Τραπεζικά νέα

Δημήτρης Μηλιάκος: Η πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας

Δημήτρης Μηλιάκος: Η πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας
Ντοκουμένα, μυθεύματα και αναπάντητα ερωτηματικά για την πορεία της Αγροτικής Τράπεζας
Το νέο βιβλίο του Δημήτρη Μηλιάκου έχει ως κύριο αντικείμενο τις τύχες της Αγροτικής Τράπεζας της Ελλάδος (ΑΤΕ, αργότερα ΑΤΕbank).
Παρακολουθεί τη διαδρομή της και αναζητά τις αιτίες του άδοξου τέλους της το 2012 μετά από μια επιτυχημένη όπως φαίνεται περίοδο εκσυγχρονισμού της.
Το βιβλίο είναι επίκαιρο, γιατί οι ιδιωτικοποιήσεις και λοιπές αναδιαρθρώσεις στον τραπεζικό τομέα με εξαγορές και συγχωνεύσεις συνεχίζονται, αναφέρει στον πρόλογό του ο ομότιμος καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Πάνος Καζάκος.
Είναι επίσης διδακτικό, γιατί προσφέρει μια συναρπαστική περιγραφή «αφανών συμπαιγνιών» (Mancur Olson) και αντιθέσεων συμφερόντων μεταξύ πολλών εμπλεκομένων στις οικονομικές διαδικασίες - πολιτικών, τράπεζας, ανταγωνιστών του ιδιωτικού τομέα, συνεταιρισμών, ανεξαρτήτων αρχών, τοπικών παραγόντων και συνδικαλιστών.
Φωτίζει μερικές από τις δυσλειτουργίες όχι μόνο του κράτους, αλλά και του ιδιωτικού τομέα και των ανεξαρτήτων αρχών.
Επομένως, το βιβλίο μπορεί να διαβασθεί από περισσότερες οπτικές γωνίες - ως ιστορικό μιας πορείας, ως συνεισφορά στην πολιτική οικονομία (δηλαδή στις σχέσεις οικονομίας και πολιτικής) της χώρας και ως προσπάθεια ενός πρωταγωνιστή να εργασθεί εκσυγχρονιστικά μαζί με άλλα στελέχη εντός του θεσμού (2004-2009) και με ούριο άνεμο από την τότε κυβέρνηση ΝΔ.

Ανάλυση με ευαίσθητη ματιά

Το βιβλίο συνδυάζει τεχνοκρατική ανάλυση με μια πολιτικοκοινωνικά ευαίσθητη ματιά.
Ο συγγραφέας ενδιαφέρεται μεν για την τράπεζα, καθώς τον διαπερνά η αγωνία του για την επιβίωσή της σε ένα μεταβαλλόμενο εθνικό, διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον, αλλά ο ίδιος διαπνέεται και από μια ισχυρή αίσθηση ευθύνης για το δημόσιο συμφέρον.
Είναι μια ειλικρινής και θαρραλέα απόπειρα να εμβαθύνει με κριτική διάθεση στην πορεία που κατέληξε στο κλείσιμο της ΑΤΕ.
Ο τίτλος του βιβλίου «Η κοινωνικοοικονομική πορεία και το βίαιο τέλος της Αγροτικής Τράπεζας (Ντοκουμέντα, Μυθεύματα και Αναπάντητα Ερωτηματικά), Αθήνα, 2021» έχει προγραμματικό χαρακτήρα.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης