγγράφονται στα αποτελέσματα.
γ) Η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι με την αύξηση των 1,38 δισεκ. δεν κάλυψε όλες τις κεφαλαιακές ανάγκες και ότι θα χρειαστεί εκ νέου αναπτυξιακή αύξηση κεφαλαίου.
δ) Η πεποίθηση της αγοράς είναι ότι οι στόχοι κερδοφορίας που έχουν ανακοινωθεί είναι πιο δύσκολο να επιτευχθούν στην Πειραιώς σε σχέση με τις άλλες τράπεζες εάν ληφθεί υπόψη και τι πρέπει να κερδίζει η Intrum από την διαχείριση NPEs.
ε) Με χρηματιστηριακούς όρους το DTC στα 3,7 δισεκ. η δομή των μετόχων και οι 3 βασικοί ακρογωνιαίοι επενδυτές (Paulson, Helikon, Μυστακίδης) είναι δυνητικοί πωλητές και το ποσοστό του ΤΧΣ στο 27% δημιουργούν ένα είδος ανασφάλειας ότι placement θα έρθουν στο μέλλον.
στ ) Η Πειραιώς θα επιτύχει την κανονικότητα της από το 2023 και έως τότε μπορεί να έχει υλοποιήσει νέα αύξηση κεφαλαίου.
Eurobank
α) Αν και με όρους κεφαλαίων και κερδοφορίας έχει βελτιωθεί, βοηθούν τα έσοδα από το εξωτερικό και τα ακίνητα… εντούτοις ο βασικός μέτοχος το Fairfax είναι δυνητικός πωλητής. Το φαινόμενο όλοι οι βασικοί μέτοχοι των τραπεζών είναι βασικοί πωλητές δεν θα πρέπει να το υποτιμήσουμε χρηματιστηριακά.
 β) Η αποχώρηση του ΤΧΣ με 1,34% ωστόσο θα αποτελέσει θετική εξέλιξη, το ποσοστό είναι ασήμαντο στην μετοχική σύνθεση αλλά έχει μεγάλη σημειολογία.
γ) Η αγορά γνωρίζει ότι όταν πλησιάσει το 1 ευρώ η μετοχή της Eurobank το Fairfax θα εξετάσει να πουλήσει το 10% με 11% των μετοχών.
 δ) Επίσης η Eurobank έως το τέλος του 2022 θα έχει υλοποιήσει αύξηση κεφαλαίου 1,5 δισεκ. ευρώ καθώς με αυτό τον τρόπο θα μειώσει επιθετικά το DTC και θα ισχυροποιήσει το αναπτυξιακό της μοντέλο.
ε ) Ενώ έχει την πιο σταθερή κερδοφορία η Eurobank, θα επιτυγχάνει 500 εκατ κέρδη από το 2022 είναι και οριοθετημένη. Λίγα μπορούν να συμβούν ώστε η κερδοφορία να αλλάξει επί τα βελτίω.
στ ) Δεν αποκλείεται στο μέλλον η Grivalia να αποσχιστεί εκ νέου από την Eurobank και μια πηγή εσόδων 110 εκατ θα χαθεί.
Alpha bank
α ) Η Alpha bank εμφανίζει στην αγορά μια εικόνα ότι δεν είχε διενεργήσει τις ορθές προβλέψεις για τα προβληματικά της δάνεια, οπότε τώρα στην φάση εξυγίανσης θα εμφανίσει περισσότερες ζημίες. Μέλλει να αποδειχθεί.
β) Η αύξηση των 800 εκατ είναι θετική εξέλιξη αλλά δεν επαρκεί. Τα κεφάλαια από 5,4 δισεκ. θα αναρριχηθούν στα 5,7 δισεκ. με προοπτική 6 δισεκ. αλλά θα απαιτηθεί χρόνος.
γ)Το core PPI δηλαδή τα καθαρά προ προβλέψεων έσοδα θα βαίνουν μειούμενα λόγω μη λογιστικοποίησης τόκων από NPEs τα οποία θα τιτλοποιηθούν και θα εξέλθουν του ισολογισμού.
δ) Το χαμηλό DTC σε σχέση με όλες τις άλλες τράπεζες (θετικό στοιχείο) ισοσκελίζεται με την μεγάλη απώλεια κεφαλαίου λόγω εξυγίανσης.
ε) Η Κύπρος εμφάνισε σωρευτικά ζημία 1,4 δισεκ. ευρώ ήταν το πιο λανθασμένο πείραμα της τράπεζας στο εξωτερικό, καμία άλλη ελληνική τράπεζα δεν εμφάνισε τόσες ζημίες από την Κύπρο.
στ ) Η ρευστότητα 12,9 δισεκ. από την ΕΚΤ επί της ουσίας δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιθετικό δανεισμό.

Η επικαιρότητα

Στην Ελλάδα, με την επιδημία του κορωνοϊού να καταγράφει αποκλιμάκωση και σαφή σημάδια ύφεσης, η κυβέρνηση προχωρά στην άρση ή στην χαλάρωση περιοριστικών μέτρων, κάνοντας ολοένα και περισσότερα βήματα προς τους κανονικούς ρυθμούς ζωής.
Με τις οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες να επιστρέφουν στην κανονικότητα, το κύριο μέλημα και βασικό ζητούμενο για την κυβέρνηση και τους επιστήμονες είναι να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση οι εμβολιασμοί, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός πισωγυρίσματος και ενός νέου κύματος της επιδημίας από το φθινόπωρο.
Το στοίχημα είναι τον Ιούλιο να έχει εμβολιαστεί το 50% του πληθυσμού – έστω και με μια δόση – προκειμένου αυτό να πλησιάσει το 70% στα τέλη Αυγούστου και άρα να ανακοπεί σε μεγάλο βαθμό η διασπορά του ιού.
Ωστόσο, οι επιστήμονες εκτιμούν πως το πολυπόθητο τείχος ανοσίας στην Ελλάδα θα επιτευχθεί από Σεπτέμβριο και μετά και συστήνουν στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς με την έλευση των τουριστών αναμένεται να κάνουν την εμφάνιση τους στην χώρα όλες οι παραλλάξεις του ιού που κυκλοφορούν παγκοσμίως.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 413.170, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.370 θάνατοι.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές άσεις έκλεισαν σήμερα 11/6 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. 
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,03%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα στο -0,52%, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο +0,52% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο +0,77%.

Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται σήμερα 11/6 στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τη δέσμευση των κεντρικών τραπεζών για διατήρηση της στήριξης, παρά το άλμα του πληθωρισμού των ΗΠΑ στο 5% τον Μάιο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,70%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,80%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,30% και ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,70% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,01%, ο S&P 500 στο +0,05%, ο Nasdaq στο +0,20% ενώ το  ETF GREC με απώλειες -0,38% ( 29,91 δολ. )

Ήπιες μεταβολές στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα

Ήπιες μεταβολές καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση τις συναλλαγές στην Alpha Bank οι οποίες κάλυψαν το 40% του συνολικού όγκου της αγοράς.  
Η Εθνική έκλεισε στα 2,72 ευρώ, με άνοδο +0,55% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1985 ευρώ, με άνοδο +0,71%  με όγκο 17,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,85 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,61 υρώ, με πτώση -0,62% με όγκο 2,05 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 2,01 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 26/5/2021 στα 0,0879 ευρώ ή 1,4510 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8640 ευρώ, με άνοδο +0,82% με όγκο 9,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,2 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1 ευρώ, με άνοδο +1,01% και κεφαλαιοποίηση 446 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1792 ευρώ με άνοδο +0,34% με όγκο 573 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 83 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 15,16 ευρώ, με πτώση -0,66% και κεφαλαιοποίηση 301 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Ελλάκτωρ +5,53%

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά  επίπεδα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψε ο Ελλάκτωρ +5,53% και ακολούθησαν Τέρνα Ενεργειακή, Lamda ....
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, Tιτάν, Coca Cola ...
H Coca Cola έκλεισε στα 30,57 ευρώ, με πτώση -0,75% και κεφαλαιοποίηση στα 11,33 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,18 ευρώ, με άνοδο +0,40% και αποτίμηση 6,99 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 9,16 ευρώ, με πτώση -0,22% και αποτίμηση 2,13 δισ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,74 ευρώ, με άνοδο +0,74% και κεφαλαιοποίηση 636 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,66 ευρώ, με πτώση -0,29% και  αποτίμηση 4,66 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 17,06 ευρώ, με πτώση -1,27% και κεφαλαιοποίηση 1,41 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,54 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,80 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 1,64 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,24 ευρώ, αμετάβλητος και κεφαλαιοποίηση 2,18 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 15,66 ευρώ, με άνοδο +0,64% και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 8,92 ευρώ, με άνοδο +0,79% και κεφαλαιοποίηση 950 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,45 ευρώ, με πτώση -1,55% και κεφαλαιοποίηση 232 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0246 ευρώ, με πτώση -0,81% και κεφαλαιοποίηση 23 εκατ. ευρώ.

Ισχυρή βελτίωση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,76% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας 0 μονάδες βάσης

Ισχυρή βελτίωση καταγράφεται σήμερα 11/6 στα ελληνικά ομόλογα όπως και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρωζώνης  μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων ενώ οι επενδυτές εκτιμούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,76% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,76%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,76% με το αμερικανικό 10ετές 1,43% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%, όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 0 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 41 μονάδες βάσης…

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 105,55 μονάδες βάσης και μέση απόδοση -0,24%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 106,41 μονάδες βάσης και απόδοση -0,26%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 110,29 μονάδες βάσης και απόδοση -0,13% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Φεβρουαρίου 2021 στο -0,15%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 12 Φεβρουαρίου του 2026 έχει μέση τιμή 98,65 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 0,17%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 112,54 μονάδες βάσης και απόδοση 0,02% με το ιστορικό χαμηλό 0,00% στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
To νέο 7ετές λήξης 23 Ιουλίου 2026 έχει μέση τιμή 108,12 μονάδες βάσης και απόδοση 0,29%.
Είχε εκδοθεί στο 2,013%.
Το πρώην 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 120,52 μονάδες βάσης και απόδοση 0,61% με απόδοση αγοράς 0,64% και απόδοση πώλησης 0,59%.
To πρώην 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 122,95 μονάδες βάσης και απόδοση 0,83% με απόδοση αγοράς 0,85% και απόδοση πώλησης 0,81%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90% και επανεκδόθηκε 9 Οκτωβρίου με επιτόκιο 1,5%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,43%
Το 10ετές λήξης 18 Ιουνίου του 2030 το οποίο μετά το reopening αυξήθηκε στα 5,5 δισ έχει μέση τιμή 104,65 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,96% με απόδοση αγοράς 0,97% και απόδοση πώλησης 0,95%.
Το reopening 2/9/2020 πραγματοποιήθηκε με τιμή 102,87 μονάδες βάσης και απόδοση 1,187%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 15 Δεκεμβρίου 2020 με απόδοση 0,55%.
To βασικό 10ετές ομόλογο λήξης 18 Ιουνίου του 2031 είχε εκδοθεί στο 0,81% και έχει μέση απόδοση 0,74% με απόδοση αγοράς 0,76% με απόδοση πώλησης 0,75%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 129,77 μονάδες βάσης και απόδοση 1,16%
To νέο 15ετές λήξης 4/2/2035 έχει μέση τιμή 106,68 μονάδες βάσης και 1,34% απόδοση ενώ εκδόθηκε στο 1,91%.
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 136,09 μονάδες βάσης και απόδοση 1,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 146,53 μονάδες βάσης και απόδοση 1,55%
Το ιστορικό χαμηλό 1,01% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020…
Το 30ετές ομόλογο λήξης 24/1/2052 έχει μέση τιμή 95,43 μονάδες βάσης και απόδοση 2,08%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 104 μονάδες βάσης από 105 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 75 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,75% ή 75 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Ισχυρή βελτίωση  στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Ισχυρή βελτίωση καταγράφεται και σήμερα 11/6 στις τιμές των ομολόγων των χωρών της Νοτίου Ευρώπης μετά τη δέσμευση της ΕΚΤ για διατήρηση του πακέτου στήριξης αγοράς ομολόγων ενώ οι επενδυτές εκτιμούν οι πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές και δε θα οδηγήσουν τη FED σε αλλαγή της στάσης της.
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 11 Ιουνίου του 2021 στο 0,76%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 11/6/2021 στο -0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,12% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση +0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,35% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,76% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021….
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,31%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης